Paluchy drożdżowe

Paluchy drożdżowe z makiem lub sezamem, czyli bardzo proste i pyszne domowe pieczywo. Znikają w zastraszającym tempie, moje dzieci zjadają je bez żadnych dodatków ; ) Z połowy ciasta zrobiłam bułeczki i mimo tego samego surowca smakowały trochę inaczej : ) Polecam wypróbować !!


Bagietki przepis

Składniki (14 sztuk):

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży lub 7g instant
  • 1 szklanka ciepłego mleka( ewentualnie dodać odrobinę więcej gdyby ciasto było za twarde)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko  wielkość L+ 1 jajko do posmarowania paluchów
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3  łyżeczki maku lub sezamu

Do małej miski wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru, 4 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżeczkę mąki. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. (Z drożdży instant nie trzeba robić rozczynu,wystarczy wsypać je bezpośrednio do mąki, wymieszać i dodać pozostałe składniki, a następnie wyrobić ciasto) Gdy zaczyn „ruszy” przelać do miski z przesianą mąką, dodać ciepłe mleko, resztę cukru, sól i olej oraz jedno duże jajko. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto, jeśli będzie zbyt zwarte można dodać trochę mleka lub wody. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie podzielić je na 14 części, uformować podłużne wałeczki długości ok. 30 cm. i zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć paluchy . Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem lub sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 15-20 minut.

Smacznego!


Przepis na bułki

Domowe bułki przepis
Inspiracja

Komentarzy: 22

  1. Karolina
    20 marca 2018 / 12:19

    Kocham takie domowe pieczywko 🙂

    • Marta
      Autor
      21 marca 2018 / 23:48

      O tak, jest najsmaczniejsze 🙂

  2. Ewa
    20 marca 2018 / 12:33

    Super wyglądają 🙂

    • Marta
      Autor
      21 marca 2018 / 23:48

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

  3. Aga
    20 marca 2018 / 13:27

    Mniaaaaaam 🙂

    • Marta
      Autor
      21 marca 2018 / 23:48

      Dziękuję 🙂

  4. Majka
    20 marca 2018 / 15:16

    Piękne 😍

    • Marta
      Autor
      21 marca 2018 / 23:48

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. Roz
    20 marca 2018 / 15:24

    Domowe najlepsze 🙂

    • Marta
      Autor
      21 marca 2018 / 23:48

      Zdecydowanie 🙂

  6. Isia
    20 marca 2018 / 18:26

    Co za pyszności 🙂

    • Marta
      Autor
      21 marca 2018 / 23:48

      Super, że przypadły do gustu 🙂

  7. Kylie
    25 marca 2018 / 22:26

    Wyszly przepyszne tak mysle ze nastepnym razem podziele je tylko na 7-8 czesci i beda bagietki co sadzisz?

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:54

      Jak najbardziej 🙂

  8. Kasia
    5 lutego 2020 / 1:08

    Pycha piekę już drugi raz dzieciaki je kochają i my też 🙂

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2020 / 0:18

      Miło mi, że tak przypadły do gustu 🙂

  9. Kasik
    1 kwietnia 2020 / 2:55

    Pycha polecam

    • Marta
      Autor
      1 kwietnia 2020 / 10:22

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  10. Magda
    11 maja 2020 / 10:16

    Przepyszne piekę co drugi dzień i sie nie nudzą 🙂

    • Marta
      Autor
      11 maja 2020 / 12:37

      Super wiadomość 🙂

  11. ewa
    13 lutego 2021 / 19:59

    bardzo polecam przepis, idealny i uniwersalny przepis :))

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2021 / 11:04

      Super, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
13 − 13 =