Nuggetsy Nigelli


nuggetsynigelli
Bardzo lubię Nigellę i jej gotowanie ; ) Ten przepis znów mnie nie zawiódł, a nawet śmiało mogę  powiedzieć, że są to najlepsze nuggetsy jakie ostatnio jadłam i do tego robione w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Polecam! ; )

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • niecały litr maślanki
  • sól, pieprz, chili, słodka papryka
  • 1 duża paczka słonych krakersów

Mięso pokroić w kostkę, zalać maślanką i doprawić dużą ilością przypraw. Schłodzić w lodówce kilka godzin.

Krakersy drobno pokruszyć i obtaczać w nich schłodzone mięso. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładać do rozgrzanego do temp.  200 C piekarnika. Piec przez ok. 20-25 minut.

Smacznego : )

Komentarzy: 30

  1. 23 kwietnia 2010 / 22:30

    sUPCIO, musze wypróbować!!!!!!!

  2. spasiu
    3 maja 2010 / 18:19

    czekam na jakieś majowkowe rpzepisy!

  3. Qbar
    29 lipca 2010 / 13:43

    Zrobilam i wyszly super!miesko jest delikatne, soczyste a krakersy sa swietna panierka. przydalby sie jeszcze jakis przepis na ostry sosik!

  4. Cesiu
    1 sierpnia 2010 / 18:53

    Bardzo dobre te nuggestsy wychodzą. Marynowane w maślance z przyprawą chicken tandoori i do tego zamiast kurczaka, pierś z indyka. Pycha.

  5. 10 września 2010 / 19:07

    Właśnie zabieram się za przyrządzenie tego czegoś. Nie mam tylko papieru do pieczenia, mam nadzieję że w zamian można użyć folii aluminiowej(?)
    Zdjęcie wygląda zachęcająco ale dla mnie największą zaletą jest nieskomplikowanie 🙂 Jako facet alergicznie reaguję na przepisy zawierające więcej 3-4 składniki. Pozdrawiam i dziękuję za ciekawą stronę z przepisami!

    • Marta
      Autor
      10 września 2010 / 20:28

      Folia aluminiowa też może być ; ) czekam na informacje czy smakowało ; )

  6. Marek
    12 września 2010 / 18:29

    Zrobiłem masę błędów ale i tak było dobrze 🙂 Po pierwsze zapomniałem o przyprawach, szczególnie soli więc doprawiałem już w piekarniku. Po drugie okazało się że folii też nie mam więc piekłem na grillu z mikrofalówki. Cóż, kuchnia nigdy nie była moim ulubionych miejscem urzędowania. Koniec końcem wyszły i tak pycha. Do tego papryka, pomidor do przegryzki – i miałem obiad na dwa dni.

    Dzisiaj pani w sklepie zamiast piersi z kurczaka wcisnęła mi kawał chudego schabu. Nie wiem co z nim zrobić. Da się tak samo jak w/w nugettsy zrobić? Dodam że jestem na diecie bezziemniakowo-bezchlebowej.

    Dziękuję za fajny i szybki przepis a’la Nigella 🙂

    • Marta
      Autor
      13 września 2010 / 21:06

      Cieszę się, że się udało, a co najważniejsze smakowało! Nie robiłam nigdy tego dania ze schabu, bo to jednak inna struktura mięsa niż pierszi kurczaka ale do odważnych świat należy ; ) polecam Co schab z brzoskwinią /morelą (http://www.marta-gotuje.pl/?p=197) danie też nie trudne do wykonania a zawsze coś innego niż zwykły schabowy : )

  7. Marek
    14 września 2010 / 16:59

    Dziękuję za propozycję ale wyeliminowałem patelnie z tłuszczem ze względu na dietę i teraz testuję co mógłbym zrobić np. w piekarniu 🙂 Dzisiaj znowu kupiłem pierś i zrobię większą kopę tych nugettsów, zaniosę do biura, się pochwalić 🙂

  8. 31 października 2010 / 2:33

    Na pewno wypróbuję, bo kurczaczek wygląda smakowicie!

  9. Natka
    8 stycznia 2011 / 0:29

    Ciekawy,a bardzo prosty przepis. Na pewno spróbuję. 🙂 Mam tylko pytanie: jest napisane, że trzeba zalać mięso maślanką, tzn. że trzeba wlać całą maślankę, czy tylko zmoczyć mięso w niej? Z góry dziękuję. Dodam, że mam 13 lat, więc dopiero zaczynam swoją kulinarną przygodę. Pozdrawiam.

  10. Marta
    Autor
    8 stycznia 2011 / 14:43

    Podziwiam, że w wieku 13 lat już rozpoczynasz swoją kulinarną przygodę! mnie w tym wieku trudno było spotkać w kuchni ; )Zalać mięso maślanką tzn. wlać na mięso ten niecały litr, który jest podany w przepisie, z tego co pamiętam całe mięso będzie przykryte, kiedy dobrze wymieszamy. Pozdrawiam.

  11. 3 lutego 2011 / 17:01

    tez uwielbiam Nigelle i jej gotowanie. W kuchni od razu widac, czy ktos przygotowuje posilek z pasja. Przepis znakomity, wyprobowalam na wslasnej rodzinie:)

  12. Milagros
    24 czerwca 2011 / 9:02

    tak…podpisuje sie pod Anka..

  13. Justyna
    28 czerwca 2011 / 12:07

    Bardzo dobry przepis lecz ja go trochę zmieniłam zamiast kroić mięsko podałam całe filety a maślankę zastąpiłam jogurtem naturalnym . Wyszło rewelacyjnie 😉

  14. Mary
    29 sierpnia 2011 / 20:06

    Zrobiłam. Mam szlacheckie podniebienie i dużo wymagam od jedzenia:)
    Nuggetsy wyszły poprawnie, ale bez szału, może dlatego że nie miałam czasu na „minimum godzinę” w lodowce, i zrobiłam pół godziny w zamrażalniku:)
    Ale nic to, czas na dżem brzoskwinkowy i szarlotkę 🙂

    • Marta
      Autor
      30 sierpnia 2011 / 1:45

      Mam nadzieję, że dżem i szarlotka nie rozczarują! 🙂

  15. Lina
    11 lutego 2012 / 22:50

    Nuggetsy pychotka! Zrobiłam dziś na kolację dla rodzinki i smakowało wszystkim 🙂

    • Marta
      Autor
      12 lutego 2012 / 0:32

      Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam

  16. Marta
    13 marca 2012 / 19:39

    Nuggetsy wyszly po prostu przepyszne! juz nigdy wiecej nie kupie zwyklej panierki z woreczka 🙂

    • Marta
      Autor
      13 marca 2012 / 19:45

      Super, że się udały! 🙂

  17. 21 lipca 2012 / 15:29

    nuggetsy wyszły cudownie!! przepis wrzuciłam na mojego bloga i podałam link do Twojej stronki 🙂
    pozdrawiam!

    • Marta
      Autor
      21 lipca 2012 / 16:12

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  18. 31 października 2012 / 15:21

    Z góry dziękuję. Dodam, że mam 13 lat, więc dopiero zaczynam swoją kulinarną przygodę. Pozdrawiam. Wyszło rewelacyjnie 😉

    • Marta
      Autor
      31 października 2012 / 15:46

      Super! 🙂 zazdroszczę, że w tak młodym wieku masz już kulinarne zamiłowania 🙂

  19. Katherine
    11 listopada 2012 / 13:20

    Muszę Zrobić!

    • Marta
      Autor
      11 listopada 2012 / 13:49

      Koniecznie:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 − 12 =