Ostatnio moje serce porywa drożdżowe ciasto i niebezpiecznie zbliża się do ukochanych od zawsze serników : ) Przy obecnej pogodzie na pewno nie ma nic lepszego od kawałka pysznego, mięciutkiego i aromatycznego ciasta w towarzystwie kakao… To zdecydowanie mój ulubiony drożdżowy odrywaniec – inspiracja u Oli : * Polecam!!!
Składniki na ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 300 ml mleka
- 60 g masła
- 2 jajka (wielkość L)
- duża szczypta soli
- 560 g mąki pszennej
Nadzienie:
- ok. 20 g masła
- ok. 30 g cukru/ brązowego cukru
- cynamon
- zamiast dwóch powyższych składników można również wykorzystać cukier cynamonowy
- garść rodzynek (opcjonalnie)
Przygotować zaczyn. Świeże drożdże wymieszać z łyżką cukru, zalać 150 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Odstawić na 15 minut. W tym czasie roztopić i ostudzić masło. Do gotowego zaczynu dodać pozostałe 150 ml mleka, jajka, roztrzepać na gładką masę. Dodać pozostałe składniki (roztopione masło, cukier, sól i mąkę) i wyrobić ciasto. Jeśli wyrabiacie ciasto robotem kuchennym można od razu do zaczynu dodać wszystkie pozostałe składniki i końcówką z hakiem wyrabiać ciasto przez 7 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na duży i cienki prostokąt. (Ciasto powinno być na tyle elastyczne, że wystarczy tylko delikatnie podsypać je mąką.) Całość posmarować równomiernie roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem. Jeśli używacie rodzynek należy je wcześniej sparzyć przez kilka minut we wrzątku, a następnie dokładnie odcedzić i osuszyć. Prostokąt pokroić na 3 równej wielkości części/paski i ułożyć je warstwowo na sobie. Następnie nasz stos przekroić na około 5 cm kawałki i takie kromki układać w pionie, jedna przy drugiej, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Użyłam blachy o wymiarach 33×23 cm i mój odrywaniec był na nią za krótki, więc podparłam go naczyniem żaroodpornym, aby trzymał się w pionie. (Możecie podejrzeć to na zdjęciu z lukrem) Odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg, środkowa półka) przez 30 minut. Studzić w formie. Opcjonalnie można go polukrować, ale nie jest to konieczne.
Smacznego!
Ale to musi być pyszne…
Autor
Zdecydowanie polecam 🙂
Porwałabym je z chęcią:)
Autor
Bardzo mi miło 🙂
no i jak? mnie porwało od razu, jest z nim trochę roboty, ale warte jest czasu….powiem tak, przepadło w ciągu jednego dnia 😀
buziaki Martula <3
Autor
Uwielbiam je! najlepszy odrywaniec <3 😀
Pysznie wygląda 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, polecam wypróbować 🙂
Pyszne, najdelikatnijesze drożdżowe ciasto jakie robiłam, chtnie wykorzystam je też do innych wypieków 🙂 pozdrawiam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, cieszę się, że smakowało i dziękuję za wiadomość 🙂
Uwielbiam drożdżowe ciasta:)
Autor
Mam tak samo 🙂
Super, prezentuje się pysznie, a takiej odrywanej jeszcze nie robiłam, genialny pomysł 🙂
Autor
Dziękuję, polecam wypróbować 🙂
Pyszne to jest 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakowało 🙂
Pięknie się prezentują, ze szklanką mleka muszą smakować wybornie 🙂 Pozdrawiam 🙂
Autor
Polecam i również pozdrawiam 🙂
ależ ono musiało pachnięć i ten cynamon <3
Autor
Uwielbiam takie wypieki <3
Wspaniałości tu u Ciebie 🙂 drożdżowe ciacha też uwielbiam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
fajne na święta 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂 pasują na cały rok, ale na Święta szczególnie 🙂
Bardzo apetycznie wygląda, ach spróbowałabym z przyjemnoscią 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, polecam wypróbować 🙂
Bardzo mięciutkie i drugiego dnia też świeże, fajny przepis 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że zasmakowało 🙂
Zrobiłam bez rodzynek tylko z żurawiną i polewą z białej czekolady jako świąteczne akcenty i wszystkim smakowały 🙂
Autor
Super pomysł z polewą z białej czekolady, miło mi że ciasto smakowało 🙂
Boskie wyszły :*
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Mogłabym jeść i jeść!
Autor
U mnie niestety też na jednym kawałeczku się nie skończyło 😉
Przepyszne 🙂 nie był to pierwszy przepis na ciasto i na pewno nie ostatni 🙂 Bardzo ciekawe, proste i przede wszystkim szybkie przepisy na jedzenie ( nie tylko ciasta ale również inne)
Pozdrawiam
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Cudowny przepis, ciasto jest tak mięciutkie, poezja! zrobiłam pół chlebka z cynamonem, pół z powidłami i choć ta część mniej wyrosła, bo chyba były za ciężkie to nadal pyszne 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu, dziękuję za komentarz 🙂
Najlepsze ciasto drożdżowe jakie do tej pory zrobiłam, tylko zamiast odrywańca były zwykłe drożdżówki bo mniej z nimi pracy 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂 Własne modyfikacje zawsze mile widziane 🙂
Moje ukochane ciacho i już drożdżowe mi nie straszne 🙂
Autor
Też je uwielbiam 🙂
Najlepsze ciasto drożdzowe 🙂 jeszcze nigdy nie byłam tak zadowolona z drożdżowca 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję! 🙂
Wyjątkowe, naprawdę wyjątkowe ❤
Autor
Jak się cieszę, że odrywaniec posmakował :*
Pycha 🙂
Autor
Super, że smakowało 🙂
Super drożdżowe wyszło bardzo delikatne fajna konsystencja bede wracac 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało i oczywiście zapraszam po kolejne inspiracje:)
Rewelacja nie mam reki do drozdzowego a to wyszlo mi mieciutkie i puchate jak powinno być 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂