Odrywany chlebek dyniowy z kajmakiem i pekanami to prawdziwy smak jesieni. Pięknie wyrasta, jest aromatyczny, puszysty i mięciutki, trudno poprzestać na jednym kawałku. Polecam!
Przepis na odrywany chlebek
Składniki (keksówka 11x22cm):
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko (wielkość L)
- 80 g roztopionego masła
- 80 g cukru trzcinowego
- 160 ml letniego mleka
- 170 ml puree z dyni
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 200 g kajmaku
- 70 g orzechów pekan
Letnie mleko wymieszać z cukrem, pokruszonymi drożdżami i 3 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Mąkę wymieszać z solą i cynamonem, dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, masło, puree z dyni i jajko. Zagnieść robotem kuchennym przez ok. 10 minut, a następnie przykryć misę z ciastem folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30×50 cm. Wierzch prostokąta posmarować kajmakiem i posypać drobno posiekanymi orzechami. Ciasto pokroić na 4 pasy, nałożyć je na siebie i pokroić na kwadraty. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej stosiki ciasta, ustawiając je w pionie. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia, a następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 30-35 minut.
Smacznego!
Przepis z książki Kasi Guzik „Dwanaście słodkich miesięcy”
Bosko wygląda ❤️
Autor
Dziękuję 🙂
Pycha 🙂
Autor
Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂
To już wiem co bede dziś piec do kawki 🙂
Autor
Daj znać jak posmakowało 😀
Uwielbiam takie odrywańce 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Mniam 😋😋😋
Autor
Pozdrawiam 🙂
Super przepis 😊
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂