Site icon marta-gotuje.pl

Odrywany chlebek z jabłkami

Mam dużą słabość do odrywanych chlebków drożdżowych, zwłaszcza tych słodkich z dodatkiem cynamonu ; ) Tym razem dodatkowo każdy kawałek ciasta przełożony jest plastrem jabłka. Inspiracja tutaj. Polecam!



Składniki na ciasto (keksówka o wymiarach 10×22 cm):

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 4 łyżki masła (ok. 100 g)
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru

Dodatkowo:

  • 2 duże jabłka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • cynamon

Drożdże pokruszyć, dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i 4-5 łyżek lekko podgrzanego mleka. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.

Mąkę połączyć z wyrośniętym zaczynem, ciepłym mlekiem, pozostałym cukrem, jajkami oraz stopionym i przestudzonym masłem. Zagnieść ciasto (używam do tego robota kuchennego i zagniatam przez około 10 minut, ciasto nie będzie zbyt gęste). Elastyczne ciasto przełożyć do miski podsypanej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie jabłka pokroić na plasterki i wyciąć z nich gniazda nasienne. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na obficie podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na placek o grubości około 7-8 mm. Przy pomocy szerokiej szklanki wyciąć koła o średnicy około 9-10 cm. Każdy krążek ciasta posmarować stopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem a następnie ułożyć w piramidkę na zmianę krążki ciasta i jabłka (zaczynamy i kończymy ciastem). Gotową piramidę przełożyć do keksówki (układamy w pionie, ale do keksówki wkładamy poziomo) i odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Wierzch można posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem.

Ciasto przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piec około 40-50 minut (opcja góra-dół). Przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego : )









Exit mobile version