Nowe oblicze gotowania – konkurs

Ostatnio  zauważyłam spore zainteresowanie tematem zbilansowanej diety. Czasy codziennego smażenia w głębokim tłuszczu dla wielu z nas chyba już minęły i pomimo, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, wystarczy jego niewielka ilość, aby uzyskać pyszne danie.

Niewątpliwie ogromną rolę odgrywają tutaj nasi kuchenni pomocnicy, czyli naczynia, które wykorzystujemy podczas gotowania i smażenia. Moim ostatnim odkryciem jest patelnia Taurus marki AMBITION z powłoką Teflon Platinum Plus, odznaczającą się unikalną gładkością i wyższą wytrzymałością na zużycie – ścieranie i zarysowania. Zostało to potwierdzone testami zarówno przez profesjonalnych kontrolerów jakości, a także w domowych warunkach ; ) Warto dodać, że Teflon Platinum Plus to jedyna powłoka, która pozwala na używanie metalowych łopatek bez ryzyka uszkodzenia powierzchni.

Teflon, produkowany jest wyłącznie przez  firmę Chemours i jest to najbardziej znana powłoka zapobiegająca przywieraniu na świecie. Stanowi ona synonim doskonałej jakości i trwałosci, a także zdrowego gotowania. Technologia Teflon to systemy dwu–lub trzywarstwowe, które zostały przystosowane do intensywnego gotowania. Najpopularniejsza dwuwarstwowa powłoka to Teflon™Classic, która sprawdzi się dla osób gotujących okazjonalnie. Do intensywnego gotowania przeznaczona jest dodatkowo wzmocniona powłoka trójwarstwowa – Teflon™Select. Przy użytkowaniu obu z nich należy używać łopatek drewnianych lub z tworzywa. Z myślą o prawdziwych pasjonatach powstał nowy Teflon™Platinum Plus, który jest 50% bardziej odporny na zarysowania w porównaniu z Teflon™Platinum, co więcej podczas użytkowania możemy nawet wykorzystywać metalowe przybory do gotowania.

Osobiście korzystam z patelni marki Ambition  z linii Taurus z powłoką marki Teflon™ Platinum Plus. Jest ona wykonana z odlewanego aluminium z rączką przystosowaną do używania w piekarniku, co poza smażeniem i gotowaniem pozwala również na zapiekanie dań. Patelnia świetnie przewodzi ciepło, dzięki czemu przygotowanie dania się skraca i staje bardziej ekonomiczne. Odlewane aluminium jest odporne na odkształcenia i nie deformuje się pod wpływem temperatury. Nadaje się do użytkowania na wszystkich typach kuchenek (gazowe, elektryczne, a także indukcyjne).


Patelnia Taurus ambition
Główne, praktyczne zalety Teflon™ Platinum Plus, które zaobserwowałam podczas intensywnych prac w kuchni ; ) to:
– smażenie i gotowanie jest mocno ułatwione, ponieważ powłoka zapobiega przywieraniu potraw,
– przyrządzane potrawy są zdrowsze, ze względu na eliminację sporych ilości używanego tłuszczu,
– komfortowe, bezproblemowe zmywanie (zarówno ręczne jak i w zmywarce).
Dodatkowo mamy gwarancję bezpieczeństwa dla naszego zdrowia, ponieważ Teflon™ jest obojętny chemicznie, czyli nie reaguje z żywnością.


Jak zrobić omlet
Abyście sami mogli się przekonać, że powłoka Teflon™ to łatwiejsze i zdrowsze gotowanie, przygotowałam dla Was mini konkurs ; ) Aby wziąć w nim udział wystarczy odpowiedzieć w komentarzu na blogu na pytanie:

„Napisz, co oznacza dla Ciebie zdrowe smażenie w maksymalnie 100 słowach”.

Konkurs trwa od 21.10.15 r. – 4.11.15 r., do wygrania są 3 patelnie marki Ambition z linii Colour z powłoką Teflon™ Select. Pamiętajcie, że jedna osoba może wysłać tylko jedno zgłoszenie w konkursie. Odsyłam również do: Regulamin konkursu. Wyniki ogłoszone zostaną na blogu 12.11.15r. Powodzenia! ; )


Teflon
 


Ambition colour
Opisany produkt możecie również zakupić w sklepie internetowym tutaj.

Komentarzy: 317

  1. efrel
    27 października 2015 / 19:25

    Smażenie zdrowe to dla mnie przede wszystkim smażenie w taki sposób by przygotowywana potrawa była jak najmniej tłusta. Nieprawdą jest, że wszystko co smażymy jest bombą kaloryczną i że chcąc jeść zdrowo na smażone nigdy nie będziemy sobie mogli pozwolić.
    Jeśli wybierzemy dobry olej (np. z orzeszków ziemnych) i zastosujemy się do kilku prostych zasad to także potrawy smażone znajdą swoje miejsce w zdrowym jadłospisie. Przede wszystkim należy pamiętać o odpowiednim podgrzaniu oleju i o zachowaniu jego temperatury podczas całego procesu smażenia (warto w tym celu zaopatrzyć się w odpowiedni kuchenny termometr). Podczas dodawania kolejnych potraw, temperatura oleju może spadać, co spowoduje, że jedzenie będzie tłuste, natomiast gdy będzie ona za wysoka potrawa spali się na zewnątrz zanim wnętrze będzie gotowe. Pamiętajmy także o osuszaniu potraw po wyjęciu z patelni oraz o tym by nigdy nie smażyć na oleju starym lub zanieczyszczonym. Warto też jak najczęściej korzystać ze zdrowszej niż tradycyjna z bułki tartej panierki np. z mąki ryżowej, otrębów, czy sezamu.

  2. PozytywnaDawka
    27 października 2015 / 20:02

    Zdrowe smażenie to dla mnie zdrowy brzuszek i uśmiechnięta rodzinka 🙂 Im mniej tłuszczu w naszej diecie tym zdrowszy organizm, a co za tym idzie więcej energii. Najlepiej całkowicie wyeliminować tłuszcze z naszej diety, a najszybciej zrobimy to ograniczając je podczas smażenia do czego przydają się patelnie, na których można smażyć bez tłuszczu albo zapiekać potrawy nawet w piekarniku. Zdrowe jedzenie to początek zdrowego życia, a jak jesteśmy zdrowi to również szczęśliwi, a razem z nami nasi najbliżsi.

  3. Ania w kuchni
    27 października 2015 / 20:33

    Zdrowe smażenie dla mnie zaczyna się od patelni. Musi być z dobrą powłoką teflonową albo z powłoką ceramiczną. Jako, że tłuszcz jest nośnikiem smaku warto go czasem dodać do smażenia. Olej rzepakowy posiada wysoką temperaturę dymienia dzięki czemu smażąc na nim nie musimy się obwiać, że straci wszystkie wartości odżywcze jakie posiada. Każdy potrzebuje trochę tłuszczów do życia także nie bójmy się ich 😉

  4. Oliwka
    27 października 2015 / 21:03

    Zdrowe smażenie to przede wszystkim używanie odpowiednich naczyń kuchennych oraz tłuszczów, to wyczucie czasu i stopnia nagrzania płyty indukcyjnej. Każda potrawa może być zdrowa i smaczna, jeśli tylko wiemy jak ją przyrządzić. Osobiście staram się nie zmieniać naczyń których używam, ponieważ miłośnicy gotowania, tudzież smażenia, znają swoją kuchnie i naczynia najlepiej!

  5. lordjahu
    27 października 2015 / 21:12

    Zdrowe smażenie nie wymaga u mnie uzywania masła czy margaryny – im mniej tłuszczy tym zdrowiej 🙂

  6. Magdalena
    27 października 2015 / 23:29

    Zdrowe smażenie oznacza dla mnie smażenie potraw bez tłuszczu lub z ich minimalną zawartością. Można usmażyć potrawy na teflonie, wtedy nawet ich wygląd będzie „zdrowszy” ponieważ nie będzie widać na nich tłuszczu. Mniej tłuszczu = mniej kalorii, i zamiast kalorii z tego „tłuszczyku” możemy zjeść dodatkową porcję np. zdrowego omletu 🙂

  7. 28 października 2015 / 0:48

    Zdrowe smażenie to dla mnie dłuższe i szczęśliwe życie w stylu light 🙂 mniej cholesterolu, mniej tłuszczyku, zdrowe serducho i piękne ciało, czego więcej chcieć ?

  8. dzastmi
    28 października 2015 / 11:22

    Zdrowe smażenie to styl gotowanie dopiero od niedawny bliski mojemu brzuszkowi. Od niedawna każde smażenie odbywa się na niewielkiej ilości oleju kokosowego utartego wcześniej z czosnkiem co daje niezwykły aromat moim potrawom a mi poczucie, że to co daje mojemu mężowi i sobie do jedzenia jest zdrowe i pyszne.

  9. agnieszka zając
    28 października 2015 / 11:25

    Zdrowe smażenie to smażenie na tłuszczach, które nie zamieniają się podczas smażenia w tłuszcze trans- czyli smażę na maśle lub smalcu. A jesli na oleju- to tylko na takim, który ma wysoką temperaturę dymienia. No i na dobrej patelni- z powłoką teflonową, używając drewnianych łyżek, by jej nie porysować.

  10. KASIA S.
    28 października 2015 / 12:16

    …jest szybkie jak..hit-dla mlodych,bez tluszczu,przypalenia..szlagierem dla..dojrzalych,przebojem zas pelnym smakow..w ustach duzych i ..malych…a ze patelnie AMBITION COLOUR TEFLON-szczegolna estyma darze…zdrowe jedzenie na niej..spiewajaco…smaze…!

  11. Patrycja
    28 października 2015 / 12:28

    Wszyscy się rozpisują, o wadach tłuszczu i o tym jak należy go unikać. Dla mnie odpowiedź na Twoje pytanie jest prosta. Zdrowe smażenie to… omlet. Może odpowiedź jest dziwna, ale uważam, że to zbilansowany i zdrowy posiłek, który można wykonać bez grama tłuszczu na patelni. ( widzę, że i Ty w nim gustujesz ;))

  12. aleksandra
    28 października 2015 / 12:46

    Zdrowe smażenie to przede wszystkim na patelni do której nic nie przywiera, a więc jak najmniej tłuszczu, uwielbiam jeść zdrowo, a zarazem żywić moją rodzinkę zdrowo np na patelni na której mohę i gotować i zapiec w piekarniku, a przede wszystkim upiec pyszne naleśniki dla dzieciaków bez oleju 🙂

  13. Arleta Staszak
    28 października 2015 / 13:59

    W dzisiejszych czasach bardzo wiele osób choruje na raka, czego przyczyną są różne chemikalia. Bardzo duży wpływ na nasze zdrowie ma smażenie potraw na odpowiednich patelniach. Cieszę się ogromnie, że powstały patelnie teflonowe. To oznacza krok do przodu przeciw rakowi.
    Dodatkowym plusem jest smażenie bez pryskania, przywierania i możliwości mycia powierzchni gorącej.

  14. Bartosz
    28 października 2015 / 14:39

    Zdrowe smażenie w maksymalnie 100 Słowach jest dla mnie wyzwaniem kulinarnym o trudności porównywalnej do przygotowania ryby Fugu . Przeważnie smażę w 200-250 słowach, a czasami (nie chwaląc się) udaje się już w 150! Uważam, że jak na amatora jest to naprawdę dobry wynik, jednak cały czas doskonalę technikę i wzbogacam wiedzę. Z fachowej literatury kulinarnej wynika, że chcąc smażyć zdrowo w 100 Słowach musimy tak dobierać słowa aby tworzyły określenia: „nasycone lub jednonienasycone kwasy tłuszczowe”, „wysoki punkt dymienia”, „olej rafinowany” i „tłuszcze zwierzęce”. Należy ważyć słowa tak, aby było ich maksymalnie 100, a po każdym smażeniu wymieniać na nowe.

  15. Gosia
    28 października 2015 / 15:56

    Zdrowe smażenie, to smażenie zdrowej żywności, w zdrowych ilościach, zdrowej jakości i o wspaniałym smaku. Bo zdrowe smażenie musi się równać smacznemu smażeniu. Nic tak nie poprawia samopoczucia, jak smaczne jedzenie, a jak jedzenie smakuje, to humor dopisuje, to i zdrowie jak należy się sprawuje 🙂 I patelnia też musi być zdrowa, gdyż nic tak nie psuje humoru podczas smażenia, jak przywierające do patelni smakołyki 🙂 Jednym słowem – kto sprawnie patelnią operuje, temu humor dopisuje i nic mu zdrowia nie psuje 🙂

  16. Angelika
    28 października 2015 / 16:54

    Dobrej jakości patelnia, bez popsutej warstwy teflonowej + brak oleju. Mięsko smażę na wodzie i jest pyszne!

  17. Tadeusz
    28 października 2015 / 19:05

    Jako że jestem amatorem kulturystyki i zdrowego żywienia uważam, iż zdrowe smażenie powinno być podstawą każdego człowieka. Większość dzisiejszej społeczności nie zwraca uwagi na to jak smaży i na czym smaży. Zdrowe smażenie powinno być oparte o 3 główne składniki takie jak masło klarowane, smalec, olej kokosowy. Zdrowe smażenie równa się zdrowe życie równa się dłuższe życie. Kto z nas nie chciałby dożyć kwiecistego wieku bez większych problemów zdrowotnych. Od czegoś trzeba zacząc, a wyrobienie zdrowych nawyków w kuchnii powinno być fundamentalnym krokiem ku lepszej kondycji, zdrowiu. Zacznijmy od podstaw – smażmy zdrowo! 🙂

  18. Jacek
    28 października 2015 / 22:13

    Zdrowe smażenie, jest takie, ze facet zje wszystko co Żoneczka przygotuje, nie ważne na jakiej patelni, bez marudzenia.

  19. 28 października 2015 / 23:42

    Dieta kulturysty jest przemyślana od A do Z. Jeżeli zapotrzebowanie na tłuszcz wynosi 60g to właśnie tyle tłuszczu należy spożyć. Nie ma tutaj mowy o marnotrawieniu tej ilości na smarowanie patelni dodatkowym tłuszczem. Idealna patelnia zawiera powłokę teflonową dzięki, której nie ma mowy o przywieraniu. Tak przygotowane posiłki nie zawierają zbędnych kcal dzięki czemu chodzę zadowolony, aj jak wiadomo Najedzony człowiek to szczęśliwy człowiek, tym bardziej kulturysta 🙂

  20. haske
    29 października 2015 / 1:09

    obojętnie co smażę ważne że nie przepalę

  21. haske
    29 października 2015 / 1:11

    Nie ważne co smażę ważne że nie przypalę

  22. 29 października 2015 / 4:43

    Smalec, oleje, dwie łyżki masła dobrze ,że moda ta już wygasła. Teraz nastała moda na zdrowie i każdy człowiek mądry ci powie, że smażyć zdrowo to nie jest trudne.Za to jest smacznie, wcale nie nudnie.Tłuszczu wystarczy mała kropelka, przez to twa pupa nie będzie wielka,serce twe zdrowe będzie jak dzwon i zdrowy będzie wybijać ton.Smażenie zdrowe to super sprawa, z takim smażeniem każda potrawa, smaku ma więcej tłuszczu ma mało.Zyskuje na tym dusza i ciało.

  23. 29 października 2015 / 13:31

    Dla mnie Zdrowe smażenie to dla mnie przygotowywanie smakowitych dań na dobrej, beztłuszczowej patelni, dzięki której proces ten nie wymaga łączenia potraw z gorącym olejem, masłem ani margaryną. Zdrowe smażenie oznacza dla mnie estetycznie podane jedzenie, gdyż odporna na przypalenia patelnia sprawia, że pokarm nie przywiera do jej dna. Zdrowe smażenie to wreszcie troska o moich najbliższych i świadomość, że zapewniam im i sobie długie, pozbawione niebezpiecznych chorób życie. Zdrowe smażenie jest dla mnie więc wyrazem miłości którą żywię do członków rodziny i samej siebie, zapobiegliwości i sposobem na przygotowywanie codziennych smakowitych i wykwintnych dań.

  24. Kuba
    29 października 2015 / 14:48

    Zdrowe smażenie jest wtedy, gdy po miesiącu smażenia pysznego jedzonka wciąż można wejść na trzecie piętro bez zadyszki, a żyły nie odmawiają posłuszeństwa 😉

  25. Meg
    29 października 2015 / 15:41

    Zdrowe smażenie to takie kiedy rano omlet z łatwością chce się przewrócić, a naleśniki mają kształt kółka, a nie podrapanej elipsy. I wtedy kiedy kurczak smażony pomiędzy treningami nie potrzebuje oliwy…a można ją dodać do sałatki 🙂

  26. Ola K.
    29 października 2015 / 19:43

    Zdrowe smażenie, to smażenie przy minimalnej ilości tłuszczu… ale nie tylko. To także rozsądne smażenie na sprawnej patelni. Takiej z niepozdzieranym i nieuszkodzonym teflonem. Dlatego zawsze przy smażeniu używam odpowiednich, przeznaczonych do teflonu łyżek i łopatek. Bo nic nam po zdrowym smażeniu na niewielkiej ilości tłuszczu jeśli pozdzieramy teflon i do jedzenia dostają się szkodliwe związki. Jak widzę kogoś kto do teflonu używa metalowego widelca lub łyżki to mnie aż skręca :/

  27. Kinga
    29 października 2015 / 20:51

    Zdrowe jedzenie oznacza produkty bez tłuszczu, które nawet w dużej ilości nie szkodzą. Zawierające dużo witamin i minerałów. Ale też takie, które można przyrządzić na szybko.

  28. viola
    29 października 2015 / 20:51

    Zdrowe smażenie to jak najmniej podgrzanego tłuszczu, lepiej tym tłuszczem polać gotową już potrawę. Zostaje na talerzu wówczas wszystko co dobre w owym oleju. Duży wpływ na zdrowie potrawy ma również jakość naczyń w jakich zostaje ona przygotowywana. Teflon jak najbardziej jest wysokiej klasy tworzywem, pod warunkiem że dbamy o to by nie uszkodzić powłoki.Wtedy potrawy zamiast zdrowe, będą raczej szkodliwe. Jeżeli owa patelnia jest odporna na uszkodzenia to jest niezniszczalna. Używając tej patelni nie martwimy się że potrawa zejdzie z niej ociekając tłuszczem lub czy coś się na niej przypali albo przywrze, a ona sama się zniszczy. To jest właśnie zdrowe smażenie- zero stresu! 🙂

  29. weronika
    29 października 2015 / 22:25

    Zdrowe smażenie to smaczne jedzenie,
    zjem zdrowo, żyje pełnowartościowo.

  30. Werka
    29 października 2015 / 23:24

    Zdrowe smażenie to dla mnie przede wszystkim porządna teflonowa patelnia, którą dobrze rozgrzewam zanim położę na niej potrawę. Ale sama patelnia to jedynie połowa sukcesu. Druga połowa to dobrej jakości olej, np. olej arachidowy lub kokosowy. Dopiero na tak przygotowaną patelnię kładę ulubione mięso lub inną potrawę. Ważne znaczenie ma także umiejętne i odpowiednio długie smażenie.Na pewno nie można doprowadzić do przesmażenia bądź wręcz spalenia mięsa. Wówczas na pewno nie będzie można powiedzieć bowiem, że potrawa jest zdrowa. W trakcie smażenia unikam także dolewania oleju, tak aby mięso nie chłonęło tłuszczu. Jeśli przestrzegam w pełni tych zasad mam pewność, że smażona potrawa jest dla mnie zdrowa.

  31. Joanna
    30 października 2015 / 7:50

    Pochodzę ze wsi a moja mama, czy babcia zawsze smażą na głębokim tłuszczu, same wytapiają smalec, którego zapachu nie cierpię. W końcu jak mieszkam sama nie muszę używać oleju czy smalcu teraz mogę smażyć zdrowo na oliwie, czy odrobinie maślę, ale też nie za dużo bo nie lubię tłuszczu i tłustych dań.

  32. olka
    30 października 2015 / 11:50

    możliwość smażenia bądź podgrzewania jedzenia bez tłuszczu, a jeżeli używanie tłuszczu to możliwość rozgrzania go do wysokiej temperatury i super powłoka króra będzie zapobiegała przywieraniu jedzenia i co najważniejsze tworzenia się sadzy

  33. Karolina
    30 października 2015 / 14:13

    Zdrowe smażenie jest dla mnie przede wszystkim smażenie beztłuszczowe. Bez tryskającego po kuchni niezdrowego oleju, a co za tym idzie porządek w kuchni i zadowolona mama 🙂 oraz uśmiechnięte dzieci dostające swoje ulubione naleśniki nie ociekające już tłuszczem 🙂

  34. Joasia
    30 października 2015 / 14:20

    ŻEBY NIE MIEĆ WYRZUTÓW SUMIENIA Z POWODU SMAŻENIA 🙂
    1)Im mniej tłuszczu, tym lepiej – tłuszcz jest nośnikiem smaku, ale drastycznie wpływa na zwiększenie kaloryczności potraw;
    2)Smażę jak najkrócej – aby w produkcie zaszło jak najmniej niekorzystnych zmian (m. in. reakcje Maillarda). Al dente jest zdrowsze!
    3)Klucz do sukcesu: odpowiedni wybór tłuszczu – o wysokiej temperaturze dymienia (np. oliwa z oliwek, olej kokosowy) i koniecznie rafinowany.

  35. Marta
    30 października 2015 / 15:11

    Zdrowe smażenie dla mnie zaczyna się od teorii, warto najpierw poczytać o tym, na czym najlepiej smażyć i wybrać dobrej jakości olej albo zdecydować się na oliwę. Ja patrzę na skład produktu, który wybieram. Wydaje mi się, że zdrowiej jest też kiedy oczywiście wrzucamy jedzenie na rozgrzany olej, kiedy płomień jest niewielki. W przypadku mięsa zawsze pamiętam, aby je dobrze dosmażyć – surowe mięso to katastrofa i na pewno nic zdrowego.

  36. 30 października 2015 / 16:25

    Zdrowe smażenie to dla mnie zdrowie i smaczne posiłki każdego dnia. Borykając się z niedoczynnością tarczycy, Hashimoto i cukrzycą jest to dla mnie bardzo ważne. Jednak jako biedny student jedyne co mogłam zmienić by było bardziej zdrowo to zamiana oleju rzepakowego na oliwę i olej lniany, które mocno ograniczam. Zamiana starej patelni z wytartym teflonem to byłby krok milowy dla mojego zdrowego smażenia 😉

  37. susceptancja
    30 października 2015 / 19:23

    Zdrowe smażenie – to słowa, które wydają się zupełnie do siebie nie pasować. Jenak jest to możliwe. Oznacza to szybkie przygotowanie zdrowego posiłku bez większego wysiłku co za tym idzie większe chęci do jego przygotowania! Wszystko sprowadza się do pięknej sylwetki, zdrowej cery oraz uśmiechu na twarzach pań, które w dzisiejszych czasach są bardzo zabiegane. Jest więc dla mnie zbawianie, które w połączeniu z moją wielką pasją do zdrowego odżywiania stworzy parę idealną <3

  38. carlin
    30 października 2015 / 19:39

    Zdrowe smażenie? Dziwne połączenie!
    Dla lubiących smażone- niedościgłe marzenie.
    Kwasy tłuszczowe wielonienasycone? Zdecydowanie nie, odpadają one.
    Wysoki punkt dymienia to duża zaleta,
    lecz przebierać w olejach nie każdemu się uśmiecha.
    Rzepakowy, ryżowy, arachidowy-
    rafinowane oleje stosuję i mam problem z głowy!
    Smażę, bo lubię, ale nie narzekam,
    bo zdrowo jest nadal, przed chorobą uciekam.
    Teraz jednak pomoc mi się zamarzyła-
    taka by patelnia Teflon u mnie w kuchni się zjawiła.
    Wtedy zdrowe smażenie byłoby rutyną,
    nawet gdy przypadkiem oleje się pomylą 😉

  39. Magda
    30 października 2015 / 20:46

    Zdrowe smażenie to smażenie na dobrych tłuszczach w odpowiednich low-temperaturach.

  40. Anna
    30 października 2015 / 21:24

    Zdrowe smażenie to dla mnie smażenie na małej ilości tłuszczu (tu się sprawdza olej kokosowy) lub bez jego udziału.
    Smażenie na patelni która nie przekazuje jedzeniu nie zdrowych substancji.

  41. Karina
    30 października 2015 / 23:17

    Ze względu na mój odmienny stan i zdrowie męża staramy się unikać ciężkich potraw. Jeśli już smażymy coś to na minimalnej ilość dobrej jakości oleju lub całkowicie bez tłuszczu na patelni grillowej. Moim zdaniem potrawy robione na olejach tracą swój smak a robione np na grillowej patelni zyskują.

  42. Marta
    31 października 2015 / 0:11

    Zdrowe smażenie było dla mnie pojęciem science-fiction, bo wyrosłam w domu, w którym mama i babcia lubiły sobie chlupnąć na patelni olejem lub rzucić bryłą smalcu. Pewnie to kwestia ówczesnych patelni lub tradycji kulinarnej. Dziś jest na szczęście inaczej. Nauczyłam się zdrowo smażyć. Zrozumiałam, że da się usmażyć naleśniki z ociupiną oleju dodaną do ciasta na suchej patelni. Że można zrobić jajecznicę na boczku bez dodatkowej porcji tłuszczyku (bo wystarczy na początku mocno wysmażyć boczek). I że da radę usmażyć kotleta z piersi – wystarczy zrezygnować z chłonącej tłuszcz jak gąbka panierki. Wszystko się da – trzeba odrobinę pokombinować. 🙂

  43. Beata
    31 października 2015 / 0:51

    Zdrowe smażenie to przygotowywanie posiłku pod pełną kontrolą, które jest możliwe dzięki patelni z powłoką teflonową. Dzięki niej danie już nie musi być tłuste, taka patelnia pozwala na zmniejszenie używanych tłuszczy, ale jednocześnie gwarantuje, że nasz produkt nie zacznie się przypalać lub przywierać do patelni, czyli zyskujemy w ten sposób zdrowszy posiłek bez utraty jego jakości. Jeśli się nic nie przypala to można śmiało odstąpić od patelni i trochę poćwiczyć ze spokojną zdrową głową i w tym momencie takie smażenie robi się naprawdę zdrowe. Po ćwiczeniach tylko pozostaje ściągnąć nasze dzieło z patelni i zaoszczędzamy nasze zdrowie dzięki temu, że nie musimy się denerwować, ponieważ danie gładko ześlizguje się z naszej patelni. Temperatura przygotowanego posiłku jest idealna do jego spożycia, dzięki czemu nie narażamy naszego języka na niemiłe przeżycia, więc takie smażenie to dbanie nawet o najdrobniejsze części naszego ciała. Takie smażenie wprawia nas w przyjemny nastrój, co ma wpływ na poprawę naszego zdrowia psychicznego.

  44. Mateusz
    31 października 2015 / 11:20

    Zdrowe smażenie to dla mnie kolejny etap nauki, wtedy wiem że cała moja rodzina zje smacznie i zdrowo!

  45. Karolina
    31 października 2015 / 12:32

    Zdrowe smażenie to smażenie na odpowiedniej patelni,z dobrą powłoką teflonową oraz bez tłuszczu lub na jego niewielkiej ilości.

  46. 31 października 2015 / 14:35

    Wyznaję 3 zasady zdrowego smażenia, a mianowicie:

    1) masełko

    2) masełko

    3) masełko!

    🙂 Mniam, mniam, ten smak, ten aromat! 😀

  47. Paulin
    31 października 2015 / 15:06

    Zdrowe smażenie…To zdrowe podejście do samego wyboru dań i ich przygotowania. Panuje obecnie trend na bycie fit. Nie neguję, bardzo dobrze, że społeczeństwo dba o siebie! Nie można jednak dać się zwariować, nie każdy musi mieć rozmiar 34. Najważniejsze to zbilansowany dieta… taka by czuć się szczęśliwym. Nie bez powodu krąży twierdzenie: Człowiek głodny, człowiek zły. Dlatego jedzmy zdrowo, przygotowujmy posiłki zdrowo! Ze zdrowych produktów, w zdrowy sposób! Sami, nie w knajpach! Z rodziną, bliskimi !

  48. monis_28
    31 października 2015 / 16:45

    Niskokaloryczne potrawy na teflonowej patelni. Używasz mało tłuszczu, a danie nie przywiera do dna.

  49. Oliwia
    31 października 2015 / 17:27

    Zdrowe smażenie = krótkie obsmażenie na dobrym oleju + duszenie potrawy z aromatycznymi przyprawami 🙂

  50. nenneke
    31 października 2015 / 22:26

    Zdrowe smażenie oznacza, że nie muszę się martwić, iż to co jem ma negatywne skutki dla zdrowia mojego i mojej rodziny. Nie oszukujmy się, że np. mięso gotowane jest tak samo dobre, jak smażone. Choć każdy wie, że gotowane jest zdrowsze, smaczniejsze są dania smażone. Dlatego ważne jest posiadanie wysokiej jakości sprzętu, który pomaga uzyskać nie tylko pyszny smak, ale także dba o jakość naszego zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
15 + 18 =