Nowe oblicze gotowania – konkurs

Ostatnio  zauważyłam spore zainteresowanie tematem zbilansowanej diety. Czasy codziennego smażenia w głębokim tłuszczu dla wielu z nas chyba już minęły i pomimo, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, wystarczy jego niewielka ilość, aby uzyskać pyszne danie.

Niewątpliwie ogromną rolę odgrywają tutaj nasi kuchenni pomocnicy, czyli naczynia, które wykorzystujemy podczas gotowania i smażenia. Moim ostatnim odkryciem jest patelnia Taurus marki AMBITION z powłoką Teflon Platinum Plus, odznaczającą się unikalną gładkością i wyższą wytrzymałością na zużycie – ścieranie i zarysowania. Zostało to potwierdzone testami zarówno przez profesjonalnych kontrolerów jakości, a także w domowych warunkach ; ) Warto dodać, że Teflon Platinum Plus to jedyna powłoka, która pozwala na używanie metalowych łopatek bez ryzyka uszkodzenia powierzchni.

Teflon, produkowany jest wyłącznie przez  firmę Chemours i jest to najbardziej znana powłoka zapobiegająca przywieraniu na świecie. Stanowi ona synonim doskonałej jakości i trwałosci, a także zdrowego gotowania. Technologia Teflon to systemy dwu–lub trzywarstwowe, które zostały przystosowane do intensywnego gotowania. Najpopularniejsza dwuwarstwowa powłoka to Teflon™Classic, która sprawdzi się dla osób gotujących okazjonalnie. Do intensywnego gotowania przeznaczona jest dodatkowo wzmocniona powłoka trójwarstwowa – Teflon™Select. Przy użytkowaniu obu z nich należy używać łopatek drewnianych lub z tworzywa. Z myślą o prawdziwych pasjonatach powstał nowy Teflon™Platinum Plus, który jest 50% bardziej odporny na zarysowania w porównaniu z Teflon™Platinum, co więcej podczas użytkowania możemy nawet wykorzystywać metalowe przybory do gotowania.

Osobiście korzystam z patelni marki Ambition  z linii Taurus z powłoką marki Teflon™ Platinum Plus. Jest ona wykonana z odlewanego aluminium z rączką przystosowaną do używania w piekarniku, co poza smażeniem i gotowaniem pozwala również na zapiekanie dań. Patelnia świetnie przewodzi ciepło, dzięki czemu przygotowanie dania się skraca i staje bardziej ekonomiczne. Odlewane aluminium jest odporne na odkształcenia i nie deformuje się pod wpływem temperatury. Nadaje się do użytkowania na wszystkich typach kuchenek (gazowe, elektryczne, a także indukcyjne).


Patelnia Taurus ambition
Główne, praktyczne zalety Teflon™ Platinum Plus, które zaobserwowałam podczas intensywnych prac w kuchni ; ) to:
– smażenie i gotowanie jest mocno ułatwione, ponieważ powłoka zapobiega przywieraniu potraw,
– przyrządzane potrawy są zdrowsze, ze względu na eliminację sporych ilości używanego tłuszczu,
– komfortowe, bezproblemowe zmywanie (zarówno ręczne jak i w zmywarce).
Dodatkowo mamy gwarancję bezpieczeństwa dla naszego zdrowia, ponieważ Teflon™ jest obojętny chemicznie, czyli nie reaguje z żywnością.


Jak zrobić omlet
Abyście sami mogli się przekonać, że powłoka Teflon™ to łatwiejsze i zdrowsze gotowanie, przygotowałam dla Was mini konkurs ; ) Aby wziąć w nim udział wystarczy odpowiedzieć w komentarzu na blogu na pytanie:

„Napisz, co oznacza dla Ciebie zdrowe smażenie w maksymalnie 100 słowach”.

Konkurs trwa od 21.10.15 r. – 4.11.15 r., do wygrania są 3 patelnie marki Ambition z linii Colour z powłoką Teflon™ Select. Pamiętajcie, że jedna osoba może wysłać tylko jedno zgłoszenie w konkursie. Odsyłam również do: Regulamin konkursu. Wyniki ogłoszone zostaną na blogu 12.11.15r. Powodzenia! ; )


Teflon
 


Ambition colour
Opisany produkt możecie również zakupić w sklepie internetowym tutaj.

Komentarzy: 317

  1. Grześ
    25 października 2015 / 20:06

    zdrowe smażenie, to nie przypalenie, to zdrowe tłuszcze, nie jakies ryby w puszcze, to poranna jajecznica, naszego głodu lecznica, to pełno witamin i minerałów, a nie jakichś odgrzewanych banałów, to patelnia zdrowa, to dla naszego ciała zdrowa odnowa.

  2. JKGL
    25 października 2015 / 20:21

    Do zdrowego smażenia nie trzeba 100 słów, wystarczą te:
    – dobra patelnia
    – wysoka temperatura
    – zdrowe i świeże produkty
    – olej kokosowy lub brak oleju!
    Nadmienię że wszystko już mam poza dobrą patelnią na którą czekam. Tylko jak ją dostanę, nie będę miał już wymówki przed narzeczoną, gdy mi coś nie wyjdzie 😀

  3. Agata
    25 października 2015 / 20:23

    Zdrowe smażenie, to podstawa zdrowej diety,
    by do starości móc zajadać kotlety.
    Bo z patelnią -nagrodą jest to łatwa sprawa,
    tak mówi do mnie właśnie moja mama.
    A wiadomo, mamy mają rację,
    Nowa patelnia zasługuje na gromkie owacje.
    Zdrowe smażenie równa się zdrowie
    Więc niech się o tym każdy dzisiaj dowie!

  4. Alicja
    25 października 2015 / 20:33

    Zdrowe smażenie oznacza dla mnie, że moja rodzina będzie odżywiać się zdrowo, a jedzenie będzie wolne od paskudnego smaku tłuszczu.

  5. Anna Ch.
    25 października 2015 / 20:45

    Zdrowe smażenie – to dla mnie użycie odpowiedniego tłuszczu do odpowiedniej potrawy. Ostatnio wręcz wsiąkłam w temat zdrowych tłuszczów i muszę przyznać, że dzięki temu uniknę wielu kulinarnych błędów i zachowam życie moich najbliższych. (Bo jak się okazało wiele razy smażyłam na nieodpowiednim tłuszczu, będąc święcie przekonana, że serwuję samo zdrowie – brrr! Makabra!) Zdrowe smażenie to także triki, które warto znać aby potrawy nie wsiąkały tłuszczu, np. smażyć kotlety w temperaturze pokojowej bo te wcześniej panierowane i schłodzone w lodówce chłoną tłuszcz jak gąbka.

  6. 25 października 2015 / 20:53

    Dla mnie zdrowe smażenie oznacza używanie jak najmniejszej ilości tłuszczu który nie jest dobry dla naszego zdrowia. Na patelni z powłoką teflonową nie trzeba używać dużej ilości oleju i mimo wszystko nic nie przylega do patelni.

  7. Bajka
    25 października 2015 / 21:03

    Zdrowe smażenie? Dokładne, z jak najmniejszą ilością tłuszczy, oczywiście bez spalenizny.
    Z poważaniem

  8. Paulina
    25 października 2015 / 21:10

    Zdrowe smażenie
    to jest marzenie,
    nie jest to trudne
    ani nie nudne.
    Trzeba oleju – nie tylko w głowie
    lecz do smażenia -każdy to powie!
    Olej nie każdy jest do smażenia
    bo są z zimnego, ciepłego tłoczenia.
    jedno-nasycone to najlepsze tłuszcze
    inne do smażenia raczej odpuszczę.
    Patelnia nie musi być wcale nowa
    ale przynajmniej ta teflonowa
    żeby Ci do niej nic nie przywarło
    i wtedy zdrowe będzie Twe „żarło” 😉

  9. Natalia
    25 października 2015 / 21:11

    Zdrowe smażenie to pyszne jedzenie!
    Nie umiem już jeść niezdrowo, gotuję z głową i smażę z głową.
    Gdy dobrą patelnię i dobry tłuszcz mam to głowę od pomysłów jasniejszą mam!
    Wybieram tylko patelnie gwarantujące zdrowe odżywianie i smażenie zdrowe.
    Z taką patelnią Ambition z powłoką Teflon smażenie jest prostsze i zrowo odlotowe.

  10. Aneqia
    25 października 2015 / 21:13

    Olej zdrowy jest tylko na zimno spożywany,
    Gdy smażysz, to możesz mieć prześwit żył zatkany.
    Zdrowe smażenie każdy chce stosować,
    By się swoim życiem długo delektować.

  11. Ewa Włodarczak
    25 października 2015 / 21:16

    Używać należy zdrowego tłuszczu o wysokim punkcie dymienia i niskim poziomie nasyconych kwasów tłuszczowych.Rozgrzać trzeba tłuszcz do odpowiedniej temperatury, a następnie utrzymywać jej stały poziom.Pamiętać należy też, aby podczas smażenia co jakiś czas oczyścić dno patelni. Łyżką cedzakową zdejmujemy smażone jedzenie z patelni i wykładamy je na papierowy ręcznik. W ciągu 1-2 minut wchłonie on zbędny tłuszcz, który pozostał na powierzchni.

  12. Marzenka
    25 października 2015 / 21:31

    Zdrowe smażenie oznacza dla mnie:
    – smażenie bez tłuszczu czyli mięso samo wytapia swój własny tłuszcz
    – Nawet jeśli nie uda się smażyć bez tłuszczu to warto zachowywać dobre proporcję bo przecież nikt nie lubi zbyt tłustych naleśników czy mięsa które pływa w tłuszczu
    – po trzecie uważam że zdrowe smażenie to takie które wykorzystuje odpowiednie tłuszcze , do smażenia najlepsze są wg. mnie oleje rafinowane a nie np. tłoczone na zimno, co do innych tłuszczy tutaj trzeba być dobrze zorientowanych jakie tłuszcze do krótkiego czy długiego smażenia, ilość wielonasyconych kwasów tłuszczowych
    -zdrowe smażenie to dla mnie również dobra patelnia, bo na jednej mięso może wytopić swój tłuszcz a na innej będzie się od razu przypalać
    – zdrowe smażenie to również wg. mnie odpowiednia temperatura na patelni zbyt niska temperatura spowoduje większe wchłanianie tłuszczu a wysoka spowoduje że tłuszcz nie będzie tak bardzo się wchłaniał
    – zdrowe smażenie to również takie po którym nadmiar tłuszczu jest odciskany na ręczniku papierowym

    Pozdrawiam,
    Marzena H.

  13. Aneta De
    25 października 2015 / 21:32

    Zdrowe gotowanie jest dla czymś co sprawia, że nasze kubki przeżywaja rozkosz a ciało się raduje gdyż dostarczam mu pełno zdrowych składników i witamin.
    Gotowanie i smażenie ZDROWE jest możliwe ! – przedewszytkim możliwe jest gotowanie zdrowych posilkow SMACZNIE> Trzeba tylko wygrac taka piękna patelnie !:)

  14. Angelika
    25 października 2015 / 21:33

    Zdrowe smażenie jest dla mnie smacznym i szybkim jedzeniem bez wyzutow sumienia o tłusty przybytek w boczkach a także uśmiechnięte buzię dzieci które kochają jakecznice☺

  15. beata
    25 października 2015 / 21:35

    Jeżeli chcesz czasem coś zdrowo usmażyć,
    Bez patelni z teflonem możesz tylko pomarzyć!
    Lecz jeśli patelnię takową masz,
    Tylko odrobinę tłuszczu na nią dasz,
    Teraz produkty odpowiednie wybierz
    I zdrowo smażysz. Już wszystko wiesz.

  16. Izabella
    25 października 2015 / 21:53

    Zdrowe smażenie = bez zbędnego tłuszczu jedzenie! Ociekające niezdrowiem potrawy odsyłamy do lamusa, stawiając na smażenie, które idzie w parze z czymś, co jest i smaczne, a zarazem nie stawia naszego zdrowia w obliczu zagrożenia. Można? A jak!

  17. Kamilslog
    25 października 2015 / 22:11

    Nie ma czegoś takiego jak zdrowe smażenie. Ja smażąc cokolwiek staram się to jak najmniej zatruć, w zależności od potrawy. Najlepiej unikać smażenia, no ale jak zrobić jajecznicę rano czy świeżo złowioną płotkę na obiad?

  18. Tosia
    25 października 2015 / 22:14

    Zdrowe smażenie jest wtedy gdy nie musimy używać zbyt dużych ilości tłuszczu. Najlepiej ograniczyć się do minimum lub nie używać go wcale. Zdrowe smażenie jest dla mnie bardzo istotne tym bardziej, że moi domownicy potrzebują szczególnej troski. W domu są dzieciaczki wiec zdrowa żywność to podstawa dla ich dobrego rozwoju, i chora osoba dla której zdrowa dieta bez tłuszczu to podstawa.

  19. katrin1989
    25 października 2015 / 22:26

    Zdrowe smażenie to przede wszystkim nasze własne zdrowie. Smażąc na patelni teflonowej nie musimy używać tłuszczu, a co za tym idzie smażymy zdrowo, smacznie i przede wszystkim dietetycznie.

  20. Andzia
    25 października 2015 / 22:34

    Zdrowe smażenie jest równoznaczne ze smacznym posiłkiem!
    Zdrowe smażenie + serce włożone w przygotowanie posiłku = zadowolone żołądki całej rodziny, równanie proste jak 2+2=4 🙂

  21. marpog
    25 października 2015 / 22:35

    Zdrowe smażenie to właściwe myślenie,
    Nie może być tłusto gdy bez obaw chcesz patrzeć w lustro;
    Mięsko chude i warzywa to smaczniejsza perspektywa
    Dużo przypraw, zioła świeże- każdy w takim daniu smak dostrzeże;
    Żadnej chemii, mało soli- dobry nawyk wnet wyszkoli.

  22. Agnieszka Pieprzyk
    25 października 2015 / 22:43

    Zdrowe smażenie to takie, w którym dostosowuję potrawy do tłuszczów, na których chcę smażyć. Zwracam uwagę na temperaturę dymienia różnych rodzajów tłuszczów. Na oleju z czarnuszki nie usmażę schabowego;) Prawda? Dodam go raczej do sałatki:) Masło klarowane jest bardzo zdrowe, pozbawione białek i innych substancji, jest czystym tłuszczem o doskonałych właściwościach i wszechstronnych kulinarnych zastosowaniach. Dodaję go do smażenia, zup czy wypieków. Patelnia teflonowa pomaga nam oczywiście ilość tłuszczu ograniczać, co jest dla nas zdrowsze. Smażąc pamiętam o tym, aby patelnia zawsze była rozgrzana. Następnie potrawy kładę na rozgrzany tłuszcz, nigdy na zimny. Oto moje kuchenne zasady podczas smażenia.

  23. Vas
    25 października 2015 / 23:34

    Zdrowe smażenie jest przede wszystkim wtedy kiedy przygotowujesz cos pysznego dla najblizszej Ci osoby i nie musisz tego robić w nerwach bo wiesz ze sprzęt, ktorego uzywasz nie pozwoli Ci zepsuć tych chwil 🙂

  24. 25 października 2015 / 23:34

    Co jednak oznacza,że powinniśmy co dzień po patelnię,w głębokim tłuszczu i frytek,naleśników,omlet na pewno nam na zdrowie.Nadaje się do smażenia znakomicie,a to za tego jednak oznacza to,że używam tłuszczu w ogóle-czasami lubię usmażyć paluszki ryba.Dieta jest zdrowa a się na smażeniu na olej,a ją lubię i smażone i pieczone.Czy patelnia jest dla Ciebie o ile smażenie oznacza dla Ciebie jedynie jajecznicy jeść zdrowo,ale przede wszystkim smacznie,można smażyć,a które lepiej się tym,co podaje przepis,ale troską o własne zdrowie.Smażenie iż pozwala nadać potrawom pożądane walory ,to jak oznacza to jednak,że chcąc się zdrowo odżywiać jest specjalnie zdrowy,ale do smażenie oznacza to że są specjalnie na podgrzewanie nie jest łatwo o dobrą patelnię mają zdrowe smażenie które daje smaku na diecie i chcąc zdrowo się odżywiać,każdy z Was wie,to oznacza że na patelni nic na długie smażenie lekki smak oleju z wystarczy i będzie dobrze ,czyli smażenie gotowaniu tłuszczu na patelnię.

  25. Magda_Kierowicz
    26 października 2015 / 0:11

    Zdrowe smażenie to smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu 🙂

  26. 26 października 2015 / 0:18

    Smażyć beztłuszczowo i stosować naczynia z wysokogatunkowej stali nierdzewnej, naczyń teflonowych, żeliwnych i pokrytych nieprzywieralnymi powłokami. Takie patelnie pozwalają ograniczać ilość stosowanego tłuszczu (do smażenia stosować tłuszcze najbardziej trwałe, których rozkład podczas ogrzewania będzie minimalny, a co za tym idzie, które wytworzą jak najmniej substancji rakotwórczych i jeżeli chcemy zminimalizować szkodliwe produkty rozpadu smażonego tłuszczu, powinniśmy do smażenia stosować tłuszcze o wysokiej zawartości kwasów nasyconych, ewentualnie jednonienasyconych omega-9 najlepszy jest tłuszcz palmowy (kokosowy) do smażenia w każdych warunkach. Pamiętać należy o odpowiednim nagrzaniu naczynia przed położeniem na nim kotleta. Do smażenia beztłuszczowego najbardziej nadają się warzywa, ryby, mięso i jajka.

  27. Iwona J.
    26 października 2015 / 0:50

    Dla mnie gotowanie jest bardzo ważnym tematem. Mam dwójke dzieci,które bardzo kocham i chcę dla nich zdrowo gotować. Patelnia ta umożliwiła by mi zdrowe smażenie dla nich. Mała ilość tłuszczu to samo zdrowie. Powłoka nie ulegająca zniszczeniu to kolejny czynnik zdrowego smażenia, a także szybkie smażenie jest zdrowe.

  28. 26 października 2015 / 1:14

    Unikam smażenia, ewentualnie smażę na minimum tłuszczu! – nigdy na olejach z zawartością kwasów nienasyconych, lepszym wyborem są olej rzepakowy, kokosowy, kukurydziany zawierające kwasy jednonienasycone. To proste i korzystne dla zdrowia. Do patelni pokrytej teflonem dobrej(!) jakości nie potrzeba prawie wcale tłuszczu. Istotne jest jednak wcześniejsze odpowiednie rozgrzanie naczynia. Smażenie na suchej patelni może jednak przyczynić się do spalenia potrawy, zniszczenia powłoki i uwolnienia z patelni teflonowej szkodliwych i niebezpiecznych substancji, np. kwasu perfluorooktanowego, który ma działanie rakotwórcze. Wydziela się on nagrzanego teflonu, gdy powłoka jest zniszczona. Patelnia za… 19,99 zł z „genialną” powłoką nieprzywierającą NIE pozwoli wyśmienicie „smażyć bez tłuszczu”.

  29. 26 października 2015 / 1:52

    Zdrowe smażenie to odpowiedzialny i świadomy wybór produktów i nie chodzi mi tu jedynie o tłuszcze na jakich smażymy ale również ważne jest to w czym smażymy ja osobiście nie wyobrażam sobie gotowania bez patelni, uwielbiam smażone czy też duszone potrawy i mam do tego specjalną patelnie która nie wymaga głębokiego tłuszczu, wykonana jest z powłoki która nie wpływa negatywnie na moje zdrowie i jak dla mnie tym charakteryzuje się zdrowe smażenie.

  30. Grzesiek
    26 października 2015 / 2:57

    Zdrowe smażenie to przede wszystkim zachowanie rozsądku podczas smażenia (tzn. ilości oleju – jeśli juz musi być (oraz jakości oleju czasu pieczenia oraz temperatury pieczenia).

    A oto taki mój własny wierszyk zdrowego smażenia

    Zdrowe smażenie to dziś marzenie.
    Bo każdy chce zdrowo lecz nie zawsze na surowo.
    A także me podniebienie doskonale się czuje ,
    gdy z teflonowej patelni coś zasmakuje.

    Pozdrawiam Grzesiek

  31. zauberi
    26 października 2015 / 8:50

    Zdrowe smażenie to dla mnie smażenie przy użyciu jak najmniejszej ilości tłuszczu a najlepiej w ogóle bez niego. Takie smażenie, które pozwala zachować jak najwięcej wartości odżywczych danej potrawy przy jednakowym sprawieniu, że smakuje ona wybornie 🙂

  32. Max
    26 października 2015 / 9:09

    Zdrowe smażenie oznacza dla mnie używanie jak najmniejszej ilości tłuszczy niezależnie jaki jest on stosowany. To jest również komfort samego smażenia, które w zależności od patelni potrafi ułatwić lub utrudnić tą przyjemność. Użycie przypraw w ilości nadającej delikatny posmak a nie nadających główną nutę smakową i zabijające smak samej potrawy.

  33. Darek
    26 października 2015 / 9:50

    Zdrowe gotowanie to gotowanie bez tłuszczu. Standardowo podczas smażenia mięsa czy innych produktów dodajemy olej albo smalec aby proces ten przebiegał sprawnie i bez przypalenia. Sam od jakiegoś czasu ograniczyłem używanie tłuszczy poprzez zakup patelni ze specjalnym tworzywem. Posiłki są o wiele smaczniejsze a co najważniejsze dużo dużo zdrowsze. Dlatego zachęcam wszystkich do drobnej inwestycji w dobra patelnie a zobaczycie że będziecie się lepiej czuć i będziecie pełni sił i wigoru. Pozdrawiam.

  34. Daniel
    26 października 2015 / 10:00

    Aby Nasze smażone potrawy były zdrowe należy zastosować się jednej podstawowej zasady „jesteś tym co jesz”. Dlatego aby zdrowo gotować to należy przede wszystkim używać zdrowych produktów. Świeżych warzyw, mięs, zdrowych tłuszczy. Ważne jest też umiejętne komponowanie składników oraz ich poprawna obróbka.

  35. BeataBr
    26 października 2015 / 10:12

    zdrowe smażenie to przede wszystkim unikanie szkodliwych tłuszczów i wysokiej temperatury,która zabija najważniejsze wartości odżywcze ,jakie uzyskać chcemy dla zdrowia naszej rodziny.Do tego zazwyczaj przydaje się porządna teflonowa patelnia ,która nie potrzebuje tłuszczu w przeciwieństwie do innych i sprawi,że pozostanie jedynie wspaniały smak i zapach ponadto to ,co złe nie trafi na Twój stół a rodzina otrzyma tylko to co najwartościowsze

  36. Alicja
    26 października 2015 / 10:18

    Podstawą zdrowego smażenia jest: patelnia z powłoką zapobiegającą przywieraniu potraw. Patelnia powinna być stabilna i pokryta dobrej jakości teflonem, który nie schodzi po pierwszym użyciu. Do smażenia powinna wystarczyć niewielka ilość tłuszczu oraz przyprawy wspomagające trawienie i zawierające witaminy.

  37. kucharz poeta
    26 października 2015 / 10:19

    Gdy ma jajecznica tłuszczem nie ocieka
    a z naleśników żaden olej nie wycieka
    A wszystko jest pięknie nie przypalone
    wtedy nasze brzuszki są zadowolone
    i cieszy nas bardzo wszystko to co jemy
    dzięki dobrej patelni zdrowo sobie żyjemy

  38. Kaśka
    26 października 2015 / 10:24

    Zdrowe smażenie to po prostu takie, które nie zawiera żadnych substancji rakotwórczych. Z tą patelnią na pewno takie będzie!

  39. amanka
    26 października 2015 / 10:49

    Zdrowo smażyć
    …mażyć
    …ażyć
    …żyć!
    Zdrowo smażyć to zdrowo żyć!
    Mniej się wtedy będzie tyć.
    Mało masła, margaryny,
    i tak smaczne są jarzyny.
    Tylko kapkę daj oliwy
    I organizm już szczęśliwy.
    Serce jeszcze podziękuje
    bo brak tłuszczu mu smakuje.
    Lecz nic się nie smaży tylko spala,
    jeśli nie masz patelni od Tefala.
    Kiedy ich używać zaczniesz,
    Zdrowo będziesz jeść i smacznie!

  40. 26 października 2015 / 11:36

    Smażenie, to magia, która powoduje że nasze potrawy stają się lepsze ale niekoniecznie niezdrowe. Smażenie może współgrać z racjonalnością odżywiania się – ważne, by było beztłuszczowo i bez przesady. Wtedy będzie to jedna z wielu możliwych obróbek cieplnych a my sami będziemy czuli się odpowiednio dopieszczeni smakowo.

  41. insaaanne
    26 października 2015 / 11:59

    Zdrowe smażenie? Jakkolwiek uważam, że smażenie w ogóle jest niezdrowe i używam patelni najczęściej do duszenia lub „smażenia” (włąściwie gotowania) na wodzie, to niektórych potraw nie da sie zrobić inaczej jak usmażyć. Wtedy do ręki biorę dobrej jakości patelnię, takż na której nic nie przywiera i nie potrzeba duzej ilości oleju aby cos usmażyć, do tego trochę oleju kokosowego (czasem ryżowego-oba nadają sie do smażenia) i staram się smażyć jak najkrócej, aby jedzenie nie nasiąkło tłuszczem. Taki jest mój przepis na zdrowe smażenie 😉

  42. esti
    26 października 2015 / 12:00

    Zdrowe smażenie zaczyna się wtedy, gdy zdrowo się odżywiamy. Wiemy jakiej ilości tłuszczu użyć i jakiego rodzaju olej wybrać. Warto go nie stosować, kiedy produkty mięsne mają swój naturalny tłuszcz, który się wytopi.

  43. NATWSC
    26 października 2015 / 12:07

    Gdy twój kotlet tłuszczem dziś nie kapie, gdy twój placek nie przywiera, gdy nie śmierdzi ci w mieszkaniu czymś spalonym to oznacza że odniosłeś sukces! Zdrowo, smacznie i wybornie. Takie powinno być smażenie! Dobry olej i patelnia to potęgi klucz!

  44. Pszemek
    26 października 2015 / 12:16

    Kluczową rolę w zdrowym smażeniu gra odpowiednia patelnia. Tylko dzięki odpowiedniej nieprzywieralności możemy ograniczyć tłuszcz na jakim mamy zamiar przygotować potrawę. Dla mnie najlepsze są tłuszcze, które posiadają wiele kwasów jednonienasyconych i wielonienasyconych, czyli zdecydowanie tłuszcze roślinne. Istotną rzeczą jest dobranie produktów bez niepotrzebnej chemii. Kolejnym ważnym aspektem jest technika smażenia… Staramy się owego procesu nie przedłużać, by jak najmniej tłuszczy wsiąkło w potrawę (np w jej panierkę, która lubi wszystko wchłaniać 😉 ). Myślę, że dzięki tym zasadom możemy cieszyć się zdrowo usmażonym i na pewno smaczniejszym posiłkiem.

  45. Roch
    26 października 2015 / 12:41

    Zdrowe smażenie to kilka prostych zasad:
    1. Stosuj oleje roślinne
    2. Pamiętaj- olej olejowi nie równy-sprawdzaj skład!
    3. Stosuj olej tłoczony w naturalny sposób!
    4. Lej jak najmniej!
    5. Smaż jak najkrócej- zaczekaj aż olej dobrze się nagrzeje!

    Do tego pamiętaj o patelni! Zdarty teflon nie jest ani zdrowy ani pyszny 😉

  46. 26 października 2015 / 12:51

    Bez tony oleju (zwykle w ogóle bez oleju).
    Bez panierek. Albo w panierce ze zmielonych orzechów lub migdałów.
    Nie za długo – węgiel dobry na trawienie, ale bez przesady 😉
    No i przede wszystkim smażone zawsze w towarzystwie dużej ilości świeżych, kolorowych warzyw!

  47. AgaWieczorek
    26 października 2015 / 12:57

    Smażyć zdrowo, oznacza kolorowo,
    bez spalenizny, bo od tego powstają rakowe blizny.
    Ze smakiem i witamin atakiem.
    Wysokiemu cholesterolowi stanowcze NIE
    Da się dietetycznie, każdy to wie.
    Kluczem sukcesu jest dobra patelnia
    potwierdza to znana uczelnia,
    Smażąc nowocześnie dbasz o rodzinę
    smak, zdrowie a i wygody nie pominę.

  48. Gina
    26 października 2015 / 13:02

    Rozgrzewam patelnie, wlewam trochę oliwy i dopiero wówczas smażę krótko mięso po ok 2 min z każdej strony, Zazwyczaj jest pyszne i chrupiące 🙂
    Jeśli coś zaczyna przybierać tzn. że pora zmienić patelnie

  49. Agata
    26 października 2015 / 13:04

    Zdrowe smażenie? 🙂 Przede wszystkim bez oleju, jedzenie nie przylegające do patelni, nie przypalone. Bo co to za jedzenie skoro jest przypalone? Obrzydliwe 🙂 Zawsze chciałam umieć zrobić jedzenie bez oleju i które nie przylega 🙂 Spalonemu i tłustemu mówimy stanowcze NIE 🙂

  50. 26 października 2015 / 13:07

    Zdrowe smażenie… Delikatny smak, aksamitny aromat, subtelny zapach, a co za tym idzie niesamowity smak. Zdrowia szukam wszędzie – a najczęściej w kuchni. W dzisiejszym zabieganym świecie, tak mało dbamy o swoje zdrowie. A tak niewiele potrzeba by to zrealizować. Kropla oleju, szczypta ziół to sposób na zdrowe posiłki. Przyszedł czas, aby pokazać wszystkim, że smażenie nie musi być niezdrowe! Dzięki Tefal staje się to dziś możliwe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 − 2 =