Site icon marta-gotuje.pl

Pączki

tradycyjne paczki jak dawniej

Zgodnie z  pewnym przesądem, w Tłusty Czwartek należy zjeść co najmniej jednego pączka, aby w życiu nam się powodziło ; ) U nas pączki już prawie się kończą, więc mam nadzieję, że o szczęście na cały rok nie musimy się już martwić ; ) Przepis na te tradycyjne pączki pochodzi z bardzo starej księgi mojej mamy – Kuchnia Polska, z trochę zmniejszonymi proporcjami.

Składniki (około 20 sztuk):

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, 1/4 szklanki mleka i 100 g mąki. Otrzymany zaczyn pozostawiamy do wyrośnięcia. Jajko wraz z żółtkami ucieramy z cukrem i dodajemy przesianą resztę mąki. Wlewamy gotowy zaczyn, cukier wanilinowy, sok i skórkę z cytryny, a następnie pozostałe mleko, spirytus i sól. Wyrabiamy gładkie i lśniące ciasto i dodajemy roztopione masło. Ponownie wyrabiamy i formujemy kulę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.

Wyrośnięte ciasto bardzo krótko wyrobić i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawać krążki i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż obie strony będą ładnie zarumienione. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Nadziewać powidłami przy użyciu szprycy z długą końcówką. (Można także nakładać nadzienie przed smażeniem, na krążek nakładamy powidła lub konfiturę i zlepiamy w małą kulę, ale wtedy jest ryzyko, że nadzienie wypłynie podczas smażenia, więc osobiście tego nie robię ; ) Kiedy pączki trochę ostygną posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.

Smacznego : )


Exit mobile version