Przepyszne drożdżowe paluchy chlebowe posypane makiem i sezamem. Długie i cienkie są idealnym dodatkiem do kremowych zup, past kanapkowych i dipów. Polecam!!!
Składniki na rozczyn (9 sztuk):
- 14 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 40 g mąki pszennej
- 50 ml ciepłej wody
Drożdże wkruszyć do miski, dodać cukier, mąkę i wodę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 10 g soli
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- do posypania: sezam, mak, czarnuszka, sól gruboziarnista
Mąkę wymieszać z solą, dodać ciepłą wodę, olej i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić dłońmi lub mikserem z hakiem do uzyskania elastycznego ciasta. Miskę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, na oprószonej mąką stolnicy, podzielić na 9 równych części. Z każdej z nich uformować cienki wałeczek o długości ok. 40 cm, delikatnie skręcając końce w kształt spirali. Przełożyć paluchy na 15 sekund do gotującej się wody, wyjąć i przenieść na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia (w wodzie paluchy się skurczą). Posypać dodatkami (aby paluchy były bardziej rumiane można posmarować je mlekiem lub roztrzepanym jajkiem). Pozostawić na 15 minut do napuszenia, w tym czasie rozgrzewając piekarnik do 200 C (góra-dół). Piec przez ok. 15 minut, wyjąć i studzić na kratce.
Smacznego!
Inspiracja „Nastoletnie wypiekanie. Pysznie i fit”