Site icon marta-gotuje.pl

Pączusie

paczusie

Na specjalne życzenie kolegów z POLENGu ; p  Podczas przygotowania przypomniały mi się stare czasy kiedy robiłyśmy je wspólnie z mamą i siostrą i  każdy miał swoją rolę w ich przygotowaniu ; ) Tak też było i w tym roku i zdecydowanie przyjemniej pracuje się mając pomoc u boku ; ) Pomimo, iż miałyśmy podwójną porcję ciasta wyszło ich niewiele więc wszystkie są już zjedzone ; ) Idealne na tłusty czwartek.

Składniki:

  • 1 całe jajko
  • 4 żółtka
  • 1/2 kg mąki
  • 80 g margaryny
  • 50 g cukru
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • marmolada
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Zagotować mleko, w jego części rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru. Do reszty przestudzonego mleka wsypać cukier i jajka. Następnie wlać roztopiony tłuszcz. Wsypać mąkę i wyrośnięte drożdże.  Całość ugniatać, aż ciasto będzie gładkie. Odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować i szklanką wycinać kółka. Nałożyć marmoladę, powidła lub konfiturę i formować pączusie. Smażyć w głębokim oleju i posypać cukrem pudrem.
Smacznego : )
Exit mobile version