Przepyszne orkiszowe naleśniki z powidłami w ramach środowych słodkich śniadań : ) Ze względu na dodatek powideł, do ciasta nie dodajemy już cukru, ale jeśli macie ochotę podać je z innymi dodatkami śmiało możecie wzbogacić masę łyżką brązowego cukru. Polecam!!!
Składniki (ok. 8-10 naleśników):
- 250 ml mleka
- 2 jajka (wielkość L)
- 125 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
- szczypta soli
Mleko ubić z jajkami, dodać mąkę i sól, wymieszać rózgą lub mikserem na idealnie gładkie ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję kefiru lub rzadkiej śmietanki. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, aż brzegi zaczną się podnosić, a ciasto będzie prawie całkowicie dopieczone. Przewrócić na drugą stronę i dosmażyć. Kolejne usmażone naleśniki odkładać na talerz, przykrywając je folią aluminiową, aby nie wystygły.
Smacznego!
Inspiracja „Dzień dobry, śniadania z Małgosią Mintą„