Ostatnio jedna z czytelniczek poprosiła mnie o przepis na coś bakaliowego z kremem… Na blogu najczęściej pojawiają się serniki, ciasta drożdżowe i oczywiście czekoladowe wypieki… ; ) Wynika to chyba z tego, że mistrzynią wypieków z masami, piankami, galaretkami itp. jest moja Mama, a kiedy jestem u niej w odwiedzinach zawsze potrafi mnie czymś nowym zaskoczyć, więc sama rzadziej podejmuję te tematy ; ) Ponieważ jednak zbliżają się Święta postanowiłam przygotować orzechowca, czyli klasyczną pozycję, która zawsze była u nas obowiązkowa ; ) Ciasto jest proste i wbrew pozorom dość szybkie do przygotowania, miodowe i mocno orzechowe, ale dzięki temu idealnie pasuje na Boże Narodzenie, choć nie tylko! Najlepsze po 1-2 dniach leżakowania, kiedy orzechowa warstwa zmięknie. Polecam!!!
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 750 ml mleka
- 200 g masła
500 ml mleka zagotować z cukrem. W pozostałych 250 ml mleka rozprowadzić budyniowy proszek wraz z mąką, tak aby nie było grudek. Dodać do gotującego się mleka i gotować (cały czas mieszając) do uzyskania jednolitej konsystencji. Ostudzić. Miękkie masło zmiksować na biały puch. Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując na małych obrotach, powtarzając aż do wyczerpania całej porcji budyniu. Masa powinna być gładka i jednolita.
Składniki na ciasto (duża blacha 40 x 25 cm):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2/3 szklanki cukru
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 125 g masła
- 2 jajka (wielkość L)
- 2 łyżki miodu
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, posiekać nożem i zagnieść zwarte ciasto. (Ciasto możemy również wyrobić ręcznie). Podzielić na dwie części. Pierwszą połowę przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 10 minut. Ostudzić.
Składniki na warstwę orzechową:
- 250 g łuskanych orzechów włoskich
- 75 g masła
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki cukru
Masło rozpuścić wraz z miodem i cukrem na niewielkim ogniu, często mieszając. (Cukier musi być całkowicie rozpuszczony). Dodać posiekane orzechy włoskie i gotować kolejne 4 minuty, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia. Drugą część ciasta również przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i przełożyć na nią warstwę orzechowo-miodową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 10 minut.
Dodatkowo:
- słoik dżemu z czarnej porzeczki
Kiedy oba blaty ciasta ostygną można przełożyć ciasto. Pierwszy z nich posmarować dżemem, a następnie masą budyniową. Przykryć drugim blatem z orzechami. Przełożyć do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Smacznego : )
to ciasto ma w sobie wszystko co lubię! 🙂
Autor
Polecam na Święta, jest pyszne 🙂
Wow, ciasto ideał 😀
Autor
Dziękuję 🙂
Najlepsze ciasto jakie jadłam, na święta piekę drugi raz, dzięki!!!
Autor
Bardzo się cieszę i smacznego 🙂
Właśnie piekę…:)
Autor
Smacznego!!! 🙂 daj znać jak Ci smakował 🙂
Długo szukałam dobrego orzechowo miodowego ciasta. To jest pyszne . Bardzo dziękuję za przepis. Warstwa orzechowa cudowna
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie 🙂
Wygląda pysznie!
Autor
I tak właśnie smakuje 🙂
piękne zdjęcia!!
patera, sztućce………<3
i nie wiem jak to się stało, że ominęłam to ciasto???:D
chyba mi na oczy poszło!!!
Autor
Dziękuję! 🙂 ale, że akurat to ciacho ominęłaś! a ono takie dobre… 😀
Przepyszny 🙂
Autor
Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂
Świetny przepis!
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂
Super się prezentuje, wygląda na trudny do zrobienia, ale na święta chyba sie skuszę 🙂
Autor
Wcale nie jest taki trudny! może tylko tak wygląda, ale polecam warto 🙂
Przepyszne ciacho, dzięki 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakowało 🙂
najlepszy! pozdrawiam i dziękuję uwielbiamy go 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakował 🙂
Cudowny przepis!!! będzie na święta kolejny raz 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Ciacho jest super 🙂 na jednym kawałeczku się nie skończyło 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂 na jednym zawsze trudno poprzestać… 😉
Ciasto z najwyższej półki. Delicja 🙂 Załapałam się na nierówne boki 😉 Mam nadzieję, że będzie smakować dzieciakom na Wigilii szkolnej 😉
Autor
Super 🙂 dobrze, że chociaż udało się trochę spróbować przed oddaniem w dobre ręce 😉
Przepyszne polecam!!!
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Wspaniałe ciasto każdy kto spróbuje prosi o ten przepis 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Uwielbiam to ciasto na święta zawsze piekę 🙂
Autor
Miło mi, pozdrawiam 🙂
Ciekawe jak będzie smakowało z orzechami laskowymi.. 🙂
Autor
Takiej wersji nie próbowałam 🙂
Następnym razem będę musiała spróbować 🤔😊
Autor
🙂
Wspaniały przepis ciasto wyszło pyszne 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Zrobione 🙂 na wigilię będzie w sam raz. Już widzę że będzie pyszne chociaż nie mogłam znaleźć dżemu porzeczkowego i użyłam powideł śliwkowych. Wygląda obłędnie!
Autor
Z powidłami równie pysznie 🙂 pozdrawiam i cieszę się, że posmakowało 🙂
Dobry wieczor,
Co roku od paru lat pieke wlasnie z tego przepisu i zawsze wychodzi idealnie. W przepisie jest dzem, a ja zawsze dodawalem konfiture z czarnych porzeczek. Mysle, zeby w tym roku uzyc po prostu dzemu. Co pani o tym mysli?
Autor
Dżem z czarnej porzeczki na pewno się sprawdzi równie dobrze jak konfitura 🙂
Wygląda przepyszne.. Szklanka u pani jakiej pojemności?
Autor
Zawsze jak ta tradycyjna – 250 ml 🙂
Właśnie piekę.zapowida się pysznie i łatwo się robi ciasto bardzo mi to pasuje :)super przepis:)prosty i przyjemny 😉
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Witam, nareszcie wyszło mi idealnie, tak jak powinno być. Ciasto wałkuje w blaszce małym waleczkiem, super się rozprowadza i jest równie. Dziękuję i pozdrawiam 👍😃
Autor
Bardzo się cieszę 🙂 taki mały wałek brzmi super, muszę również się zaopatrzyć takie cudo 🙂 Pozdrawiam!
Przepyszne ciasto bardzo dziękuję za sprawdzony przepis robiłam tez od Pani sernik z mascarpone rewelacja 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Wspaniałe ciasto !
Autor
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Ciasto przepyszne robi sie szybciej niż sie wydaje, bo krem zrobiłam w czasie jak siedziało w piekarniku chrupiaca warstwa rewelacja 🙂
Witam. Przymierzam się do zrobienia tego ciasta na Święta. Czy ciacho zrobione w środę wytrzyma w chłodnym miejscu do pierwszego dnia świąt (zawinę blaszkę folią spożywczą i wyniosę di piwnicy)?
Autor
Tak 🙂
Boskie ciasto. Najlepszy z przepisów na orzechowiec. Nie dość że piorunem upieczone to jeszcze porzeczka pięknie przełamuje słodycz. Wpisałam go do mojego przpiśnika. Zrobiłam 2 razy i zeszło na pniu. Dziękuję za ten przepis ❤️
Autor
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie 🙂
Rewelacja, ciasto wyszło super 🙂
Witam, jaka ilość składników na formę 22×22? Pozdrawiam 🙂