Kostka orzechowa, czyli pyszne ciasto z kremem orzechowym i kajmakiem, wykończone czekoladową polewą. Bardzo podzielne, sycące, świetnie sprawdzi się na imprezach i rodzinnych uroczystościach. Koniecznie wypróbujcie, polecam!!!
Kostka orzechowa – przepis
Składniki na orzechowe ciasto (blacha 23x33cm):
- 5 jajek plus 2 białka (wielkość L)
- 200 g cukru (najlepiej drobnego)
- 80 ml oleju
- 70 ml wody
- 250 g tartych orzechów (np. mieszanka pekan, włoskie i migdały)
- 230 g mąki pszennej tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
Jajka i białka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Cukier powinien być niewyczuwalny podczas rozcierania masy palcami. Cienkim strumieniem wlewać olej, a następnie wodę. Orzechy zmiksować na drobno blenderem. Dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. Dodać do mokrych, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Piec w rozgrzanym piekarniku rozgrzanym do 170 C (góra-dół) przez ok 35 minut do suchego patyczka. Ostudzić i rozkroić w poprzek na dwa blaty.
Krem orzechowy:
- 110 g masła orzechowego 100%
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
Masło orzechowe zmiksować z mascarpone. Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Delikatnie i stopniowo wmieszać do orzechowej masy.
Dodatkowo:
- 125 ml ostudzonej kawy
- 1 puszka masy kajmakowej
- 150 g orzeszków ziemnych solonych
- orzechy pekan do dekoracji
Pierwszy blat ciasta ułożyć w blaszce, nasączyć częścią kawy. Posmarować masą kajmakową, wysypać orzeszki. Przykryć orzechowym kremem, ułożyć drugi blat ciasta, delikatnie go nasączyć. Udekorować polewą czekoladową i orzechami pekan.
Polewa czekoladowa:
- 200 g czekolady (100 g mlecznej + 100 g gorzkiej)
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
Śmietankę mocno podgrzać (uważając, aby się nie zagotowała), zdjąć z ognia i dodać posiekane na mniejsze kawałki czekolady. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Lekko ostudzoną, ale nadal płynną polewą polać ciasto. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego!
Przepis – źródło, więcej inspiracji na ciasta znajdziecie tutaj.
Petarda!!!
Autor
Bardzo się cieszę, że przypadło do gustu 🙂
Super ciasto pozdrawiam 🙂
Autor
Dziękuję i również pozdrawiam 🙂
Wyszło pysznie, nie jest tak słodkie na jakie wygląda co na plus.
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Pycha 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Ciasto wspaniałe robi się raz dwa choć wygląda skomplikowanie. Do blatów dałam same migdały smakuje pysznie następnym razem sprawdzę z orzechami laskowymi 🙂
Autor
Super, że smakowało pozdrawiam 🙂
Pyszne 😊
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Ciasto rewelacja ❤️
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Witam, czy mogę wymienić olej na roztopione masło?
Autor
Witam, tak 🙂
Czy mogę prosić o podanie wymiaru blaszki w jakiej było pieczone ciasto :)?
Autor
Wymiary blaszki są podane w przepisie – 23×33 cm 🙂