Otrębowe ciasto z owocami (bez tłuszczu)

Kiedy zobaczyłam to ciasto na blogu Dorotuś, nie byłam nim specjalnie zainteresowana. Wydało mi się po prostu zbyt zdrowe, bez dodatku tłuszczu ; ) Lubię wypieki słodkie, na bazie masła lub z dużą ilością czekolady. Postanowiłam się jednak nie uprzedzać i wypróbować coś lekkiego. Muszę przyznać, że nie żałuję, ciasto przypomina biszkopt z dodatkami otrębów, jest puszyste i lekkie ; ) Sprawdźcie sami!


Otrębowe ciasto z owocami - bez tłuszczu
Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka otrębów (u mnie owsiane + żytnie)
  • 500 g dowolnych owoców (u mnie brzoskwinie)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksując. Dalej dodajemy żółtka i miksujemy.

Mąkę i proszek przesiewamy i mieszamy z otrębami. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy szpatułką.

Blachę o wymiarach 23 x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy surowe ciasto. Na wierzchu układamy owoce. Pieczemy w temp. 170 C przez ok 4o min do tzw. suchego patyczka.

Smacznego : )

Komentarzy: 11

  1. 21 sierpnia 2011 / 17:26

    A ja chętnie sobie podkradnę kawałek =] lubię takie dietetyczne ciasta… To wygląda bardzo smakowicie…

    • Marta
      Autor
      21 sierpnia 2011 / 19:01

      W takim razie zapraszam 🙂 u nas rządzi zasada, im ciasto słodsze tym lepsze 🙂

  2. 21 sierpnia 2011 / 19:22

    Ja tez lubię mało słodkie:)
    istnieje spora szansa że polubię i to:)

  3. Marta
    Autor
    21 sierpnia 2011 / 19:31

    Teraz aż mi głupio, że tak źle się o nim wypowiedziałam:)chyba muszę przeprosić wszystkich wielbicieli lekkich ciast 🙂

  4. 21 sierpnia 2011 / 22:57

    Też wyznaję zasadę, że jak coś ma być deserem, to musi być słodkie i mocne;) Chociaż to lekkie ciasto wygląda całkiem smakowicie!

  5. kasia k.
    22 sierpnia 2011 / 20:56

    wiadomo, że im słodsze, tym lepsze;)

  6. 23 sierpnia 2011 / 10:26

    Bardzo mi się podoba, że jest bez dodatku masła, margaryny albo oleju, lubię takie 🙂

  7. 31 sierpnia 2011 / 8:46

    Wygląda bardzo apetycznie, aż chce się spróbować 🙂 Uwielbiam takie dietetyczne słodkości.

  8. Agnieszka
    21 października 2011 / 18:43

    Skusiłam się na nie:) W sam raz dla mojego małego szkraba, bo nie ma tłuszczu. Właśnie moje siedzi w piekarniku.

  9. magda
    23 kwietnia 2013 / 16:02

    ciasto pycha, zrobiłam z jabłkami,, 🙂

    • Marta
      Autor
      23 kwietnia 2013 / 17:42

      Super, że smakowało 🙂 z jabłkami też bardzo lubię 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 + 9 =