Ostatnio zauważyłam spore zainteresowanie tematem zbilansowanej diety. Czasy codziennego smażenia w głębokim tłuszczu dla wielu z nas chyba już minęły i pomimo, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, wystarczy jego niewielka ilość, aby uzyskać pyszne danie.
Niewątpliwie ogromną rolę odgrywają tutaj nasi kuchenni pomocnicy, czyli naczynia, które wykorzystujemy podczas gotowania i smażenia. Moim ostatnim odkryciem jest patelnia Taurus marki AMBITION z powłoką Teflon™ Platinum Plus, odznaczającą się unikalną gładkością i wyższą wytrzymałością na zużycie – ścieranie i zarysowania. Zostało to potwierdzone testami zarówno przez profesjonalnych kontrolerów jakości, a także w domowych warunkach ; ) Warto dodać, że Teflon™ Platinum Plus to jedyna powłoka, która pozwala na używanie metalowych łopatek bez ryzyka uszkodzenia powierzchni.
Teflon™, produkowany jest wyłącznie przez firmę Chemours i jest to najbardziej znana powłoka zapobiegająca przywieraniu na świecie. Stanowi ona synonim doskonałej jakości i trwałosci, a także zdrowego gotowania. Technologia Teflon™ to systemy dwu–lub trzywarstwowe, które zostały przystosowane do intensywnego gotowania. Najpopularniejsza dwuwarstwowa powłoka to Teflon™Classic, która sprawdzi się dla osób gotujących okazjonalnie. Do intensywnego gotowania przeznaczona jest dodatkowo wzmocniona powłoka trójwarstwowa – Teflon™Select. Przy użytkowaniu obu z nich należy używać łopatek drewnianych lub z tworzywa. Z myślą o prawdziwych pasjonatach powstał nowy Teflon™Platinum Plus, który jest 50% bardziej odporny na zarysowania w porównaniu z Teflon™Platinum, co więcej podczas użytkowania możemy nawet wykorzystywać metalowe przybory do gotowania.
Osobiście korzystam z patelni marki Ambition z linii Taurus z powłoką marki Teflon™ Platinum Plus. Jest ona wykonana z odlewanego aluminium z rączką przystosowaną do używania w piekarniku, co poza smażeniem i gotowaniem pozwala również na zapiekanie dań. Patelnia świetnie przewodzi ciepło, dzięki czemu przygotowanie dania się skraca i staje bardziej ekonomiczne. Odlewane aluminium jest odporne na odkształcenia i nie deformuje się pod wpływem temperatury. Nadaje się do użytkowania na wszystkich typach kuchenek (gazowe, elektryczne, a także indukcyjne).
– smażenie i gotowanie jest mocno ułatwione, ponieważ powłoka zapobiega przywieraniu potraw,
– przyrządzane potrawy są zdrowsze, ze względu na eliminację sporych ilości używanego tłuszczu,
– komfortowe, bezproblemowe zmywanie (zarówno ręczne jak i w zmywarce).
Dodatkowo mamy gwarancję bezpieczeństwa dla naszego zdrowia, ponieważ Teflon™ jest obojętny chemicznie, czyli nie reaguje z żywnością.
„Napisz, co oznacza dla Ciebie zdrowe smażenie w maksymalnie 100 słowach”.
Konkurs trwa od 21.10.15 r. – 4.11.15 r., do wygrania są 3 patelnie marki Ambition z linii Colour z powłoką Teflon™ Select. Pamiętajcie, że jedna osoba może wysłać tylko jedno zgłoszenie w konkursie. Odsyłam również do: Regulamin konkursu. Wyniki ogłoszone zostaną na blogu 12.11.15r. Powodzenia! ; )
dla mnie zdrowe smażenie oznacza to że nie powinno się dawać dużo tłuzczu ,oleju, margaryny… Bo nie dosyć że jest to złe dla człowieka i jego organizumu to jeszcze nieraz się spala patelnia
Zdrowe smażenie to unikanie leżenia plackiem na plaży, rezygnacja z solarium, używanie kremów z filtrem, a w kuchni – smażenie na odpowiednim typie oleju (np. słonecznikowy absolutnie odpada!) na patelni dobrej jakości. Margaryna – nie, nigdy; masło – tak, ale tylko do jajecznicy, ewentualnie klarowane. I nie traktujmy smażenia jako podstawowej obróbki termicznej dla naszego obiadu! Przecież schab można zjeść nie tylko w formie schabowego, doskonały jest również pieczony z warzywami. A pstrąg gotowany na parze przyprawiony czosnkiem i ziołami nie smakuje gorzej od rybki z patelni. Nie jestem oczywiście purystką totalną, dziś zjadłam duuużą porcję domowych frytek smażoną na zdrowym oleju rzepakowym.
Zdrowe smażenie to po prostu smażenie bez tłuszczu 🙂
Uczą nas, że smażenie praktycznie nigdy nie jest zdrowe, ale za to jakie smaczne! 🙂 Na dobrej patelni, z użyciem niewielkiej ilości „dobrego” tłuszczu tolerującego wysokie temperatury (olej kokosowy, palmowy, tłuszcz gęsi albo olej rzepakowy) można usmażyć cuda – polecam 🙂 A pierś z kurczaka natarta czosnkiem, pieprzem, solą i odrobiną majonezu (łyżeczka na 3 piersi), obtoczona w mące orkiszowej i usmażona na nieprzywierającej patelni na oleju kokosowym to małmazja!
Zdrowe smażenie to szybko, bo nigdy nie mamy czasu, zdrowo, czyli zwyczajnie prawie bez tłuszczu, by potem nie zabierać czasu na leczenie, lecz poświęcić go bliskim, smacznie tak by wszystkim smakowało.
Zdrowe smazenie zaczyna sie od doboru odpowiedniego oleju. Olej kokosowy jest moim zwyciezca, ale najzwyklejszy, szeroko dostepny olej slonecznikowy jest rowniez dobrym wyborem. Smazenie na glebokim tluszczu jest oczywiscie niedozwolone, nie tylko ze wzgledu na niezdrowe wlasciwosci, ale rowniez na smak. Nikt nie lubi ryby, miesa czy warzywa, z ktorych przy kazdym kesie tluszcz leje sie litrami. Wazne jest, zeby jedzenie nie lezakowalo na patelni zbyt dlugo. Zelazna zasada mowi, ze warzywa najlepiej jest spozywac surowe, gdyz po obrobce termicznej traca czesc swoich wlasciwosci.
Zdrowe smażenie to smażenie z głową-z myślą o zdrowiu najbliższych. To smażenie smacznie, bezpiecznie,z serca. A jeśli możemy to robić na doskonałym sprzęcie,to ukłon w stronę wynalazców.
Zdrowo smażyć to znaczy używać niewiele tłuszczu oraz smażyć na patelni, która nie przywiera i nasze dania nie będą niezdrowo przypalone. Oczywiście smażyć zdrowo to również smażyć zdrowe i wartościowe potrawy 🙂
Zdrowe smażenie toż to jest marzenie, łączy fit figurę i pysznych smaków miksturę. Bo czy jest coś lepszego niż dietetyczny schabowy? Chyba tylko kabriolet dwuosobowy..
Zdrowe smażenie to nie tylko niewielka ilość użytego tłuszczu – to również dobrej jakości tłuszcz o wysokiej temperaturze dymienia, odpowiednio krótki czas smażenia, no i – oczywiście – jak najlepszej jakości powłoka, na której się smaży – to gwarantuje pyszne i zdrowe smażonko 🙂
Zdrowe smażenie to Mówienie czule do Patelni oraz błogosławienie przygotowanego Posiłku i oczywiście wszystko na oliwie z oliwek 🙂
Zdrowe smażenie to niektórych marzenie 🙂 lecz nie każdy o tym wie, tluczom trzeba mowić „nie!”. Dobra patelnia w tym pomoże, aby smażyć i jeść w dobrym humorze. Już od dawna smażę zdrowo, z miłą chęcią wypróbuję nową patelnię teflonową 😉 !!!
Zdrowe smażenie to troska o zdrowie,
każdy szef kuchni to otwarcie powie.
To tłuszcze dobrane starannie,
na których smaży sie idealnie.
Ze smalcu zrezygnujmy,
oleje roślinne kupujmy.
Te na ciepło tłoczone
do smażenia przeznaczone.
Nie lejmy ich dużo albo wcale,
nie wybierajmy ich niedbale!
Smażymy krótko, na oleju rozgrzanym,
po każdym smażeniu go wymieniamy.
Zdrowe smażenie to patelnia dobrana
ta z warstwą teflonu wybrana.
Teflon dla jedzenia jest bezpieczny,
bo jest chemicznie obojętny.
Muszą być też dobrej jakości,
to zapewnia o ich trwałości.
Usmażone przysmaki- pamiętajmy
2 minuty z tłuszczu odsączajmy!
I jeśli zdrowo żyć chcemy,
smażonego często nie jemy!
Zdrowe smażenie to zdrowy dom i zdrowa rodzina. To zmrużenie oczu zaraz po tym jak do ust trafia pierwszy kęs pysznie przyrządzonego mięsa. To błogi uśmiech przy stole. To zadowolenie i chęć rozbudzenia w sobie pasji do gotowania. Bo skoro z tą patalnią proste danie wyszło wyśmienicie to jak wyjdą te bardziej skompliowane? Chyba nie muszę mówić…
Podsuwam Wam genialny w swej prostocie patent na niskokaloryczne smażenie oraz idącą za tym oszczędność w domowym budżecie.
Po prostu przelewam olej do pojemnika z końcówką ze sprayem. Rozpylacz idealnie pokrywa patelnię pożądaną mikrowarstewką tłuszczu.
Naturalnie, gdy już będę szczęśliwą posiadaczką teflonowej patelni AMBITION, moja ambicja nie pozwoli mi na stosowanie na niej jakiegokolwiek tłuszczu,a mój spray oliwny będzie służył wyłącznie do zraszania nim surówek 🙂
Dla mnie zdrowe smarzenie to koniec moich problemów ze zgagą. Gotowanie potraw ulubionych bez dodatków tzw. Złych tłuszczy ale nie tylko. Jeslt to odpowiedni dobór właściwych składników. Wzbogacenie swoich dań ellementami łatwo strawnymi i poprawiajacymi pracę organizmu.
Zdrowe smażenie to nie tylko mniej tłuszczu na patelni ale również istotne jest nie przywieranie potraw i nie przypalone ich, jak wiadomo, przypalone potrawy nie są zdrowe, gdyż jest w nich dużo szkodliwych dla zdrowia związków. Jak mówi przysłowie ” w zdrowym ciele zdrowy duch” tak więc dbając o zmniejszenie złego choresterolu oraz staranny dobór składników w potrawach przyczyniamy się do zachowania rześkości i wigoru.
ZDROWE smażenie to ważna sprawa,
DOSKONALE gdy nie wypływa TŁUSZCZU lawa,
RÓWNOMIERNE smażenie bez przywierania,
ORYGINALNE potrawy bez w tłuszczu pływania.
WSPANIAŁY aromat,tłuszczu eliminacja,
EFEKTOWNA smażonego dania dekoracja,
SMAŻENIE na czystym oleju,który wymieniamy,
MAGICZNY sposób na zdrowe smażenie mamy,
AMBITNĄ patelnię która bezpieczeństwo daje,
ŻADNA nie dobra substancja się z niej nie wydostaje.
EFEKTEM tego jest danie o minimalnym zatłuszczeniu,
NIE musimy oddawać się „szorowania” ćwiczeniu.
IDEALNE zdrowe smażenie to rozwaga,dobra patelnia i doświadczenie,
EFEKTOWNEJ patelni otrzymanie to moje marzenie.
Pozdrawiam Tomasz
Co dla mnie oznacza zdrowe smażenie ? To pójście na kompromis, bowiem nie taki straszny tłuszcz jak go w dietach malują 🙂 A konkretniej rzecz ujmując – rezygnacja ze smażenia potraw na głębokim tłuszczu na rzecz pitraszenia w objęciach oleju ryżowego i teflonowej patelni – rybki, naleśniki…i jest zdrowo, że hej!
Przepis na zdrowe smażenie!
1. Tłuszcz – do smażenia najlepsze są oleje: ryżowy, kokosowy , oliwa z oliwek oraz smalec, jednak nie powinno się go stosować zbyt często ze względu na korelację z powstawaniem miażdżycy. Do krótkiego smażenia nadaje się też olej rzepakowy. Wybieramy oleje rafinowane. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
2. Ilość tłuszczu – im mniej tym zdrowiej, usmażoną potrawę odsączamy.
3. Czas smażenia – im krócej tym zdrowiej.
4. Naczynie – patelnia z nieprzywierającą powłoką teflonową, która nie wchodzi w reakcje z żywnością. Co jakiś czas czyścimy ją z resztek smażonej potrawy.
4. Częstotliwość smażenia – trzeba zachować umiar:)
Zdrowe smażenie to odpowiednia nie przywierająca powłoka patelni, odpowiednia ilość dobrego oleju, odpowiedni czas smażenia. Wszystko ! 🙂
dla mnie zdrowe smażenie oznacza zdrowszą rodzinę czyli mniejsze prawdopodobieństwo występowanie chorób serca.
Zdrowe smażenie to dla mnie przede wszystkim takie, po którym bez obaw o rodzinę podaję im przygotowaną właśnie potrawę, wiedząc że na pewno jest smaczna i zdrowa. To smażenie na najmniejszej wymaganej ilości dobrego jakościowo oleju, do którego mamy już zaufanie. Z pewnością zdrowe smażenie to też takie bez przywierania potrawy, bo przywierająca potrawa to dużo złości, stresu i czasami przekleństw, więc nasze zdrowie cierpi 😉
Zdrowe smażenie to unikanie słońca w godzinach 11.00 – 15.00, a w ciągu całego dnia zabezpieczanie skóry kremami z filtrem 😉
Kulinarne zdrowsze smażenie to świadomy wybór, krok w stronę zdrowia, „oszukiwanie” tradycyjnej kuchni Polskiej.
Nie wiem co to zdrowe smażenie ! Od lat używamy starych cygańskich patelń, do tego olej rzepakowy i smalec. Pewnie nie jest to zdrowe. Ale każdy uzywa tego na co go stać i tyle. Pozdrawiam
Dla mnie zdrowe smażenie zaczyna się w momencie, gdzie nie muszę stać z olejem w ręku nad patelnią, aby zabiegać przypalaniu potraw. Zdrowe smażenie wiąże się z posiadaniem tej jednej, jedynej idealnej patelni !
Możemy wówczas zapomnieć o litrach olejów wlewanych na patelnie, podczas smażenia potraw. Na patelni z powłoką do której nie przywierają potrawy można zrobić niemalże wszystko! Korzysta na tym nasza figura ( mniej tłuszczów = mniej dodatkowych kilogramów, substancji trans, świeże potrawy, nieprzesiąknięte tłuszczem, a przy tym korzyści finansowe), cudowny powód aby smażyć zdrowo <3
Pozdrawiam 🙂
Każda Kobieta smażyć chce zdrowo,
by czuć się potem lekko i odlotowo.
Minimum tłuszczu, maksimum przyjemności,
niechaj rodzina się także rozgości.
Lubię na oleju słonecznikowym smażyć,
bo niewiele złego się może przydarzyć.
Olej to zdrowy, chemicznie nie reaguje,
a wyśmienicie w potrawach smakuje.
Zdrowe smażenie to Asertywnie „NIE”
na złej patelni smażyć też jest źle.
Najlepiej by była teflonowa i czyściutka,
łatwa do czyszczenia- zawsze jak nowiutka.
Czysty olej, po każdym smażeniu wymieniany,
bo niezdrowy jest także ten „przepalany”.
Zdrowe smażenie to rozsądek
wiedza , szacunek i dobry porządek.
Dla mnie zdrowe smażenie oznacza użycie odpowiedniej patelni, dzięki której nie musimy topić naszych potraw w tłuszczu. Dzięki temu nasze potrawy są zdrowsze, mniej kaloryczne oraz smaczniejsze 🙂
Przy smażeniu w kuchni, zwracam szczególną uwagę na zastosowanie teflonowych powłok w całej plejadzie urządzeń kuchennych, bowiem one bardzo dobrze radzą sobie z ochroną potraw przed przywieraniem i przesiąknięciem tłuszczem, posiadają także właściwości, które zachowują ich smak! Przyrządzając potrawy w takich garnkach/patelniach kontroluję ilość dostarczanej organizmowi energii i to właśnie dla mnie jest zdrowe smażenie 🙂
anka32a@gmail.com
Dla mnie zdrowe smażenie oznacza dobór odpowiedniej patelni, aby nie topić naszej potrawy w tłuszczu. Dzięki temu nasze dania są zdrowsze, mniej kaloryczne oraz smaczniejsze 🙂
Zdrowe smażenie musi być i zawsze jest mądrym smażeniem. Dobraniem odpowiedniego tłuszczu, który nie zacznie się spalać się w wysokiej temperaturze. Używaniem patelni, która w kontakcie z mięsem nie zamieni go w moment w zwęglone zwłoki. Wykorzystaniem, kiedy to możliwe papirusu, nasączonego tłuszczem jedynie minimalnie. Ten rewelacyjny nośnik smaku używany z głową nie musi wcale stanowić zagrożenia dla naszego zdrowia J
Zdrowe smażenie dla mnie to smażenie beztłuszczowe. Jednak mój mąż lubi potrawy smażone na oleju, dlatego też dla niego przygotowuję potrawy smażone na niewielkiej ilości tłuszczu. Wybieram oleje roślinne tłoczone na ciepło w ciemniejszych, szklanych butelkach. Zawsze staram się by dania były często przewracane na patelni, by się nie spiekały. Ponadto waże jest aby olej był odpowiednio rozgrzany, bo gdy jego temperatura jest za niska to wnika on do potraw. Nie używam oleju kilkakrotnie, gdyż nie tylko potrawy sa niesmaczne ale i niezdrtowe. Podstawą dobrego i zdrowego smażenia jest również odpowiednia patelnia – nieprzywieralna!
Zdrowe smażenie to dla mnie możliwość używania jak najmniejszej ilości tłuszczu bez obaw o przywieranie potrawy czyli tym samym nie muszę dodawać więcej tłuszczu i niszczyć smaku dania oraz sprawiać, że stanie się ono mniej zdrowe, a także porządna patelnia, która zapewnia zerowe przenikanie drobinek powłoki patelni do potrawy czyli nie muszę się martwić, że to co jem jest jakkolwiek skażone przez tworzywo sztuczne.
Zdrowe smażenie to dobór odpowiedniej patelni, zdrowych składników, przypraw i właściwego rodzaju oraz ilości tłuszczu. Istotną rolę odgrywa również temperatura w jakiej smażymy. Te wszystkie elementy odpowiednio dobrane dają nam pyszne i zdrowe danie 😉
Zdrowe smażenie to dla mnie nie tylko tłuszcz, na jakim smażymy, ale przede wszystkim to, co wrzucamy na patelnię. Możemy smażyć na minimalnej ilości tłuszczu, na świetnej patelni z milionem powłok, ale jeśli będą to chemiczne hamburgery ze sklepu czy inne tego typu cuda, to nie oszukujmy się – to nigdy nie będzie zdrowe. Zamiast gotowych paluszków rybnych lepiej usmażyć rybę, lub przygotować je samemu. Dlatego pamiętajmy, oprócz tego JAK smażymy, ważne jest również CO.
Według mnie zdrowe smażenie oznacza smażenie na dobrej jakości teflonowej patelni w niewielkiej ilości oleju rzepakowego lub oleju z oliwek chudych mięs, głównie drobiowych, ryb lub warzyw na niezbyt silnym ogniu. Dobór odpowiednich produktów do smażenia, oleju i patelni zmniejsza ryzyko przypalenia potrawy i powstania szkodliwych związków oraz zachowuje smak potraw.
Zdrowe smazenie to potrawy ktore zawieraja jak najmniej tluszczu dzieki czemu po zjedzeniu posilku czuje sie lekko i dobrze i oczywiscie na dobrej patelni zeby w posilku bylo wiecej witamin niz szkodliwych zwiazkow wytwarzajacych sie podczas smazenia
Wydaje mi się, że „zdrowe smażenie” to dbanie nie tylko o walory smakowe potraw, ale przed wszystkim baczne zwracanie uwagi, jak przyrządzone przez nas danie wpływa na nasze samopoczucie i na nasz stan zdrowia. Dlatego uważam, że każdy samodzielnie powinien wsłuchać się w sygnały wysyłane przez swój organizm. W końcu może się okazać, że to co uznajemy za ogólną normę, wcale nie przypadnie nam do gustu. Sama jestem zwolenniczką smażenia beztłuszczowego: nie ma nic lepszego niż patelnia warzyw uduszonych w odrobinie wody i garści świeżych ziół prosto z kuchennego parapetu, albo porcja pachnących cynamonem racuchów z jabłkami. Jednak, żeby móc tak smażyć, trzeba mieć odpowiedni sprzęt, dlatego z wielką przyjemnością przetestowałaby patelnię Ambition 😉
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Zdrowe smażenie to dla mnie wynik bardzo prostego matematycznego działania: .
Dobra patelnia minus tłuszcz plus świeże składniki plus najwyższej jakości przyprawy plus własna inwencja równa się zdrowe smażone danie! Koniecznie dzielić się nim z innymi, aby mnożyli pochwały 😉
Zdrowo smażyć – niby paradoks, a jednak da się. Dla mnie to zadbana patelnia, zdrowe tłuszcze np. kokosowy, odpowiedni dobór składników i trochę kulinarnej wyobraźni 🙂
Pewna Marta z miasta niewielkiego (a może stołecznego?)
Zgłębiała naturę smażenia zdrowego:
„Jakie ma lico nowoczesne pichcenie?
A odpowiedź jest w cenie!”
Z wiedzy mej wynika,
Że to artmetyka:
O zdrowej diecie mapka
Plus dobrego oleju kapka
(ghee,smalec,kokosowy
I ryżowy i palmowy)
Taki,co to dymienia temperaturę
Ma wysoką jak Eiffa kubaturę.
Plus odpowiednia patelnia
Taka co trafia w znawców gust
Jak Ambition Taurus z Platinum Plus!
Zdrowe musi być przede wszystkim… podejście do smażenia!
-używam odpowiedniego tłuszczu lub unikam dodawania go tam, gdzie nie trzeba (np. przy obsmażaniu tłustych porcji itp).
-kiedy muszę smażyć z dodatkiem większej ilości tłuszczu, zawsze podgrzewam go do odpowiednio wysokiej temperatury (pomaga to zamknąć pory przez co wszystkie soki zostają w środku, a tłuszcz na zewnątrz).
-obowiązkowo po smażeniu odkładam przyrządzone np. kotlety na ręczniczek papierowy.
-nigdy nie zostawiam usmażonej potrawy na patelni do wystudzenia.
-w przypadku smażenia placków/ naleśników itp. używam pędzla do rozprowadzania tłuszczu (łatwiej kontrolować ilość dodawanego oleju)
Umiejętności kulinarne to dar, często zrodzony z pasji, ale i olbrzymia odpowiedzialność za zdrowie tych, którzy pozwalają się nam rozpieszczać, w tym również własne. Wybór odpowiednich składników, które możemy połączyć na patelni w piękną mozaikę smaków, to połowa sukcesu zdrowego smażenia. Doborowe towarzystwo tłuszczu, mięsa, warzyw i przypraw w odpowiednich proporcjach. Tutaj nasza kuratela się nie kończy. Jak długo wzniecać ogień, aby w daniu pozostał zarówno smak, jak i wszystkie ukryte w środku witaminy i mikroelementy?
Zdrowe smażenie to uwertura, w której jesteś zarówno dyrygentem, jak i każdym instrumentem z osobna. I jak zwykle, ocenić może Cię tylko publiczność.
Zdrowe smażenie nie na tłustej słoninie,
Nie na smalcu w którym każda ludzka żyła zaginie
a na kroplach oliwy z oliwek kilku
ot tak robię to całkowicie bez wysiłku!
agata.17ko@wp.pl
zdrowe smażenie to takie bez znacznej ilości tłuszczu czy oleju bo tłustych dań to ja nie lubię
Zdrowe, wartościowe produkty, najlepiej eko i lokalne + pasja do gotowania + dobra patelnia – tłuszcz = zdrowe smażenie. 🙂
Zdrowe smażenie to na odpowiednio dobranej patelni teflonowej, bez uszkodzenia, z dodatkiem niedużej ilości oleju, który nie zawiera kwasów nienasyconych.
Zdrowo smażyć oznacza dla mnie nie musieć już więcej wciskać się w ulubione spodnie 😉
Dla mnie zdrowe smażenie oznacza na pewno na małej ilości tłuszczu i chude mięso, bo na tłuste to patrzeć nie mogę. Zazwyczaj staram się odsączać z nadmiaru na ręczniku kuchennym.
Zdrowe smażenie, to przede wszystkim takie beztłuszczowe. A najlepiej również z pominięciem mąk różnego rodzaju. Według mnie najzdrowsze są śniadanka, gdy blenderem wymieszam dwa jajka z bananem, a powstałą masę usmażę (nie używając tłuszczu) na małe placuszki. Dla urozmaicenia jogurt, może jeszcze suszona żurawina i tak (zdrowo!) można zaczynać każdy dzień!