Site icon marta-gotuje.pl

Orzechowe ciasto z kremem

Kostka orzechowa, czyli pyszne ciasto z kremem orzechowym i kajmakiem, wykończone czekoladową polewą. Bardzo podzielne, sycące, świetnie sprawdzi się na imprezach i rodzinnych uroczystościach. Koniecznie wypróbujcie, polecam!!!

Kostka orzechowa – przepis

Składniki na orzechowe ciasto (blacha 23x33cm):

Jajka i białka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Cukier powinien być niewyczuwalny podczas rozcierania masy palcami. Cienkim strumieniem wlewać olej, a następnie wodę. Orzechy zmiksować na drobno blenderem. Dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. Dodać do mokrych, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Piec w rozgrzanym piekarniku rozgrzanym do 170 C (góra-dół) przez ok 35 minut do suchego patyczka. Ostudzić i rozkroić w poprzek na dwa blaty.

Krem orzechowy:

Masło orzechowe zmiksować z mascarpone. Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Delikatnie i stopniowo wmieszać do orzechowej masy.

Dodatkowo:

Pierwszy blat ciasta ułożyć w blaszce, nasączyć częścią kawy. Posmarować masą kajmakową, wysypać orzeszki. Przykryć orzechowym kremem, ułożyć drugi blat ciasta, delikatnie go nasączyć. Udekorować polewą czekoladową i orzechami pekan.

Polewa czekoladowa:

Śmietankę mocno podgrzać (uważając, aby się nie zagotowała), zdjąć z ognia i dodać posiekane na mniejsze kawałki czekolady. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Lekko ostudzoną, ale nadal płynną polewą polać ciasto. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Przepis – źródło, więcej inspiracji na ciasta znajdziecie tutaj.

Exit mobile version