Od dawna zabierałam się do przygotowania pączusiów serowych, ale zawsze było coś pilniejszego ; ) Zmotywował mnie dopiero przepis, znaleziony w książce „Kuchnia polska” . Pączusie serowe należą do moich ulubionych, ale po raz pierwszy przygotowywałam je samodzielnie i od razu się udały. Szybkie do przygotowania, najlepsze smakują jeszcze lekko ciepłe. Idealne na tłusty czwartek i ostatki, ale nie tylko, bo zawsze smakują równie pysznie : ) Polecam!
Składniki na ok 60 sztuk:
- 1/2 kg białego sera
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek gęstej kwaśniej śmietany
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- cukier waniliowy (jedno opakowanie – 16 g)
- cukier puder do posypania
- 1 łyżeczka spirytusu
Ser zmielić maszynką i dodać pozostałe składniki (poza cukrem pudrem). Wyrobić ciasto. Nie przejmować się, że jest klejące, nie podsypywać za dużo mąką. Aby łatwiej było formować z niego kuleczki przygotowałam małą miskę z wodą i każdorazowo zwilżałam dłonie. W garnku lub brytfannie rozgrzać olej i na średnio gorący tłuszcz wrzucać ostrożnie pączusie. Smażyć je z obu stron na złoty kolor i układać na papierowym ręczniku, aby obciekły z tłuszczu.
Osuszone posypać cukrem pudrem.
Smacznego : )
w moich stronach w takim pączku robi się małą dziurkę w środku i nazywa się oponkami 🙂
Autor
O oponkach słyszałam, ale czy one także są z serem?:)
Puchatki:)
Ser w oponkach występuje obowiązkowo – jak znajdę przepis mojej babci, to tu podrzucę 🙂
Uwielbiam takie małe pyszności:) A oponki z serem też bym wypróbowała, więc czekam na przepis od Lidki!
Chyba miałem kiedyś okazję spróbować tych oponek 🙂
Świetny przepis, ale w boczki mocno idzie, hehe 😉
A robiłaś kiedyś pleśniaka/kruszona?
Szukam sprawdzonego przepisu.
Autor
W boczki niestety idzie, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić:) Nazwy pleśniak nie słyszałam, ale kruszon u nas w domu przez długi czas „królował” wśród ciast. Dobrze, że mi o nim przypomniałaś, na pewno wkrótce dodam ten przepis:)
w końcu udało mi się znaleźć przepis babci na oponki, które z dzieciństwa wspominam jako wyjątkowy rarytas:
25 dkg mąki
2 całe jajka
25 dkg sera białego
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka prozy
1 łyżeczka spirytusu lub octu
sól, cukier do smaku
zarobić ciasto, formować małe spłaszczone pączusie z dziurką w środku, takie właśnie oponki, smażyć w głębokim tłuszczu, po usmażeniu obficie posypać cukrem pudrem
Dziekuje😘 dziś wypróbuje
Autor
W takim razie, może przygotuję je na Andrzejki:)
Przepyszne!!!
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Słodkie małe pychotki 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowały 🙂