Uwielbiam słodkie śniadania : ) Omlet należy do moich faworytów, zwłaszcza z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców. Połączenie dojrzałych śliwek z polewą jogurtowo-orzechową jest przepyszne, koniecznie wypróbujcie. Taki posiłek super sprawdzi się również po treningu : ) Polecam!!!
Składniki:
- 2 jajka (wielkość L)
- 25 g mąki orkiszowej (lub pełnoziarnistej)
- 1 łyżka ksylitolu/ erytrytolu
- 4 śliwki
- do podania: jogurt naturalny, masło orzechowe
Białka oddzielić od żółtek, zmiksować do uzyskania sztywnej piany, pod koniec dodając ksylitol. Dodać żółtka i mąkę, delikatnie wymieszać. Smażyć z obu stron na mocno rozgrzanej teflonowej patelni wysmarowanej niewielką ilością oleju kokosowego. Śliwki umyć, usunąć pestkę, pokroić na mniejsze kawałki. Podlać niewielką ilością wody i gotować na małym ogniu, do czasu aż delikatnie się rozpadną i zmiękną. Gotowy omlet udekorować jogurtem i masłem orzechowym, na wierzch przełożyć śliwki.
Smacznego!