Pączki w 5 minut to idealny przepis dla wszystkich zabieganych osób, które potrzebują błyskawiczny przepis na pączki last minute : ) Bez drożdży i oczekiwania na ich wyrastanie, wystarczy rozgrzać olej, zmiksować kilka składników i za chwilę otrzymujemy idealne, mięciutkie mini serowe pączki : ) Polecam!!
Składniki:
- 400 g serka homogenizowanego waniliowego lub twarogu z wiaderka
- 370 g mąki pszennej
- 1 łyżka (15g) cukru pudru
- 2 duże jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu
- skórka otarta z 1/2 cytryny (opcjonalnie)
- olej do smażenia, cukier puder do dekoracji
Wszystkie składniki (poza olejem i cukrem pudrem do dekoracji) zmiksować. Olej rozgrzać na średnim ogniu (nie może być zbyt gorący, aby pączusie się nie przypaliły). Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładać ciasto (będzie mocno klejące, ale nie podsypujemy dodatkowo mąką, aby pączusie były puszyste). Najłatwiej przed każdym formowaniem zanurzyć łyżeczki w oleju. Pączusie są na tyle małe, że same obracają się podczas pieczenia, ale w razie potrzeby można je przewrócić, aby zarumieniły się na złoty kolor z każdej strony. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
Uwaga : )
Jeśli cukier puder ze składników ciasta zastąpicie mąką, pączusie nie będą zbyt słodkie i można wtedy nadziać je powidłami, marmoladą lub czekoladą przy pomocy szprycy.
Pysznie wyglądają 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Na prawdę są bardzo szybkie! Zrobię na pewno. 🙂
Autor
Polecam 🙂
Super 🙂 będzie dzisiaj smażone 🙂
Autor
Daj znać jak posmakowały 🙂
Bardzo mi się taka opcja podoba 🙂 nie mam cierpliwości do tych drożdżowych 😉
Autor
W takim razie gorąco polecam i mam nadzieję, że się skusisz 🙂
Pychaaaaaa
Autor
Miło mi, że przypadły do gustu 🙂
😉 A ja zrobiłam oryginalne zeppole, które są bardzo podobne. I faktycznie szybciutko się je robi a smak super ☺
Autor
To będzie motywacja na przyszły rok 🙂 bo zeppoli jeszcze nie robiłam 🙂
Są pyszne zrobiłam jak w podpowiedzi bez cukru pudru ale były pyszne nawet bez nadziewania 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pączki pyszne 🙂 zjedliśmy prawie całość od razu na ciepło 😉
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
Uwielbiam takie pączusie z serka homogenizowanego. Piekę je co roku właśnie na tłusty czwartek, znikają z talerza w mig 🙂
Autor
Szybko i pysznie 🙂
super pączusie 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 🙂
Pączusie smakują tak pysznie jak wyglądają 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pychota 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
przepis bardzo mi się podoba! szykuję się do zrobienia tych pączków na Tłusty Czwartek. Będzie pysznie! 🙂 🙂
Jaki tłuszcz najlepiej wykorzystać do smażenia??
Autor
Super, polecam 🙂 Używam oleju rzepakowego, można opcjonalnie dodać trochę smalcu 🙂
Wyszły idealne nie wiem czy doczekają aż mąż wróci z pracy 😀
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Pyszne, delikatne, z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, dokładnie takie, jakie lubimy 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Pyszne i bardzo łatwe 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że smakują 🙂
Potwierdzam! Pączuszki przepyszne, zniknęły tak szybko jak się pojawiły 🙂 tylko zrobiłam bez spirytusu, co on właściwie powoduje?
Autor
Super, że posmakowały. Dodatek spirytusu powoduje, że pączki nie wchłaniają tak mocno tłuszczu podczas smażenia 🙂
Przepis idealny ! Wyszły super 😋
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Rewelacja polecam ☺️
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Pyszne są 🙂
A moge dac do środka jakiegoś dżemu po usmazeniu??
Autor
Tak, pewnie 🙂
A czy zamiast spirytusu może być wódka?
Rozumiem, że pączki formuje się łyżkami i wrzuca od razu na olej?
I ostatnie pytanie. Ile mniej więcej wychodzi z tego przepisu pączków?
Autor
Dwa razy tak 🙂 może być wódka, pączki formuje łyżeczkami i od razu wrzucam na olej 🙂
Wczoraj robiłam są idealne !!!
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Rewelacja!!
W smaku przypominają te, które robiła moja mama jak byłam mała 😀
Autor
Bardzo mi miło 🙂 smak przypominający chwilę z dzieciństwa to najlepszy komplement 🙂
Moje ulubione 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Przepyszne wolę nawet od zwykłych pączków 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Błyskawiczne i pyszne 😋
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Chętnie wypróbuję przepis.Czy można spirytus zastąpić octem?
Autor
Bardziej wódką 🙂
Będzie na stronie przepis na makaroniki?