Oliwne ciasto czekoladowe

Kolejna pozycja z książki „Nigellissima” – Nigelli Lawson : ) To ciasto czekoladowe uratowało mnie kiedy potrzebowałam szybkiego wypieku na niespodziewaną wizytę gości! Wszystkie potrzebne składniki zapewne każdy z nas ma zawsze pod ręką, co stanowi jego kolejną zaletę. Ciasto jest przepyszne, a z dodatkiem malin i lodów waniliowych nie ma sobie równych : ) Polecam!


Oliwne ciasto czekoladowe
Składniki na tortownicę o średnicy 22 lub 23 cm:

  • 150 ml oliwy
  • 50 g przesianego kakao dobrej jakości
  • 125 ml wrzątku
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (użyłam aromatu waniliowego)
  • 125 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 jajka

Piekarnik rozgrzewamy do 170 C. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przesiane kakao mieszamy z wrzątkiem na gładką, czekoladową, półpłynną pastę. Dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

W oddzielnym naczyniu mieszamy mąkę z sodą i szczyptą soli. Mikserem mieszamy cukier, oliwę oraz jajka przez 3 minuty na bladożółtą, dobrze napowietrzoną i kremową masę. Zmniejszamy obroty i dodajemy kakaową pastę. Na koniec ucierania dodajemy powoli mąkę z dodatkami. Całość mieszamy i płynne ciasto przelewamy do przygotowanej foremki.

Pieczemy 45 minut, aż ciasto zetnie się przy ściankach, a pośrodku pozostanie miękkie i wilgotne. Na wbitym w środek patyczku powinno po wyjęciu zostać tylko kilka lepkich czekoladowych okruchów.

Ciasto w foremce odstawiamy na 10 minut na metalowa kratkę, żeby przestygło, a następnie obwodzimy je nożem lub płaską metalową łopatką przy ściankach i otwieramy tortownicę. Posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z malinami i lodami lub bitą śmietaną.

Smacznego : )

Komentarzy: 22

  1. Łucja
    4 stycznia 2013 / 15:14

    uwielbiam takie szybkie ciasta, i takie czarne :)CUDNE!!

  2. Marta
    Autor
    4 stycznia 2013 / 15:23

    Ja też 😀

  3. 4 stycznia 2013 / 15:26

    Lubie takie szybkie i smaczne ciasta 🙂

  4. Marta
    Autor
    4 stycznia 2013 / 15:34

    Jest pyszne 😀

  5. 4 stycznia 2013 / 21:09

    pyszności i w dodatku proste:)

  6. Marta
    Autor
    4 stycznia 2013 / 21:41

    Dokładnie tak! 😀

  7. 5 stycznia 2013 / 0:11

    Przepis mnie bardzo zaintrygował, więc na pewno wypróbuję ! W Twoim wydaniu znakomite ! Pozdrawiam 🙂

  8. Marta
    Autor
    5 stycznia 2013 / 0:22

    O dziękuję! a z kolei naszym hitem została Twoja czekoladowa trufla 🙂 niedługo przepis poznam na pamięć 😀

  9. Marta
    Autor
    5 stycznia 2013 / 11:35

    🙂

  10. dyzurna
    6 stycznia 2013 / 3:57

    Oj zjadłabym takie, najlepiej teraz!

    • Marta
      Autor
      6 stycznia 2013 / 11:54

      Szkoda, że już się skończyło, bo bym Ci „podesłała” 🙂

  11. Marta
    Autor
    6 stycznia 2013 / 13:14

    Dokładanie, sama byłam zdziwiona, bo spodziewałam się, że będzie potrzebna duża ilość gorzkiej czekolady 😀

  12. 7 stycznia 2013 / 15:12

    Wersjiz oliwą nigdy nie próbowałam 🙂

    • Marta
      Autor
      7 stycznia 2013 / 17:53

      Smakuje wyśmienicie, więc wypróbuj 🙂

  13. 7 stycznia 2013 / 21:33

    Czytałam już wcześniej o tym cieście – koniecznie muszę wypróbować 🙂

  14. Marta
    Autor
    7 stycznia 2013 / 22:09

    Polecam 😀

  15. 8 stycznia 2013 / 23:03

    Pięknie wygląda!! Wypróbuję na pewno:)Pozdrawiam:)

  16. Marta
    Autor
    9 stycznia 2013 / 0:24

    Dziękuję i również pozdrawiam 🙂

  17. edyta
    9 stycznia 2013 / 12:15

    a czy moge zrobic to ciasto z uzyciem oleju, cyz musi byc oliwa?

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2013 / 17:26

      Przygotowywałam dopiero pierwszy raz w wersji z oliwą, więc zagwarantować nie mogę, ale olej pewnie też będzie pasował 🙂 Osobiście jednak wybrałabym oliwę!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 − 5 =