Owsianka to jedno z moich ulubionych śniadań. Po całym świątecznym szaleństwie chętnie wracam do codziennej, porannej rutyny z takim śniadaniem w roli głównej : ) Na blogu znajdziecie już kilka zapiekanych owsianek, dzisiejsza wersja, dzięki dodatkowi miodu jest trochę słodsza, więc idealnie sprawdzi się również w formie deseru. Dodatki możecie modyfikować wg własnych upodobań, więc liczba kombinacji jest ogromna i trudno się znudzić : ) Całość przygotowuję zazwyczaj wieczorem, wkładam na noc do lodówki, a rano zapiekam i rozkoszuję się pysznym śniadaniem : ) Polecam!!
Składniki na owsiankę (3 porcje):
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 1/3 szklanki orzechów (np. włoskie i migdały)
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Składniki na jabłkowe nadzienie:
- 2 duże jabłka
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki żurawiny/owoców goji/rodzynek wg upodobań
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- mała szczypta gałki muszkatołowej
- 1/3 szklanki wody
Połowę orzechów pokroić, dodać pozostałe składniki (poza drugą połową orzechów ; ), wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Jeśli użyjecie płatków błyskawicznych, wystarczy odstawić na kilka minut.
Jabłka pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki nadzienia, wymieszać i dusić pod przykryciem w dużym rondlu przez ok. 20 minut.
W naczyniach żaroodpornych układać nadzienie jabłkowe, masę owsianą i kolejną porcję nadzienia, posypać pozostałymi orzechami. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 30 minut.
Smacznego!
Inspiracja