Uwielbiam dni, kiedy mam okazję pójść pobiegać z samego rana, a po powrocie mogę zaserwować sobie królewskie śniadanie np. w postaci szarlotkowego omleta : ) Jest tak pyszny, że często robię go także w formie deseru, wygląda prawie jak tarta i moje dzieci chętnie po takie „ciasto” sięgają ; ) Nieocenioną zaletę stanowi fakt, że jest również bardzo zdrowy i pożywny, bez problemu możemy go również schować do pudełka i zjeść na drugie śniadanie. Poniższa porcja jest dość duża i syta, więc możecie przyjąć, że wystarczy na bardzo duży głód lub dla dwóch osób ; ) Polecam!!!
Składniki:
- 2 białka (z jajek wielości L)
- 2 całe jajka (wielkość L)
- 1/2 banana
- 50 g płatków owsianych
- odrobina mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 duże lub 2 małe jabłka
- cynamon
Białka ubić na sztywną pianę. Dwa całe jajka zmiksować blenderem z połową banana, płatkami owsianymi, odrobiną mleka i ekstraktem z wanilii. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać sylikonową szpatułką. Masę przelać na rozgrzaną teflonową patelnię wysmarowaną delikatnie olejem kokosowym (opcjonalnie). Jabłka obrać, pokroić w mniejsze kawałki, wbić w omlet, całość posypać cynamonem. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu do czasu, aż omlet będzie ścięty.
Smacznego!