Ostatnio panuje u nas omletowe szaleństwo : ) Omlet czekoladowy z piekarnika ma bardzo wytrawny kakaowy smak, który idealnie komponuje się z dodatkiem malin. Jeśli jesteście fanami gorzkiej czekolady na pewno zostanie Waszym ulubieńcem : ) W przeciwnym razie możecie oczywiście dosłodzić go syropem klonowym : ) Polecam!!!
Omlet czekoladowy przepis
Składniki:
- 2 jajka (wielkość L)
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 2 łyżki kakao
- garść malin
- 1-2 kostki gorzkiej czekolady (min. 70%)
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąki, kakao i ponownie zmiksować na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Masę delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując kształt przypominający koło. Na wierzchu ułożyć maliny, delikatnie dociskając. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15 minut do czasu aż omlet się zetnie. Wyjąć z piekarnika i posypać posiekaną gorzką czekoladą.
Smacznego!