Site icon marta-gotuje.pl

Paluchy chlebowe z makiem i sezamem

Przepyszne drożdżowe paluchy chlebowe posypane makiem i sezamem. Długie i cienkie są idealnym dodatkiem do kremowych zup, past kanapkowych i dipów. Polecam!!!

Składniki na rozczyn (9 sztuk):

Drożdże wkruszyć do miski, dodać cukier, mąkę i wodę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Składniki na ciasto:

Mąkę wymieszać z solą, dodać ciepłą wodę, olej i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić dłońmi lub mikserem z hakiem do uzyskania elastycznego ciasta. Miskę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, na oprószonej mąką stolnicy, podzielić na 9 równych części. Z każdej z nich uformować cienki wałeczek o długości ok. 40 cm, delikatnie skręcając końce w kształt spirali. Przełożyć paluchy na 15 sekund do gotującej się wody, wyjąć i przenieść na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia (w wodzie paluchy się skurczą). Posypać dodatkami (aby paluchy były bardziej rumiane można posmarować je mlekiem lub roztrzepanym jajkiem). Pozostawić na 15 minut do napuszenia, w tym czasie rozgrzewając piekarnik do 200 C (góra-dół). Piec przez ok. 15 minut, wyjąć i studzić na kratce.

Smacznego!

Inspiracja „Nastoletnie wypiekanie. Pysznie i fit”

Exit mobile version