Orzechowa szarlotka

Jabłkowy sezon rozpoczęty, więc każda pora jest dobra, aby upiec smakowitą szarlotkę, zwłaszcza z dodatkiem bezowej pianki i pysznej orzechowej kruszonki ; ) Prezentuje się bardzo okazale, więc jestem pewna, że zachwyci Waszych domowników i to nie tylko od tej wizualnej strony : ) Polecam!!!


orzechowa szarlotka przepis

Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 24 cm):

  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masla
  • 3 żółtka

Składniki na nadzienie:

  • 6 dużych jabłek
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie rodzynki

Składniki na bezę:

  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Orzechy uprażyć na suchej patelni, powinny być mocno zrumienione i aromatyczne. Zmielić blenderem na drobny pył, przestudzić. Dodać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, posiekać. Na koniec dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Jedną trzecią ciasta owinąć folią i przełożyć do zamrażarki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić pozostałym ciastem razem z brzegami, tak aby ciasto sięgało mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda i pokroić w plasterki. Masło rozpuścić na patelni, przełożyć jabłka (i opcjonalnie rodzynki). Dusić chwilę na mocnym ogniu, a następnie zmniejszyć moc do połowy, dodać miód i cynamon. Dusić do czasu, aż cały sok puszczony przez jabłka wyparuje, a te zamienią się w mus. Przestudzić.

Ostudzone jabłka wyłożyć na schłodzony spód. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i sok z cytryny. Piana powinna być sztywna i gęsta. Przełożyć na jabłkową warstwę, a na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą jedną trzecią część ciasta z zamrażarki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 45 minut. Jeśli kruszonka będzie się zbyt mocno rumienić można przykryć ciasto papierem do pieczenia.

Smacznego!


szarlotka orzechowa przepis

Inspiracja „Opowiadania drewnianego stołu” M. Walecka

 

Komentarzy: 66

  1. Aśka
    6 października 2017 / 9:31

    Cudowna ❤️

    • Marta
      Autor
      7 października 2017 / 14:58

      Bardzo mi miło 🙂

  2. Majka
    6 października 2017 / 11:07

    Wygląda szlachetnie 😍 Szarlotkowa piękność! Na bank zrobię 😊

    • Majka
      6 października 2017 / 23:39

      Niebiański zapach, niebiański smak ❤ A tak w ogóle to wszystkie Twoje szarlotki są wyjątkowe 😋

      • Marta
        Autor
        7 października 2017 / 15:09

        Dziękuję, jak zawsze ogromnie mi miło i cieszę się, że posmakowała 🙂 Udanego weekendu 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2017 / 14:59

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

  3. Gabi
    6 października 2017 / 11:09

    Wow!!! naprawdę wspaniała 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2017 / 14:59

      Dziękuję 🙂 🙂 🙂

  4. Kinia
    6 października 2017 / 12:30

    Prezentuje się idealnie i na pewno tak smakuje 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2017 / 14:59

      Zdecydowanie polecam 🙂

  5. Aga
    6 października 2017 / 12:44

    Mniam ale musi pachnieć teraz u Ciebie 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2017 / 15:00

      Zapach jest wspaniały, kocham szarlotki również za ich aromat 🙂

  6. 6 października 2017 / 13:32

    Wygląda obłędnie! Poproszę kawałek!

    • Marta
      Autor
      7 października 2017 / 15:00

      Proszę się częstować 🙂

  7. Mala Mi
    6 października 2017 / 14:28

    Będę dziś piec!!!

    • Marta
      Autor
      7 października 2017 / 15:00

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  8. Dusia
    6 października 2017 / 15:44

    Porywam kawałeczek 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2017 / 15:00

      Proszę nawet dwa 🙂 Pozdrawiam 🙂

  9. Magda Z.
    6 października 2017 / 15:49

    Megaaaa wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2017 / 15:01

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  10. Renia
    6 października 2017 / 18:32

    Już w piecu 🙂 a ja czuję że pyszna będzie 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2017 / 15:01

      Super! mam nadzieję, że posmakowała? 🙂

  11. MakowaPanienka
    6 października 2017 / 18:56

    Wygląda pysznie uwielbiam szarlotki zwłaszcza z bezą 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2017 / 15:01

      W takim razie ta na pewno Ci posmakuje 🙂

  12. Isia
    6 października 2017 / 19:54

    Wspaniała i piękne zdjęcia aż jem z ekranu 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2017 / 15:01

      Ogromnie mi miło, dziękuję 🙂

  13. Olqa
    6 października 2017 / 22:27

    Pyszności 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2017 / 15:01

      Dziękuję 🙂

  14. Gabrysia
    7 października 2017 / 14:46

    Wyszła idealnie!!!!!

    • Marta
      Autor
      7 października 2017 / 15:09

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  15. Maria M
    7 października 2017 / 20:17

    Właśnie zrobiłam jest pyszna

    • Marta
      Autor
      7 października 2017 / 21:12

      Ogromnie się cieszę, że posmakowała 🙂

  16. Grażyna
    8 października 2017 / 17:09

    Pyszna dosłownie jak z najlepszej kawiarni, rozeszła się w mig 🙂

    • Marta
      Autor
      8 października 2017 / 22:54

      Ogromnie się cieszę 🙂

    • Marta
      8 maja 2021 / 16:21

      Pani Marto, uwielbiam wszystkie Pani przepisy, ten jest również rewelacyjny. Dzięki Pani umiem smacznie nakarmić swoją rodzinkę 😉

      Zastanawiam się nad połączeniem tego obłędnego i aromatycznego ciasta z prażonymi orzechami z jakimś kremem budyniowym/śmietanowym? Może próbowała Pani?

      • Marta
        Autor
        8 maja 2021 / 17:34

        Bardzo mi miło czytać takie komentarze, cieszę się ogromnie 🙂 Nie próbowałam takiej wariacji, ale brzmi super! Czy dobrze wyobrażam sobie to jako rodzaj tarty? Kruche ciasto na pewno się sprawdzi w takiej roli, a prażone orzechy i krem mogłyby być jako jej wypełnienie 🙂 Pozdrawiam 🙂

        • Marta
          11 maja 2021 / 22:14

          Tak, dodatek prażonych orzechów do ciasta nadaje mu niesamowitego smaku, tak jak ktoś poniżej pisał- jak z najlepszej cukierni. Jeśli się Pani zdecyduje na taką wariację to czekam na jej efekty na blogu 🙂

          • Marta
            Autor
            12 maja 2021 / 9:38

            Super 🙂 Pozdrawiam!

  17. Zoja
    8 października 2017 / 19:21

    Przepyszna jest!!!!

    • Marta
      Autor
      8 października 2017 / 22:54

      Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂

  18. Renia
    9 października 2017 / 10:43

    Pychotka …szkoda że jest już tylko wspomnieniem weekendu 🙂

    • Marta
      Autor
      9 października 2017 / 23:30

      Cieszę się, że zostały miłe wspomnienia 😉

  19. Milena
    10 października 2017 / 14:11

    Cudowna szarlotka kolejny świetny przepis zapisuję do zeszytu 🙂

    • Marta
      Autor
      10 października 2017 / 22:40

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  20. Pola
    12 października 2017 / 21:42

    Najlepsza szarlotka jaką jadłam polecam przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2017 / 23:53

      Ogromnie się cieszę 🙂

  21. Calie
    13 października 2017 / 23:37

    Przepyszna!!!!!! rodzinka w małym szoku że sama coś TAKIEGO upiekłam 🙂

    • Marta
      Autor
      15 października 2017 / 1:03

      Bardzo się cieszę 🙂 🙂

  22. Magda Z.
    15 października 2017 / 20:00

    Ideał nawet okruszki nie zostały 🙂

    • Marta
      Autor
      15 października 2017 / 23:09

      Bardzo mi miło 🙂

  23. Magda
    24 października 2017 / 11:05

    Ląduje na mojej liście ulubieńców jest przepyszna 🙂

    • Marta
      Autor
      25 października 2017 / 22:13

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  24. jelllys
    5 listopada 2017 / 23:58

    Mniam super przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      6 listopada 2017 / 0:16

      Super, że posmakowało 🙂

  25. Hanusia
    13 listopada 2017 / 22:39

    Przepyszna, smak dzieciństwa z nowym posmaczkiem od dodatku orzechów czego u mnie się nie robiło 🙂

    • Marta
      Autor
      13 listopada 2017 / 23:18

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  26. emma
    16 listopada 2017 / 22:46

    Wspaniale smakuje i pochwale sie ze pierwszy raz wyszla mi ta pianka!!!

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2017 / 23:45

      Super i gratuluję pierwszej udanej bezowej pianki 🙂

  27. Ola
    26 października 2018 / 20:42

    Rewelacja !

    • Marta
      Autor
      27 października 2018 / 23:25

      Miło mi, że posmakowała 🙂

  28. Kasia
    5 sierpnia 2020 / 22:40

    czy bez termoobiegu też się uda z tą bezą? Ewentualnie mogę prosić o jakieś wskazówki na ile stopni, ile minut? 🙂

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2020 / 10:38

      Tak, trzeba obserwować, każdy piekarnik piecze trochę inaczej 🙂 podniosłabym temp. o 10 stopni 🙂

  29. Kinia
    13 września 2023 / 18:09

    Rewelacyjna szarlotka 🙂

    • Marta
      Autor
      15 września 2023 / 12:14

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  30. Ilona
    26 września 2023 / 17:08

    Czy można użyć innej mąki, np.mąkę kokosową, jaglaną lub owsianą? Teściowa ma celiakie, a chciałabym, żeby mogła spróbować ciasta.

    • Marta
      Autor
      27 września 2023 / 1:17

      Niestety nie próbowałam w takiej kombinacji, ale z wyżej wymienionych spróbowałabym z owsianą 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
10 − 4 =