Oreo brownie to nasz absolutny hit i polecam je każdemu miłośnikowi tych ciasteczek (i nie tylko) : ) Dobrze, że zaczęłam fotografować zanim przystąpiliśmy do degustacji, bo całe ciasto zniknęło w zaskakującym tempie : ) Bardzo mocno czekoladowe i zdecydowanie uzależniające. Gorąco zachęcam!!!
Składniki na blachę 21 x 21 cm:
- 165 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 165 g trzcinowego cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- 12 ciasteczek Oreo
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C (termoobieg). Masło wraz z czekoladą (połamaną na kawałki) roztopić na niewielkim ogniu. Jajka zmiksować z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy, może to potrwać kilka minut. Podczas rozcierania masy palcami nie powinniśmy wyczuć cukru.
Następnie dodać roztopioną czekoladę z masłem, wymieszać do połączenia się składników. Na koniec wsypać suche składniki (mąkę, kakao oraz sól). Dokładnie wymieszać. Tak otrzymaną masę przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka oreo pokruszyć i wysypać na wierzch ciasta, delikatnie dociskając.
Piec przez 25 minut, po czym wyjąć z piekarnika i studzić na metalowej kratce.
Smacznego!