Odwrócone ciasto z owocami to nic innego jak pyszny, maślany biszkopt z dodatkiem ulubionych owoców. Jest błyskawiczne i proste do przygotowania, bez użycia miksera, więc sprawdzi się podczas wspólnego pieczenia z dziećmi : ) Sposób pieczenia do góry nogami, czyli owoce na dole, które następnie zalewamy ciastem, zapewnia nam jego delikatność, ponieważ soki z owoców nie wsiąkają w biszkopt : ) Sposób i pomysł na ciasto podejrzałam na stories u Marty. Polecam!!!
Składniki (tortownica 24 cm):
- 50 g masła do owoców + 125 g rozpuszczonego masła do ciasta
- dowolne owoce (u mnie 3 jabłka, garść winogron, garść mrożonego ananasa)
- 250 g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli soli
- 2 jajka (wielkość L)
- 150 g cukru
- 100 ml mleka
Owoce pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na maśle, przez kilka minut aż zmiękną. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać jajka, cukier i mleko, wymieszać. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło, ponownie wymieszać trzepaczką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wypełnić owocami, a następnie wlać ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 40 minut. Wyjąć z piekarnika, blachę przykryć talerzem i odwrócić tak, aby talerz znalazł się na dole. Wyjąć z tortownicy, usunąć papier do pieczenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe.
Smacznego!