Ostatnio moje serce porywa drożdżowe ciasto i niebezpiecznie zbliża się do ukochanych od zawsze serników : ) Przy obecnej pogodzie na pewno nie ma nic lepszego od kawałka pysznego, mięciutkiego i aromatycznego ciasta w towarzystwie kakao… To zdecydowanie mój ulubiony drożdżowy odrywaniec – inspiracja u Oli : * Polecam!!!
Składniki na ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 300 ml mleka
- 60 g masła
- 2 jajka (wielkość L)
- duża szczypta soli
- 560 g mąki pszennej
Nadzienie:
- ok. 20 g masła
- ok. 30 g cukru/ brązowego cukru
- cynamon
- zamiast dwóch powyższych składników można również wykorzystać cukier cynamonowy
- garść rodzynek (opcjonalnie)
Przygotować zaczyn. Świeże drożdże wymieszać z łyżką cukru, zalać 150 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Odstawić na 15 minut. W tym czasie roztopić i ostudzić masło. Do gotowego zaczynu dodać pozostałe 150 ml mleka, jajka, roztrzepać na gładką masę. Dodać pozostałe składniki (roztopione masło, cukier, sól i mąkę) i wyrobić ciasto. Jeśli wyrabiacie ciasto robotem kuchennym można od razu do zaczynu dodać wszystkie pozostałe składniki i końcówką z hakiem wyrabiać ciasto przez 7 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na duży i cienki prostokąt. (Ciasto powinno być na tyle elastyczne, że wystarczy tylko delikatnie podsypać je mąką.) Całość posmarować równomiernie roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem. Jeśli używacie rodzynek należy je wcześniej sparzyć przez kilka minut we wrzątku, a następnie dokładnie odcedzić i osuszyć. Prostokąt pokroić na 3 równej wielkości części/paski i ułożyć je warstwowo na sobie. Następnie nasz stos przekroić na około 5 cm kawałki i takie kromki układać w pionie, jedna przy drugiej, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Użyłam blachy o wymiarach 33×23 cm i mój odrywaniec był na nią za krótki, więc podparłam go naczyniem żaroodpornym, aby trzymał się w pionie. (Możecie podejrzeć to na zdjęciu z lukrem) Odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg, środkowa półka) przez 30 minut. Studzić w formie. Opcjonalnie można go polukrować, ale nie jest to konieczne.
Smacznego!