Przygotowałam spore zapasy puree z dyni, więc w najbliższym czasie możecie spodziewać się dużej dawki dyniowych inspiracji ; ) Nie może oczywiście zabraknąć dyniowego omleta, który poza swoimi wartościami odżywczymi urzeka również wspaniałym smakiem. Jest bardzo pożywny, świetnie sprawdzi się w roli ciepłego śniadania. Polecam!!!
Składniki:
- 100 g puree z dyni
- 2 jajka (wielkość L)
- 1 łyżka mąki dyniowej* (10 g)
- 1 łyżka mąki gryczanej (10 g)
- 2 łyżki mąki ryżowej (20 g)
- 1 łyżeczka błonnika kokosowego (5 g)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia
Wszystkie składniki (poza olejem kokosowym) zmiksować. Olej kokosowy rozsmarować na rozgrzanej teflonowej patelni, wylać dyniową masę i smażyć na niewielkim ogniu. Gdy masa się zetnie przewrócić na drugą stronę i delikatnie podsmażyć. Podawać z ulubionymi dodatkami np. syropem klonowym i płatkami migdałów.
Smacznego!
* Jeśli nie przepadacie za charakterystycznym smakiem mąki dyniowej możecie zastąpić ją inną ; )
Pysznie wygląda 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Pięknie podane 😊 Z chęcią wypróbuję mąkę dyniową, bo jeszcze z niej nie korzystałam. I czekam na swoje pierwsze dyniowe zbiory 😉
Autor
Mąka dyniowa ma wg mnie bardzo interesujący smak i ciekawy zielony kolor 😉 u nas właśnie rozpoczęło się dyniowe szaleństwo 🙂 trzymam kciuki za Twoje zbiory 🙂
R e w e l a c y j n y 😍 Omlet ideał! Mąkę sama zrobiłam 😉
Autor
Bardzo się cieszę!!! 🙂 Dobry pomysł na domową mąkę, bo dyniową rzadko widzę 🙂 Inne często też mielę, ale o tej nie pomyślałam 😉
dyniowy! ojej! pycha!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Super!!!
Autor
🙂 🙂 🙂
Wspaniale wyglada 🙂
Autor
Dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂
Uwielbiam takie śniadania!!!!! dyniowy musi być boski 🙂
Autor
Polecam wypróbować 🙂
Pychotka 🙂
Autor
Super, bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Omlet wyszedł pysznie 🙂 niestety sceneria podania już nie taka urocza jak u Ciebie 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂 najważniejsze, że smakował 🙂
Fajny fajny przepis
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
wspaniały omlecior! 🙂 dyniowego muszę w sezonie sobie koniecznie zrobić! 🙂
Autor
Polecam, pycha 🙂
Pięknie wygląda, fajnie, jak ludzie korzystają z dobrodziejstw natury i biorą pod uwagę sezonowość warzyw i owoców. Aktualnie korzystam z cateringu od macro bios bar i u mnie dziś też była dynia na tapecie. Na kolację miałam orkiszowy kisz dyniowy z porami i orzechami włoskimi (oraz kozim serem feta). Pokazałabym jak pienie wyglądał, ale nim o tym pomyślałam to już zjadałam połowę 😛
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 w naturze siła 🙂
Pyszny 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂