Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc serniki na pewno zagoszczą w Waszych domach ; ) Moja dzisiejsza propozycja to mini serniczki w zdrowszej i błyskawicznej odsłonie. Dla wszystkich, którzy podobnie jak ja nie mają cierpliwości do mielenia twarogu mam mój sprawdzony patent – wykorzystanie blendera ; ) Zaoszczędzi Wam to wiele pracy i czasu, tak potrzebnego podczas świątecznej gorączki… Serniczki w takiej odsłonie możecie podać zarówno jako słodki deser, ale również śniadanie, czy pożywną kolację. Polecam!
Składniki :
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 1 niepełna szklanka płatków owsianych górskich lub zwykłych
- ok. 200 g mandarynek
- garść orzechów włoskich
Twaróg przekładamy do pojemnika do siekania i miksujemy na jednolitą masę, bez grudek. Dodajemy miód, sok z pomarańczy, ekstrakt z wanilii oraz jajka i ponownie miksujemy. Dodajemy jogurt naturalny wraz z płatkami i mieszamy łyżką. Całość przekładamy do naczynek żaroodpornych, do środka wciskamy kawałki mandarynek, a na wierzchu układamy posiekane orzechy i lekko dociskamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok.25-30 min. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego : )
Jeśli chodzi o mój wybór, to posiadam blender Sencor SHB 4360 o mocy 800 W i pojemności pojemnika do siekania 500 ml. Taka wielkość pozwala na utarcie (jednorazowo) 500 g twarogu. Dodatkowo na stronie producenta znalazłam informację, że trwa akcja „90 dni zero ryzyka albo zwrot pieniędzy”, dzięki czemu można sprawdzić, czy produkt spełnia nasze oczekiwania.
przepyszne!!
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Gdzie kupiłaś takie foremki serduszka ?
Autor
Tiger 🙂
Wyglądają przepięknie, idealne na coś innego na świąteczbe śnaidaie.
Autor
Bardzo dziękuję, to będzie na pewno smaczna odmiana 🙂
świetny patent z mieleniem sera 🙂 muszę go wypróbować 🙂
serniczki pychota i w dodatku z płatkami i moimi kochanymi na jesien i w zimę mandarynkami 🙂
Autor
Aniu patent polecam, pozwala zaoszczędzić dużo czasu, a serniczki są pyszne, więc na pewno Ci zasmakują 🙂
Urocze!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Chętnie sprawdzę przepis mi się podoba 🙂
Autor
Zachęcam 🙂
Czy serniczki po wyjęciu mają być miękkie ? Mi się troszkę przypaliły od spodu 🙁
Autor
Powinny mieć zwartą konsystencję – trzymać kształt, ale są miękkie tak jak ciasto 🙂 Jeśli przywarły do formy, można spróbować upiec na papierze do pieczenia lub posmarować foremkę masłem i wysypać np. kaszą manną, ale osobiście nie miałam nigdy takiego problemu piekąc w naczyniu żaroodpornym.
Czy można pominąć lub zastąpić czymś innym mandarynki?
Autor
Można pominąć lub dodać inne owoce 🙂
Został mi ser sernikowy we wiaderku. Czy mogę do tutaj użyć?
Autor
Tak 🙂