Dzisiejsza owsianka stanowi moją opcję ratunkową, kiedy nie mam zbyt wiele czasu na zjedzenie, nie wspominając o przygotowaniu śniadania : ) Do tego jest pyszna, bardzo pożywna i mało wymagająca, bo wszystkie potrzebne składniki zawsze mam pod ręką. Dodatkowym bonusem jest fakt, że dzieci także ją uwielbiają, choćby za przyjemny kolor : ) Polecam!!!
Składniki (dla 2 osób):
- 8 łyżek płatków owsianych
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 duże jabłko
- 1 szczypta kurkumy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki nasion chia
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- garść orzechów włoskich
Płatki owsiane zalać wodą i gotować na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając (do czasu aż woda się zagotuje płatki wchłoną większą część płynu). W tym czasie obrać jabłko, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Dodać wraz z olejem, kurkumą i cynamonem do gotujących się płatków. Wymieszać i chwilę pogotować. Przełożyć do miseczki, udekorować nasionami chia, siemieniem lnianym i orzechami włoskimi.
Smacznego!
Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także jest on źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, steroli, a także zawiera witaminy E i K.