Oliwne ciasto z truskawkami

Błyskawiczne oliwne ciasto na pewno podbije Wasze serca. Świetnie smakuje z truskawkami, ale sprawdzą się tu również inne owoce. To idealne ciasto na letnie dni i niezapowiedzianą wizytę gości, ponieważ jest bardzo proste do przygotowania i wymaga zaledwie 5 podstawowych składników, które zawsze są pod ręką. Jest delikatne, miękkie i wilgotne, dzięki dodatkowi oliwy z oliwek, która wspaniale wpływa na jego strukturę i przedłuża świeżość. Do wypieków polecam klasyczną Oliwę z oliwek Gallo Classico, która podkreśla również słodkie smaki.

Poza przepisem na to pyszne ciasto, razem z marką Gallo przygotowałam dla Was KONKURS : )

Do wygrania są trzy zestawy produktów Gallo. Aby wziąć udział w zabawie wystarczy w komentarzu pod wpisem odpowiedzieć na pytanie:

„Do czego najchętniej wykorzystujesz oliwę z oliwek Gallo?”

Podanie przepisu jest opcjonalne. Konkurs trwa od 17.06.20r. do 30.06.20r. Powodzenia!

Ciasto z oliwą przepis

Składniki (tortownica o średnicy 21 cm):

  • 200 g mąki pszennej
  • 4 g proszku do pieczenia (1 płaska łyżeczka)
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 165 g cukru
  • 100 ml Oliwy z oliwek Gallo Classico
  • 250 g truskawek
  • opcjonalnie skórka otarta z cytryny

Jajka wbić do miski, dodać cukier i zmiksować do uzyskania jasnej, puszystej masy (może to potrwać kilka minut w zależności od mocy miksera). Zmniejszyć obroty miksera i łyżka po łyżce dodawać mąkę z proszkiem, mieszać tylko do połączenia się składników. Na tym etapie można dodać skórkę otartą z cytryny. Następnie cienkim strumieniem wlać oliwę, krótko zmiksować, aż masa wchłonie całą oliwę. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na cieście. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.

Smacznego!

Gallo classico opinie
Oliwa gallo
Ciasto oliwne z owocami
Ciasto z oliwą i owocami
Wilgotne ciasto na oliwie
Ciasto z oliwą
Oliwne ciasto z truskawkami

*Wpis powstał przy współpracy z Gallo

Serdecznie dziękuję za udział w konkursie, Wasze odpowiedzi były bardzo inspirujące : ) Decyzją jury nagrody wędrują do Aridka, Majka i Cinnamonelf. Gratulujemy!

Komentarzy: 84

  1. Aga
    17 czerwca 2020 / 11:04

    Jakie piękne ciacho! U nas w domu nazywamy ciasta tego typu plackiem i to nasze ulubione nieprzekombinowane bez kremów itd. 🙂 Ale na oliwie to jeszcze nie próbowałam 🙂

    • Marta
      Autor
      18 czerwca 2020 / 11:50

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować – pycha 🙂 Placek to nazwa znana i u nas 🙂

  2. Aga
    17 czerwca 2020 / 11:15

    A do czego używam oliwy? Może nie będę oryginalna ale u nas zawsze do sałatek dla zdrowia i smaku 🙂

  3. Nina
    17 czerwca 2020 / 11:56

    Sos czosnkowy z oliwy: 4 ząbki czosnku dobrze rozgniecionego, 150 ml oliwy i 150 ml wody, wszystko wymieszać, super do sałaty.

  4. Kora
    17 czerwca 2020 / 12:22

    Bardzo apetyczne ciasto 🙂 Mi się oliwa kojarzy z …pizzą 🙂 dodaję do ciasta i do sosu oczywiście jakość to podstawa więc Gallo jest idealna 🙂

    • 22 czerwca 2020 / 15:03

      Oliwy często używam do ciasta bezglutenowego z owocami. Potrzebujemy: 4 jajka, 1,5 szklanki mąki bezglutenowej (mix uniwersalny lub mix do ciast lub po 1/3 szklanki mąki ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej), 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenu, pół szklanki oliwy, 30 dag owoców.
      Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru dalej ubijając, następnie po 1 żółtku i oliwę. Mąki przesiać z proszkiem i dodawać po łyżce, mieszać delikatnie łyżką. Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, ułożyć owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez około 50-60 minut do suchego patyczka.
      Smacznego!!!

  5. Majka
    17 czerwca 2020 / 14:08

    Cudowne ciasto 😍 Oliwa to mój obowiązkowy składnik pesto. Pesto na czasie z liści rzodkiewki, które bardzo mi smakuje: liście z całego pęczka rzodkiewki, 2 ząbki czosnku, 50 ml oliwy, sok z połówki cytryny, 30 g uprażonych pestek słonecznika, pół łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu. Pesto podajemy z makaronem, startym parmezanem i…upieczonymi rzodkiewkami 🙂

  6. Mania
    17 czerwca 2020 / 14:26

    Kocham takie proste wypieki na pewno zrobię 🙂 oliwa oczywiście do smażenia 🙂

  7. Magda.Lena
    17 czerwca 2020 / 16:51

    Jestem osobą nietolerującą smaku mleka oraz wszystkich jego pochodnych zatem do smażenia oraz wypieków jako zamiennik masła stosuję bogatą w zdrowe kwasy tłuszczowe oliwę z oliwek Gallo Classico.
    Dzięki owocowym i słodkim nutom smakowym idealnie nadaje się do wypieku muffinek bananowych z kawałkami gorzkiej czekolady.. Czy to nie brzmi apetycznie? A, że oliwa sprawiedliwa.. Zawsze wychodzą perfekcyjnie wilgotne i puszyste! 😊

  8. Trysha
    17 czerwca 2020 / 17:58

    Oliwa najbardziej kojarzy mi się z letnimi ciepłymi popołudniami i siestą. 🙂 A jak siesta to obowiązkowo lody!
    Dawno temu odkryłam, że ukręcenie kilku liści z bazylii z odrobiną oliwy i szczyptą soli i skropienie takim musem lodów wybitnie podkręca ich smak. Nie wiem czy to zasługa bazylii, samej oliwy czy też soli, która paradoksalnie podbija słodycz, ale wiem, że takie połączenie smakuję obłędnie dobrze.
    A w tym sezonie domowa izolacja sprawiła, że poszłam krok do przodu i zrobiłam lody z oliwy. Wystarczy mieć pod ręką 200 ml oliwy Edyta virgin, 80 gram cukru pudru, 400 ml mleka, obowiązkowa szczypta soli, 500 ml śmietany kremówki i ulubione dodatki. Ja użyłam jadalnych kwiatów lawendy bo ich zapach przypomina mi śródziemnomorski klimat i fajnie komponuje się z oliwą. Dajecie znać, czy chcecie poznać cały przepis. 🙂

  9. Dawid
    17 czerwca 2020 / 18:10

    Oliwa to ten ważny element przy spożywaniu pizzy
    Szczególnie wtedy gdy są przy nas bliscy
    Niektórzy ketchup lub sos czosnkowy używają
    A niektórzy takie praktyki „profanacją” nazywają
    Jestem wierny starej, włoskiej tradycji
    Że oliwa na pizzy smak wzbogaci

  10. Cinnamonelf
    17 czerwca 2020 / 19:28

    Przez rok jako pilot mieszkałam na Krecie, gdzie oliwa to ,,złoto” dla Kreteńczyków. Dodają ją tam do wszystkiego twierdząc, ze ma same dobre właściwości , a nawet przyczynia się do ich długowieczności. A mi po powrocie do Polski tak już zostało, że oblewam oliwą wszystkie pyszne sałatki, maczam w niej świeży chleb i przegryzam oliwkami, pizza też obowiązkowo z oliwą a, nie jak kiedyś ketchup 🙂 Kocham oliwę nie tylko do jedzenia ale też stosuję ją do pielęgnacji włosów i ciała.

  11. Liki
    17 czerwca 2020 / 19:41

    Bardzo apetyczne ❤️ Oliwę używam do pesto albo do sałatek 😁

  12. Krzysiek
    17 czerwca 2020 / 20:58

    Do ciasta z oliwą z oliwek i cynamonowo-cytrynowego. Jest wilgotne i długo zachowuje świeżość.Pycha!

  13. Anka11
    17 czerwca 2020 / 21:54

    A ja używam oliwy do kanapek, tj. chlebek, masełko z roztartym czosnkiem, pomidor z solą, i to wszystko polane oliwą… proste, ale pychota !

  14. Iwona77
    17 czerwca 2020 / 23:34

    Pesto z rukoli 💚

  15. 18 czerwca 2020 / 5:28

    Najchętniej wykorzystujesz oliwę z oliwek Gallo Suave jako dodatek do pysznego makaronu z warzywami i porannych tostów. Lubię także dodawać ją do sałatek z surowych warzyw. Smak oliwy Galla pozwala wrócić mi do gorących wspomnień z hiszpańskich wakacji w 2018 roku. Jest przepyszna😊

  16. 18 czerwca 2020 / 5:41

    Najchętniej wykorzystuję oliwę z oliwek Gallo Suave jako dodatek do pysznego makaronu z warzywami i porannych tostów. Lubię także dodawać ją do sałatek z surowych warzyw. Smak oliwy Galla pozwala wrócić mi do gorących wspomnień z hiszpańskich wakacji w 2018 roku. Jest przepyszna😊
    Makaron z oliwą i warzywami.

    250-270g ulubionego makaronu,
    1/2 marchewki,
    średnia papryka czerwona,
    1 średnia cukinia
    1 papryka czerwona,
    2 ząbki czosnku (drobno posiekane),
    5 łyżek oliwy Gallo Suave
    bazylia,curry,papryka ostra,sól.
    Makaron gotuję wg instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
    Cukinię i paprykę kroję w drobną kostkę, marchew w cienkie paseczki. Warzywa podsmażam na 2 łyżkach oliwy z dodatkiem przypraw do momentu aż będą miękkie.
    Makron odcedzam, łączę z 3 łyżkami oleju i czosnkiem. Dodaję do warzyw, mieszam. Smażę jeszcze przez chwilę i gotowe!

  17. Gabriela G.
    18 czerwca 2020 / 8:48

    Oliwy z oliwek Gallo do wielu dań używam,
    W różnej postaci ją spożywam,
    Dla sałatek jest urozmaiceniem,
    A dla tostów i pizzy wierzchnim nawilżeniem,
    Oliwa ląduje również w cieście,
    Które wychodzi najlepsze w mieście,
    Przydaje się też do smażenia,
    Dla mięsa i warzyw ulepszenia

  18. Magda
    18 czerwca 2020 / 10:01

    Piękne ciasto. 🙂
    Ja za to jestem niedawno upieczoną mamą. Właśnie trwa nasza przygoda z rozszerzeniem diety maluszka. Oliwę Gallo używam najczęściej dodając kilka jej kropli do obiadków syna. Gotuję na parze jego ulubione warzywa. Rozgniatam je widelcem z kilkoma kroplami oliwy i podaję do stołu. A raczej na tacę w kszeselku. Mały uczy się samodzielnie jeść. W teorii łyżeczką a w praktyce rękami. 😉
    Gdy widzi jak szykuję obiad i wyciągam oliwę cieszy się całym sobą. 😀

  19. Renata
    18 czerwca 2020 / 12:08

    Ciasto pycha a mój ulubiony sposób na oliwę Gallo to bruschetta! świeże pomidorki bazylia i super oliwa to must have 🙂

  20. Kinga
    18 czerwca 2020 / 12:26

    Domowa oliwa smakowa do grzanek sałatki czy sosu
    1 szkl oliwy z oliwek
    2- 3 zabki czosnku ( w zależności jak mocno ma być czosnkowa)
    4-5 listków bazylii
    ew. 2-3 kawałki suszonego pomidora
    Pomidora, czosnek i bazylie zalewamy oliwą, odstawiamy aby przegryzły sie smaki.

  21. Isia
    18 czerwca 2020 / 14:08

    Makaron gotuje al dente w dobrze osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, dodaje drobno posiekany czosnek i podsmażam go na małym ogniu, cały czas mieszając by się nie przypalił, bo stanie się gorzki. Ugotowany makaron przekładam na patelnię, dodaje posiekaną natkę pietruszki, doprawiam solą i pieprzem, mieszam, Przekładam na ogrzane talerze i od razu podaje. Najlepszy obiadek.

    • K.
      18 czerwca 2020 / 14:44

      U mnie też makaron ale z boczkiem i oliwą sama oliwa to za mało …

  22. Maria
    18 czerwca 2020 / 14:37

    Oliwa z oliwek w mojej kuchni jest bardzo ważna , dodaję do sałatek , przygotowuję moje ulubione pesto czerwone , a także w każdy dzień po obiedzie wypijam łyżkę oliwy i żeby nie zapomnieć , to właśnie oliwę zawsze pierwszą stawiam na stole przygotowując obiad . Po obiedzie piję espresso i znów potrzebuję oliwy , gdyż fusy z kawy mieszam z oliwą Gallo z pierwszego tłoczenia i mam bombę witaminową dla ciała, oczywiście to peeling , który sprawdza się bosko . Oliwę uwielbiają także moje włosy. Po olejowaniu włosy są miękkie , sprężyste , pełne życia.

  23. Bibi
    18 czerwca 2020 / 15:53

    Lubię proste jedzenie wiec oliwy używam do sałatek albo do obiadu zeby podbić jego wartości po przygotowaniu np makarony czy warzywka z kurczakiem i ryżem.

  24. 18 czerwca 2020 / 16:15

    Najczęściej wykorzystuję oliwę do mojego ulubionego pesto bazyliowego, z balkonowej bazylii 🙂
    a podaję ją z makaronem spaghetti, jest pyszne!

  25. Agata B.
    18 czerwca 2020 / 23:27

    Pesto -> wystarczy dobrej jakości oliwa, zielenina, orzechy i parmezan plus przyprawy oczywiście. Nadaje się do kanapki, sałatki, grzanek i makaronu, dla każdego coś się znajdzie.

  26. zorka
    19 czerwca 2020 / 2:01

    Używa oliwę z oliwek Gallo do różnych sałatek .Uwielbiam lekko skropić bułkę paryską oliwą,natrzeć ząbkiem czosnku,pomidorki i do piekarnika … niebo w gębie…

  27. Ryba
    19 czerwca 2020 / 11:17

    Szparagi piekę w piecu ale chwile zeby nie były przesuszone do tego jajko w koszulce i całość polewam oliwa a na to świeżo zmielony pieprz i nic wiecej do szczęścia nie trzeba 💚

  28. Milena
    19 czerwca 2020 / 12:34

    Najbardziej lubię dodawać do zup, zwłaszcza takiej zupy krem posypanej grzaneczkami i prazonymi ziarnami, a na to siup oliwa 🙂

  29. Milena
    19 czerwca 2020 / 12:34

    A druga opcja to oczywiście na wierch humusu obowiązkowo 🙂

  30. Karolina
    19 czerwca 2020 / 13:08

    Foccacia
    – maka pszenna typ 550 lub krupczatka
    -świeże drożdźe w temp. pokojowej : 50 g
    – ciepłe mleko 2% : 200 ml
    – oliwa z oliwek lub olej rzepakowy : 6 łyżek
    -różowa sól himalajska lub sól morska, czy zwykłą sól jodowana : 1 łyżeczka
    -cukier : 1 płaska łyżeczka

    Dodatkowo :
    – świeży rozmaryn : 4 gałązki
    – oliwa z oliwek do polania ciasta : 50 ml
    – sól do posypania ( opcjonalnie) : mniej niz pół łyżeczki
    – mąka pszenna do podsypania blatu ( wyrabianie ciasta) : 2-3 łyżki

    Przygotować zaczyn z drożdży, mleka, cukru i odrobiny mąki, wymieszać, odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Zaczyn dodać do mąki wraz z oliwą i solą, wyrobić ciasto. Nie trzeba zostawiać w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować na okrągły placek, palcami wgniatać ciasto tworząc charakterystyczne wgłębienia, polać mocno oliwą (oliwa pozostanie we wgłębieniach). Posypać świeżym rozmarynem ( wcześniej umytym pod bieżącą wodą). Lekko posolić różową solą himalajską i piec 15-20 minut w temp. 220 stopni C.

  31. bandorela
    19 czerwca 2020 / 13:24

    PIZZA DOSKONAŁA OLIWĘ ZAWIERAŁA
    składniki na ciasto i wykonanie:
    -5 łyżek oliwy
    -drożdże instant 1 saszetka
    -0,5 kg mąki
    -300 ml wody
    1/2 łyżeczki soli,
    1/2 łyżeczki cukru
    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Jeżeli się klei można podlać odrobiną oliwy. Miskę przykrywamy ścierka i odstawiamy do piekarnika (nagrzanego przez chwilę do 50st.C) na pół godziny. Po tym czasie raz jeszcze wyrabiamy ciasto i włączamy piekarnik – 250 st. C. Dzielimy ciasto na 3 części. Z każdej z nich formujemy kulę i najpierw w rękach, a następnie na blaszce z piekarnika rozciągamy w kształt koła. Na ciasto wykładamy i rozsmarowujemy po kilka łyżek sosu pomidorowego, rozkładamy ser żółty i mozzarellę i pozostałe składniki według upodobań, np. szynkę, cebulę pieczarki (pokrojone w piórka obieraczką do warzyw), oliwki. Pieczemy 10 minut. na środkowej półce piekarnika. VOILA 😀

    składniki na sos:
    -500 ml passaty (lub przetarte przez sito pomidory z puszki)
    cukier, sól, bazylia (dużo), oregano, 3 łyżki ketchupu
    wszystkie składniki podgrzewamy 3-5 min. na średniej mocy grzania i wystudzamy

  32. 19 czerwca 2020 / 13:26

    Cześć,
    Z chęcią wypróbuje Twoje ciasto w najbliższym czasie 😊 będzie idealnie pasowało do popołudniowej kawy 😊
    Plus, że jest szybkie i proste w przygotowaniu!
    Ja najczęściej stosuje oliwę do dań włoskich… wszelkiego rodzaju makaronów, foccaci oraz pizzy 😊
    Dobrej jakości oliwa bardzo podbija smak dania.
    Pozdrawiam 😊

  33. Rafał B.
    19 czerwca 2020 / 13:49

    Można ją wykorzystywać praktycznie do wszystkiego:
    świetnie sprawdza się do smażenia,
    idealnie wpisuje się do podkreślenia smaku sałatek,
    nadaje się kapitalnie do grzanek, by nie były za suche
    zastosowań tej oliwy nie ma końca 🙂

    • Martin
      20 czerwca 2020 / 20:43

      Witajcie,
      zastosowanie oliwy z oliwek Gallo to przede wszystkim kuchnia. Ze względu na niską temperaturę dymienia, produktu tego nie poleca się do gotowania, smażenia, pieczenia i duszenia potraw. Ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, oliwę Gallo poleca się jako dodatek do sałatek, sosów i surówek.
      Mój ulubiony przepis to:
      Makaron z sosem pesto –
      50 dag zielonego makaronu
      sól
      Na sos:
      10 dag liści świeżej bazylii
      2 duże ząbki czosnku
      6 łyżek tartego parmezanu
      1/4 szklanki orzeszków piniowych lub obranych i zmielonych migdałów
      1/2 szklanki oliwy Gallo

      Oliwa Gallo to także świetny i niezastąpiony specyfik dla skóry. Zawarte w niej substancje wzmacniają komórki i spowalniają efekty starzenia się. Kosmetyki i domowe maseczki z oliwą z oliwek nawilżają, odżywiają, wzmacniają i odmładzają skórę.

      Pozdrawiam 😉

  34. Agnieszka
    19 czerwca 2020 / 14:14

    Najczęściej oliwę z oliwek wykorzystują do różnych sałatek:
    – sałatka selerowa
    -sałatka śledziowa
    -sałatka pieczarkowa z oliwą (dodaję przepis, bo jest pyszna)
    10 dag pieczarek
    cebula
    jabłko
    główka sałaty
    sól, pieprz
    1/2 szklanki oliwy z oliwek
    4 łyżki octu
    2 łyżki wody
    2 łyżeczki gęstej śmietany
    2 łyżki zieleniny

  35. Bee
    19 czerwca 2020 / 16:30

    100 ml oliwy, garść rukoli, kilka gałązek mięty, garść orzeszków np piniowych, płatki drożdżowe, sól, pieprz i 3 łyżki parmezanu. Wszystko dajemy do blendera i w kilka minut mamy super sosik do wszytskiego, pózniej przelewam do słoika i nawet tydzień moze stać w lodowce.

  36. Monia
    19 czerwca 2020 / 22:56

    Ciasto pychotka zrobiłam z malinami, szybko się piecze 🙂

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2020 / 1:21

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  37. Beacia
    20 czerwca 2020 / 12:26

    Klasyczna oliwa Gallo to świetny element zupy pomidorowej. Na oliwie podsmażam cebulkę, pora, marchewkę i pietruszkę, dodaję odrobinę miodu i karmelizuję, w końcu wrzucam 4 pokrojone w kostkę świeże pomidory, zalewam litrem bulionu drobiowego, dodaję 150 g koncentratu pomidorowego i 100 ml kremówki. Gdy te smaki się przejdą zupę blenduję, wrzucam kawałki kurczaka, z których ugotowałam bulion, dodaję makaron i bazylię.

  38. Pola
    20 czerwca 2020 / 13:39

    Używam oliwy do wszystkiego (nie hejtujcie ale też do smażenia) sałatki i pesto to oczywiste ale fajnie też można dać do makaronu podsmażonego z kurczakiem i warzywkami na to oliwa parmezan i pestki słoniecznia poezja 😀

  39. Piotr
    20 czerwca 2020 / 17:39

    Ja robię podpłomyki, na upieczony podpłomyk daje sos z oliwą, musztardą i przyprawami. Daje dodatki warzywa i ser żółty mięso i zawijam jak tortilla, podgrzewam całość na oliwie Gallo.

  40. Rabarbar
    20 czerwca 2020 / 23:14

    Gdy po sobotniej kąpieli moja żona wychodzi z łazienki czekam na nią w sypialni z lampką wina i butelką oleju Gallo. Zazwyczaj kiepsko dobieram muzykę więc każe mi wyłączyć mojego ulubionego Toma Waitsa. Wybaczam jej to bo sposób w jaki pozbywa się szlafroka wart jest każdej innej muzyki. Kładzie się na łóżku z wdziękiem zasługującym na Oskara, a ja przez moment wstrzymuję oddech. Po chwili zdejmuję nakrętkę z butelki i nalewam sobie balsamicznego oleju na dłonie. Teraz to ona wstrzymuje oddech gdy zbliżam je do jej ramion. Dotykam ją powoli, delikatnie rozcierając oliwę i nasłuchując jej oddechu. Pozwala mi bezbłędnie poznać jak bardzo jest zadowolona. Zsuwam dłonie niżej i czuję jak robi jej się dobrze ale to przecież takie oczywiste. Inaczej być by nie mogło. Używam przecież czyniącego cuda oleju Gallo.

  41. 21 czerwca 2020 / 8:54

    A ja najbardziej uwielbiam oliwę z solą i maczać w niej swojski chlebek- mniam😋

  42. patii914
    21 czerwca 2020 / 13:29

    Oliwę z oliwek Gallo wykorzystuję najchętniej do maczania w niej mojej ulubionej pizzy albo do smażenia wytrawnych naleśników ze szpinakiem, kurczakiem i serkiem feta. Niebo w gębie!

  43. radek
    21 czerwca 2020 / 14:45

    chętnie dodaje do ciabatty gdy zostaje na drugi dzieen podgrzewam w piekarniku polewam oliwa pych nie trzeba nic więcej sam smak

  44. Kira
    21 czerwca 2020 / 19:29

    A ja bym wykorzystała tez do ciasta ale jogurtowego moje ulubione 🙂

  45. Beata
    22 czerwca 2020 / 0:25

    U mnie w domu używa się tylko oliwy, rzadziej masło, a oleju w ogóle 🙂
    Ale najczęściej używam ją do sheet pan dinner – czyli do dobrowolnie dobranej mieszanki warzyw/ryb/mięs pieczonych na jednej blaszce obok siebie w piekarniku. Uwielbiam to proste danie! Można na blachę włożyć wszystko co lubią Twoi domownicy. U mnie zazwyczaj znajdują się: ziemniaczki, bataty, marchewka, szparagi, łosoś. Polecam także rzodkiewkę (sama byłam w szoku jaka jest słodka po upieczeniu), czosnek i oczywiście camemberta w złotku. Do oliwy można dodać przyprawy tak, by jak już posmarujemy nią warzywo, będzie ono odpowiednio doprawione. Pychaaa <3

  46. 22 czerwca 2020 / 6:48

    Oliwki to moje chipsy ,wykorzystujeje, jako przekąskę podszyć oglądania filmów.

  47. Monika Sabuda
    22 czerwca 2020 / 18:27

    Oliwa z oliwek to wspaniały produkt zarówno ze względu na walory smakowe, odżywcze, a także prozdrowotne. Około 24% jej składu stanowią nasycone tłuszcze oraz kwasy omega-6 i omega-3 bardzo ważne w zbilansowanej diecie. Zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, witaminy E i K. Chroni sercei wspomaga jego pracę, ma wiele innych zbawiennych cech, o których można by się rozpisywać.
    Uwielbiam jąjako dodatek do przystawek w postaci maczanych w niej chlebków i paluchów włoskich unigriss. Jako dodatek do sałatek, baza do smażenia mięs i warzyw. Ale przede wszystkim KOCHAM włoską pizzę skrapianą oliwą z oliwek. To mój numer 1.

    • Monika Sabuda
      22 czerwca 2020 / 18:31

      Zapomniałam dodać jej wpływ na kondycję moich włosów. Olejuje je regularnie oliwą z oliwek marki GALLO. Dodaję także do DIY pilingu kawowego do ciała, skóra jest niesamowicie gładka i nawilżona. Polecam także pić 1 łyżeczkę dziennie przy chorobach gardła i układu oddechowego. Działa cuda.
      Jednym zdaniem to produkt wielozadaniowy.

  48. Justyna
    22 czerwca 2020 / 18:52

    Oliwy z oliwek używam najczęściej do sałatek 🙂ale też i do smażenia w zasadzie to do większości potraw dodaje oliwę😋 zawsze mam zapas jednej butelki w szafie😁uwielbiam ten smak w jajecznicy w ryżu z pomidorami 😍 do pizzy oraz świetnie nadaje się w bardzo małej ilości do nawilżenia włosów 😁😁 Foccacia moja miłość bez oliwy się nie obejdzie 😁

  49. 23 czerwca 2020 / 10:29

    Bardzo puszyste ciasto, pychota! Koniecznie do wypróbowania z truskawkami, już szykuję się na weekend. Mniam 🙂

    Do czego najchętniej wykorzystuję oliwę z oliwek Gallo?
    Delektując się letnim powietrzem wpadającym przez okno, wyciągam zakwas. Będzie foccacia na zakwasie z botwinką i domowym serem podpuszczkowym, hojnie potraktowana oliwą – to moja pierwsza myśl. Zaglądam do ogródka, już mam się zabierać się do zrywania młodych buraczków, gdy moją uwagę przykuwa rukola.
    Rustykalny chleb na zakwasie z pesto z rukoli – strzał w dziesiątkę! Odrywam się od botwinki, zrywam garstki listków rukoli.
    Teraz mąka, zakwas, woda, sól, a dodatkowo łyżka miodu i łyżka oliwy, dzięki której miękisz jest niezwykle wilgotny, a sam chleb utrzymuje dłużej świeżość. Pomiędzy kolejnym składaniem ciasta chlebowego, przygotowuję pesto z najlepszego gatunku oliwą z oliwek marki Gallo. Kiedy ciasto jest wyrośnięte, nacinam je ostrym nożem, po czym nakładam w wyżłobienia przygotowane pesto. Piekę na kamieniu bądź w żeliwnym garnku.
    Świeży chleb na zakwasie, nic tak „prostego” nie sprawia mi radości, jak praca z ciastem, wypiek, nareszcie ten piękny zapach oraz smak ciepłego bochenka, idealnie podkreślonego przepyszną oliwą. Uwielbiam to proste i zdrowe jedzenie, którego perfekcja polega na niewielkiej liczbie doskonałej jakości składników.

  50. Marcin
    23 czerwca 2020 / 11:00

    Do czego najchętniej wykorzystujesz oliwę z oliwek Gallo
    Oliwa to jeden z podstawowych produktów w mojej kuchni, a moim popisowym daniem jest Pepperonata a’la Marcin, czyli po mojemu 🙂
    Składniki:
    3 kolorowe papryki;
    2 łyżki Oliwy Gallo;
    1 łyżka miodu;
    4 dorodne pomidor;
    1 łyżeczka octu balsamicznego;
    1 cebula;
    Do smaku: sól, pieprz, bazylia, oregano.
    1. Warzywa kroimy: paprykę w średniej długości paski, cebule w pióra, pomidory w drobną kostkę.
    2. Jedną łyżkę Oliwy Gallo rozgrzewamy na patelni, na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę.
    3. Do cebuli dorzucamy paprykę, smażmy do kilka minut cały czas mieszając.
    4. Na patelnię dodajemy pomidory, smażymy cały czas mieszając dopóki nie zaczną się rozpadać.
    5. Wszystkie składniki przekładamy do rondelka. I teraz czas na tajemniczy składnik – pozostałe płynne składniki dodajemy do warzyw. Ocet, miód i przede wszystkim Oliwa Gallo wygładzą potrawę, nadadzą jej ciekawą teksturę i słodko-kwaśny smak.
    6. Gotujemy, aż papryka będzie miękka, a pomidory w całości zamienią się w pyszny, gęsty sos.
    7. Doprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem. Podajemy na ciepło lub na zimno ze świeżą bagietą i schłodzoną lampką półwytrawnego, czerwonego wina. 😉
    Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
6 + 20 =