Jabłkowy sezon rozpoczęty, więc każda pora jest dobra, aby upiec smakowitą szarlotkę, zwłaszcza z dodatkiem bezowej pianki i pysznej orzechowej kruszonki ; ) Prezentuje się bardzo okazale, więc jestem pewna, że zachwyci Waszych domowników i to nie tylko od tej wizualnej strony : ) Polecam!!!
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 24 cm):
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 100 g cukru pudru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g masla
- 3 żółtka
Składniki na nadzienie:
- 6 dużych jabłek
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- opcjonalnie rodzynki
Składniki na bezę:
- 3 białka
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Orzechy uprażyć na suchej patelni, powinny być mocno zrumienione i aromatyczne. Zmielić blenderem na drobny pył, przestudzić. Dodać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, posiekać. Na koniec dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Jedną trzecią ciasta owinąć folią i przełożyć do zamrażarki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić pozostałym ciastem razem z brzegami, tak aby ciasto sięgało mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda i pokroić w plasterki. Masło rozpuścić na patelni, przełożyć jabłka (i opcjonalnie rodzynki). Dusić chwilę na mocnym ogniu, a następnie zmniejszyć moc do połowy, dodać miód i cynamon. Dusić do czasu, aż cały sok puszczony przez jabłka wyparuje, a te zamienią się w mus. Przestudzić.
Ostudzone jabłka wyłożyć na schłodzony spód. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i sok z cytryny. Piana powinna być sztywna i gęsta. Przełożyć na jabłkową warstwę, a na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą jedną trzecią część ciasta z zamrażarki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 45 minut. Jeśli kruszonka będzie się zbyt mocno rumienić można przykryć ciasto papierem do pieczenia.
Smacznego!
Cudowna ❤️
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Wygląda szlachetnie 😍 Szarlotkowa piękność! Na bank zrobię 😊
Niebiański zapach, niebiański smak ❤ A tak w ogóle to wszystkie Twoje szarlotki są wyjątkowe 😋
Autor
Dziękuję, jak zawsze ogromnie mi miło i cieszę się, że posmakowała 🙂 Udanego weekendu 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i polecam 🙂
Wow!!! naprawdę wspaniała 🙂
Autor
Dziękuję 🙂 🙂 🙂
Prezentuje się idealnie i na pewno tak smakuje 🙂
Autor
Zdecydowanie polecam 🙂
Mniam ale musi pachnieć teraz u Ciebie 🙂
Autor
Zapach jest wspaniały, kocham szarlotki również za ich aromat 🙂
Wygląda obłędnie! Poproszę kawałek!
Autor
Proszę się częstować 🙂
Będę dziś piec!!!
Autor
Super, daj znać jak posmakowało 🙂
Porywam kawałeczek 🙂
Autor
Proszę nawet dwa 🙂 Pozdrawiam 🙂
Megaaaa wygląda 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Już w piecu 🙂 a ja czuję że pyszna będzie 🙂
Autor
Super! mam nadzieję, że posmakowała? 🙂
Wygląda pysznie uwielbiam szarlotki zwłaszcza z bezą 🙂
Autor
W takim razie ta na pewno Ci posmakuje 🙂
Wspaniała i piękne zdjęcia aż jem z ekranu 🙂
Autor
Ogromnie mi miło, dziękuję 🙂
Pyszności 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Wyszła idealnie!!!!!
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
Właśnie zrobiłam jest pyszna
Autor
Ogromnie się cieszę, że posmakowała 🙂
Pyszna dosłownie jak z najlepszej kawiarni, rozeszła się w mig 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂
Pani Marto, uwielbiam wszystkie Pani przepisy, ten jest również rewelacyjny. Dzięki Pani umiem smacznie nakarmić swoją rodzinkę 😉
Zastanawiam się nad połączeniem tego obłędnego i aromatycznego ciasta z prażonymi orzechami z jakimś kremem budyniowym/śmietanowym? Może próbowała Pani?
Autor
Bardzo mi miło czytać takie komentarze, cieszę się ogromnie 🙂 Nie próbowałam takiej wariacji, ale brzmi super! Czy dobrze wyobrażam sobie to jako rodzaj tarty? Kruche ciasto na pewno się sprawdzi w takiej roli, a prażone orzechy i krem mogłyby być jako jej wypełnienie 🙂 Pozdrawiam 🙂
Tak, dodatek prażonych orzechów do ciasta nadaje mu niesamowitego smaku, tak jak ktoś poniżej pisał- jak z najlepszej cukierni. Jeśli się Pani zdecyduje na taką wariację to czekam na jej efekty na blogu 🙂
Autor
Super 🙂 Pozdrawiam!
Przepyszna jest!!!!
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂
Pychotka …szkoda że jest już tylko wspomnieniem weekendu 🙂
Autor
Cieszę się, że zostały miłe wspomnienia 😉
Cudowna szarlotka kolejny świetny przepis zapisuję do zeszytu 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Najlepsza szarlotka jaką jadłam polecam przepis 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂
Przepyszna!!!!!! rodzinka w małym szoku że sama coś TAKIEGO upiekłam 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂 🙂
Ideał nawet okruszki nie zostały 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Ląduje na mojej liście ulubieńców jest przepyszna 🙂
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
Mniam super przepis 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Przepyszna, smak dzieciństwa z nowym posmaczkiem od dodatku orzechów czego u mnie się nie robiło 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Wspaniale smakuje i pochwale sie ze pierwszy raz wyszla mi ta pianka!!!
Autor
Super i gratuluję pierwszej udanej bezowej pianki 🙂
Rewelacja !
Autor
Miło mi, że posmakowała 🙂
czy bez termoobiegu też się uda z tą bezą? Ewentualnie mogę prosić o jakieś wskazówki na ile stopni, ile minut? 🙂
Autor
Tak, trzeba obserwować, każdy piekarnik piecze trochę inaczej 🙂 podniosłabym temp. o 10 stopni 🙂
Rewelacyjna szarlotka 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Czy można użyć innej mąki, np.mąkę kokosową, jaglaną lub owsianą? Teściowa ma celiakie, a chciałabym, żeby mogła spróbować ciasta.
Autor
Niestety nie próbowałam w takiej kombinacji, ale z wyżej wymienionych spróbowałabym z owsianą 🙂