Site icon marta-gotuje.pl

Owsianka z jabłkiem i orzechami

Dzisiejsza owsianka stanowi moją opcję ratunkową, kiedy nie mam zbyt wiele czasu na zjedzenie, nie wspominając o przygotowaniu śniadania : ) Do tego jest pyszna, bardzo pożywna i mało wymagająca, bo wszystkie potrzebne składniki zawsze mam pod ręką. Dodatkowym bonusem jest fakt, że dzieci także ją uwielbiają, choćby za przyjemny kolor : ) Polecam!!!


Składniki (dla 2 osób):

Płatki owsiane zalać wodą i gotować na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając (do czasu aż woda się zagotuje płatki wchłoną większą część płynu). W tym czasie obrać jabłko, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Dodać wraz z olejem, kurkumą i cynamonem do gotujących się płatków. Wymieszać i chwilę pogotować. Przełożyć do miseczki, udekorować nasionami chia, siemieniem lnianym i orzechami włoskimi.

Smacznego!





Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także jest on źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, steroli, a także zawiera witaminy E i K.

Exit mobile version