Nie jestem w stanie zliczyć jak często hummus pojawia się w naszym domu : ) Idealny do podania na imprezie, spotkaniu ze znajomymi, ale również jako codzienny dodatek do kanapek, czy makaronu. Bardzo pożywny, bogaty w białko, błonnik, witaminy i minerały, a do tego przepyszny. Polecam!!!
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy (400 g)
- sok z połowy cytryny
- 5 łyżek pasty sezamowej tahini
- 2 łyżki oliwy (1 do pasty + jedna do polania)
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- opcjonalnie: pieprz, chili, 1 łyżeczka mielonego kuminu
1/3 zalewy z puszki ciecierzycy odlać, resztę wraz z ciecierzycą przełożyć do blendera, dodać resztę składników i zmiksować na pastę. Przełożyć do miseczki, przechowywać w lodówce. Podawać polany oliwą i posypany przyprawami np. słodką papryką, zatarem.
Smacznego!
Inspiracja “Boho Cookbook” P. Ignatiuk