Site icon marta-gotuje.pl

Paella z kurczakiem i krewetkami

Pierwszy raz z tą potrawą spotkałam się w Barcelonie, choć zamiast kurczaka były inne owoce morza. Pomimo, iż w Hiszpanii mogliśmy spotkać paellę prawie wszędzie, nie znając jej wcześniej byłam ostrożna w smakowaniu… Zapewne wynikało to z tego, że lubię dokładnie wiedzieć co jem ; p Ponieważ niedługo znów wybieramy się do Hiszpanii postanowiłam się lepiej przygotować ; ) Do tej pory nie miałam nawet pojęcia jak smakuje szafran i było mi ciężko znaleźć odpowiednie przyprawy do hiszpańskiej kuchni. Ostatecznie niezastąpiony okazał się internet, gdzie znalazłam sklepik spełniający moje oczekiwania ; ) Danie wyszło bardzo smaczne, ale dopiero pod koniec sierpnia dam Wam znać, jak smakuje w porównaniu z prawdziwą wersją hiszpańską ; p



Składniki:

Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Jeżeli mamy mrożone krewetki najlepiej zalać je wrzątkiem, aby się rozmroziły. Mięso i krewetki podsmażamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, mieszamy i podsmażamy. Wrzucamy też ryż. Całość zalewamy bulionem, dodajemy przyprawę do paelli.  Na końcu dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory oraz groszek. Mieszamy i podajemy. Najlepiej prosto z garnka, w którym paella została przygotowana, my ograniczyliśmy się do zwykłych talerzy ; )

Smacznego : )

Exit mobile version