Odrywane ciasto drożdżowe

Ostatnio moje serce porywa drożdżowe ciasto i niebezpiecznie zbliża się do ukochanych od zawsze serników : ) Przy obecnej pogodzie na pewno nie ma nic lepszego od kawałka pysznego, mięciutkiego i aromatycznego ciasta w towarzystwie kakao… To zdecydowanie mój ulubiony drożdżowy odrywaniec – inspiracja u Oli : * Polecam!!!

odrywane ciasto drożdżowe

Składniki na ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 300 ml mleka
  • 60 g masła
  • 2 jajka (wielkość L)
  • duża szczypta soli
  • 560 g mąki pszennej

Nadzienie:

  • ok. 20 g masła
  • ok. 30 g cukru/ brązowego cukru
  • cynamon
  • zamiast dwóch powyższych składników można również wykorzystać cukier cynamonowy
  • garść rodzynek (opcjonalnie)

Przygotować zaczyn. Świeże drożdże wymieszać z łyżką cukru, zalać 150 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Odstawić na 15 minut. W tym czasie roztopić i ostudzić masło. Do gotowego zaczynu dodać pozostałe 150 ml mleka, jajka, roztrzepać na gładką masę. Dodać pozostałe składniki (roztopione masło, cukier, sól i mąkę) i wyrobić ciasto. Jeśli wyrabiacie ciasto robotem kuchennym można od razu do zaczynu dodać wszystkie pozostałe składniki i końcówką z hakiem wyrabiać ciasto przez 7 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Po tym czasie rozwałkować ciasto na duży i cienki prostokąt. (Ciasto powinno być na tyle elastyczne, że wystarczy tylko delikatnie podsypać je mąką.) Całość posmarować równomiernie roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem. Jeśli używacie rodzynek należy je wcześniej sparzyć przez kilka minut we wrzątku, a następnie dokładnie odcedzić i osuszyć. Prostokąt pokroić na 3 równej wielkości części/paski i ułożyć je warstwowo na sobie. Następnie nasz stos przekroić na około 5 cm kawałki i takie kromki układać w pionie, jedna przy drugiej, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Użyłam blachy o wymiarach 33×23 cm i mój odrywaniec był na nią za krótki, więc podparłam go naczyniem żaroodpornym, aby trzymał się w pionie. (Możecie podejrzeć to na zdjęciu z lukrem) Odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg, środkowa półka) przez 30 minut. Studzić w formie. Opcjonalnie można go polukrować, ale nie jest to konieczne.

Smacznego!

ciasto drożdżowe do odrywania
Odrywane ciasto drożdżowe
odrywaniec drożdżowy
Odrywane ciasto drożdżowe

Przepisy na ciasta drożdżowe

Komentarzy: 52

  1. Jagoda
    26 listopada 2015 / 13:20

    Ale to musi być pyszne…

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2015 / 20:01

      Zdecydowanie polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2015 / 20:02

      Bardzo mi miło 🙂

  2. 26 listopada 2015 / 18:14

    no i jak? mnie porwało od razu, jest z nim trochę roboty, ale warte jest czasu….powiem tak, przepadło w ciągu jednego dnia 😀

    buziaki Martula <3

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2015 / 20:02

      Uwielbiam je! najlepszy odrywaniec <3 😀

  3. Klara
    26 listopada 2015 / 22:45

    Pysznie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2015 / 20:03

      Bardzo dziękuję, polecam wypróbować 🙂

      • Klara
        30 listopada 2015 / 20:05

        Pyszne, najdelikatnijesze drożdżowe ciasto jakie robiłam, chtnie wykorzystam je też do innych wypieków 🙂 pozdrawiam 🙂

        • Marta
          Autor
          30 listopada 2015 / 22:23

          Bardzo mi miło, cieszę się, że smakowało i dziękuję za wiadomość 🙂

  4. Milena
    27 listopada 2015 / 10:24

    Uwielbiam drożdżowe ciasta:)

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2015 / 20:03

      Mam tak samo 🙂

  5. Anita
    27 listopada 2015 / 11:30

    Super, prezentuje się pysznie, a takiej odrywanej jeszcze nie robiłam, genialny pomysł 🙂

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2015 / 20:03

      Dziękuję, polecam wypróbować 🙂

  6. Lilka
    27 listopada 2015 / 19:11

    Pyszne to jest 🙂

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2015 / 20:04

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  7. Magda
    28 listopada 2015 / 2:47

    Pięknie się prezentują, ze szklanką mleka muszą smakować wybornie 🙂 Pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2015 / 13:35

      Polecam i również pozdrawiam 🙂

  8. 29 listopada 2015 / 0:24

    ależ ono musiało pachnięć i ten cynamon <3

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2015 / 13:36

      Uwielbiam takie wypieki <3

  9. Magda
    29 listopada 2015 / 0:46

    Wspaniałości tu u Ciebie 🙂 drożdżowe ciacha też uwielbiam 🙂

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2015 / 13:36

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  10. Nicola
    29 listopada 2015 / 0:46

    fajne na święta 🙂

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2015 / 13:37

      Zdecydowanie 🙂 pasują na cały rok, ale na Święta szczególnie 🙂

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2015 / 13:40

      Bardzo dziękuję, polecam wypróbować 🙂

  11. Asia
    30 listopada 2015 / 1:30

    Bardzo mięciutkie i drugiego dnia też świeże, fajny przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2015 / 13:44

      Bardzo mi miło, że zasmakowało 🙂

  12. m_i_s_i_a
    30 listopada 2015 / 23:55

    Zrobiłam bez rodzynek tylko z żurawiną i polewą z białej czekolady jako świąteczne akcenty i wszystkim smakowały 🙂

    • Marta
      Autor
      1 grudnia 2015 / 23:01

      Super pomysł z polewą z białej czekolady, miło mi że ciasto smakowało 🙂

  13. Sansa
    1 grudnia 2015 / 22:56

    Boskie wyszły :*

    • Marta
      Autor
      1 grudnia 2015 / 23:01

      Bardzo mi miło 🙂

  14. 4 grudnia 2015 / 13:36

    Mogłabym jeść i jeść!

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2015 / 1:23

      U mnie niestety też na jednym kawałeczku się nie skończyło 😉

  15. Magda
    7 lutego 2016 / 20:48

    Przepyszne 🙂 nie był to pierwszy przepis na ciasto i na pewno nie ostatni 🙂 Bardzo ciekawe, proste i przede wszystkim szybkie przepisy na jedzenie ( nie tylko ciasta ale również inne)
    Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2016 / 22:57

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  16. Iwo
    12 lutego 2016 / 1:12

    Cudowny przepis, ciasto jest tak mięciutkie, poezja! zrobiłam pół chlebka z cynamonem, pół z powidłami i choć ta część mniej wyrosła, bo chyba były za ciężkie to nadal pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      12 lutego 2016 / 21:11

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu, dziękuję za komentarz 🙂

  17. Arleta
    13 lutego 2016 / 23:14

    Najlepsze ciasto drożdżowe jakie do tej pory zrobiłam, tylko zamiast odrywańca były zwykłe drożdżówki bo mniej z nimi pracy 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2016 / 11:52

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂 Własne modyfikacje zawsze mile widziane 🙂

  18. Julka
    2 kwietnia 2016 / 23:43

    Moje ukochane ciacho i już drożdżowe mi nie straszne 🙂

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2016 / 0:05

      Też je uwielbiam 🙂

  19. Kaja
    18 października 2016 / 13:11

    Najlepsze ciasto drożdzowe 🙂 jeszcze nigdy nie byłam tak zadowolona z drożdżowca 🙂

    • Marta
      Autor
      18 października 2016 / 23:34

      Bardzo mi miło, dziękuję! 🙂

  20. Majka
    26 listopada 2016 / 23:46

    Wyjątkowe, naprawdę wyjątkowe ❤

    • Marta
      Autor
      28 listopada 2016 / 0:18

      Jak się cieszę, że odrywaniec posmakował :*

  21. Inka
    16 listopada 2017 / 15:41

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2017 / 23:43

      Super, że smakowało 🙂

  22. Oli
    27 października 2018 / 15:38

    Super drożdżowe wyszło bardzo delikatne fajna konsystencja bede wracac 🙂

    • Marta
      Autor
      27 października 2018 / 23:26

      Bardzo mi miło, że posmakowało i oczywiście zapraszam po kolejne inspiracje:)

  23. Ewa
    23 marca 2020 / 23:53

    Rewelacja nie mam reki do drozdzowego a to wyszlo mi mieciutkie i puchate jak powinno być 🙂

    • Marta
      Autor
      24 marca 2020 / 2:50

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 − 25 =