Przygotowałam spore zapasy puree z dyni, więc w najbliższym czasie możecie spodziewać się dużej dawki dyniowych inspiracji ; ) Nie może oczywiście zabraknąć dyniowego omleta, który poza swoimi wartościami odżywczymi urzeka również wspaniałym smakiem. Jest bardzo pożywny, świetnie sprawdzi się w roli ciepłego śniadania. Polecam!!!
Składniki:
- 100 g puree z dyni
- 2 jajka (wielkość L)
- 1 łyżka mąki dyniowej* (10 g)
- 1 łyżka mąki gryczanej (10 g)
- 2 łyżki mąki ryżowej (20 g)
- 1 łyżeczka błonnika kokosowego (5 g)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia
Wszystkie składniki (poza olejem kokosowym) zmiksować. Olej kokosowy rozsmarować na rozgrzanej teflonowej patelni, wylać dyniową masę i smażyć na niewielkim ogniu. Gdy masa się zetnie przewrócić na drugą stronę i delikatnie podsmażyć. Podawać z ulubionymi dodatkami np. syropem klonowym i płatkami migdałów.
Smacznego!
* Jeśli nie przepadacie za charakterystycznym smakiem mąki dyniowej możecie zastąpić ją inną ; )