Nie jestem w stanie zliczyć jak często hummus pojawia się w naszym domu : ) Idealny do podania na imprezie, spotkaniu ze znajomymi, ale również jako codzienny dodatek do kanapek, czy makaronu. Bardzo pożywny, bogaty w białko, błonnik, witaminy i minerały, a do tego przepyszny. Polecam!!!
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy (400 g)
- sok z połowy cytryny
- 5 łyżek pasty sezamowej tahini
- 2 łyżki oliwy (1 do pasty + jedna do polania)
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- opcjonalnie: pieprz, chili, 1 łyżeczka mielonego kuminu
1/3 zalewy z puszki ciecierzycy odlać, resztę wraz z ciecierzycą przełożyć do blendera, dodać resztę składników i zmiksować na pastę. Przełożyć do miseczki, przechowywać w lodówce. Podawać polany oliwą i posypany przyprawami np. słodką papryką, zatarem.
Smacznego!
Inspiracja “Boho Cookbook” P. Ignatiuk
Uwielbiam w każdej postaci 🙂
Autor
Mam tak samo 🙂
Nie ma imprezki bez hummusu 🙂
Autor
Dokładnie tak 🙂
Pięknie podany 🥰
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Mniam mniam ❤️
Autor
🙂 🙂 🙂
Przepyszny 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Przyznam się, że nigdy nie jadłam, ale od jakiegoś czasu zastanawiałam się nad nim dość często. Dziękuję za przepis. Zdjęcia rewelacyjne.
Autor
Bardzo dziękuję i polecam! Samo zdrowie, a smak super 🙂
Przepyszny!!!
Autor
Miło mi, że posmakował 🙂
Probowalam juz wielu przepisów ale ten jest zdecydowanie najlepszy ❤️❤️❤️
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
Rewelacja 😊
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Bardzo smaczny polecam ten przepis
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Nigdy nie lubiłam humusu…aż do teraz! Rewelacja 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Pyszny
Autor
Bardzo mi miło, że smakował 🙂