Jeśli jesteście miłośnikami śliwek w czekoladzie ta owsianka bardzo szybko zawędruje na szczyt listy ulubionych śniadań : ) Nie prezentuje się pięknie, ale ten obłędny smak wynagradza wszystko. Jeśli lubicie bardziej kremowe i mniej zwarte owsianki dodajcie więcej mleka, moje dzieci takiej płynnej opcji zdecydowanie nie akceptują ; ) Polecam!!!
Składniki (1 porcja):
- 40 g płatków owsianych (ok. 4 łyżek)
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki mleka roślinnego (dla bardziej kremowej wersji 1/2 szklanki)
- 4 suszone śliwki (pokrojone na mniejsze kawałki)
- 2-3 kostki gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki poza czekoladą przełożyć do małego garnuszka, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez ok. 5-8 minut, do czas aż owsianka zgęstnieje. Gdy będzie kleista dodać posiekaną czekoladę i gotować ostatnią minutę, mieszając do czasu aż się rozpuści.
Smacznego!
Inspiracja M.Dymek „Jadłonomia po polsku”