Mam dużą słabość do odrywanych chlebków drożdżowych, zwłaszcza tych słodkich z dodatkiem cynamonu ; ) Tym razem dodatkowo każdy kawałek ciasta przełożony jest plastrem jabłka. Inspiracja tutaj. Polecam!
Składniki na ciasto (keksówka o wymiarach 10×22 cm):
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 4 łyżki masła (ok. 100 g)
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
Dodatkowo:
- 2 duże jabłka
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru
- cynamon
Drożdże pokruszyć, dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i 4-5 łyżek lekko podgrzanego mleka. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
Mąkę połączyć z wyrośniętym zaczynem, ciepłym mlekiem, pozostałym cukrem, jajkami oraz stopionym i przestudzonym masłem. Zagnieść ciasto (używam do tego robota kuchennego i zagniatam przez około 10 minut, ciasto nie będzie zbyt gęste). Elastyczne ciasto przełożyć do miski podsypanej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie jabłka pokroić na plasterki i wyciąć z nich gniazda nasienne. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na obficie podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na placek o grubości około 7-8 mm. Przy pomocy szerokiej szklanki wyciąć koła o średnicy około 9-10 cm. Każdy krążek ciasta posmarować stopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem a następnie ułożyć w piramidkę na zmianę krążki ciasta i jabłka (zaczynamy i kończymy ciastem). Gotową piramidę przełożyć do keksówki (układamy w pionie, ale do keksówki wkładamy poziomo) i odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Wierzch można posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem.
Ciasto przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piec około 40-50 minut (opcja góra-dół). Przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego : )