Błyskawiczne oliwne ciasto na pewno podbije Wasze serca. Świetnie smakuje z truskawkami, ale sprawdzą się tu również inne owoce. To idealne ciasto na letnie dni i niezapowiedzianą wizytę gości, ponieważ jest bardzo proste do przygotowania i wymaga zaledwie 5 podstawowych składników, które zawsze są pod ręką. Jest delikatne, miękkie i wilgotne, dzięki dodatkowi oliwy z oliwek, która wspaniale wpływa na jego strukturę i przedłuża świeżość. Do wypieków polecam klasyczną Oliwę z oliwek Gallo Classico, która podkreśla również słodkie smaki.
Poza przepisem na to pyszne ciasto, razem z marką Gallo przygotowałam dla Was KONKURS : )
Do wygrania są trzy zestawy produktów Gallo. Aby wziąć udział w zabawie wystarczy w komentarzu pod wpisem odpowiedzieć na pytanie:
„Do czego najchętniej wykorzystujesz oliwę z oliwek Gallo?”
Podanie przepisu jest opcjonalne. Konkurs trwa od 17.06.20r. do 30.06.20r. Powodzenia!
Składniki (tortownica o średnicy 21 cm):
- 200 g mąki pszennej
- 4 g proszku do pieczenia (1 płaska łyżeczka)
- 4 jajka (wielkość L)
- 165 g cukru
- 100 ml Oliwy z oliwek Gallo Classico
- 250 g truskawek
- opcjonalnie skórka otarta z cytryny
Jajka wbić do miski, dodać cukier i zmiksować do uzyskania jasnej, puszystej masy (może to potrwać kilka minut w zależności od mocy miksera). Zmniejszyć obroty miksera i łyżka po łyżce dodawać mąkę z proszkiem, mieszać tylko do połączenia się składników. Na tym etapie można dodać skórkę otartą z cytryny. Następnie cienkim strumieniem wlać oliwę, krótko zmiksować, aż masa wchłonie całą oliwę. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na cieście. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z Gallo
Serdecznie dziękuję za udział w konkursie, Wasze odpowiedzi były bardzo inspirujące : ) Decyzją jury nagrody wędrują do Aridka, Majka i Cinnamonelf. Gratulujemy!