Ostatnio zauważyłam spore zainteresowanie tematem zbilansowanej diety. Czasy codziennego smażenia w głębokim tłuszczu dla wielu z nas chyba już minęły i pomimo, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, wystarczy jego niewielka ilość, aby uzyskać pyszne danie.
Niewątpliwie ogromną rolę odgrywają tutaj nasi kuchenni pomocnicy, czyli naczynia, które wykorzystujemy podczas gotowania i smażenia. Moim ostatnim odkryciem jest patelnia Taurus marki AMBITION z powłoką Teflon™ Platinum Plus, odznaczającą się unikalną gładkością i wyższą wytrzymałością na zużycie – ścieranie i zarysowania. Zostało to potwierdzone testami zarówno przez profesjonalnych kontrolerów jakości, a także w domowych warunkach ; ) Warto dodać, że Teflon™ Platinum Plus to jedyna powłoka, która pozwala na używanie metalowych łopatek bez ryzyka uszkodzenia powierzchni.
Teflon™, produkowany jest wyłącznie przez firmę Chemours i jest to najbardziej znana powłoka zapobiegająca przywieraniu na świecie. Stanowi ona synonim doskonałej jakości i trwałosci, a także zdrowego gotowania. Technologia Teflon™ to systemy dwu–lub trzywarstwowe, które zostały przystosowane do intensywnego gotowania. Najpopularniejsza dwuwarstwowa powłoka to Teflon™Classic, która sprawdzi się dla osób gotujących okazjonalnie. Do intensywnego gotowania przeznaczona jest dodatkowo wzmocniona powłoka trójwarstwowa – Teflon™Select. Przy użytkowaniu obu z nich należy używać łopatek drewnianych lub z tworzywa. Z myślą o prawdziwych pasjonatach powstał nowy Teflon™Platinum Plus, który jest 50% bardziej odporny na zarysowania w porównaniu z Teflon™Platinum, co więcej podczas użytkowania możemy nawet wykorzystywać metalowe przybory do gotowania.
Osobiście korzystam z patelni marki Ambition z linii Taurus z powłoką marki Teflon™ Platinum Plus. Jest ona wykonana z odlewanego aluminium z rączką przystosowaną do używania w piekarniku, co poza smażeniem i gotowaniem pozwala również na zapiekanie dań. Patelnia świetnie przewodzi ciepło, dzięki czemu przygotowanie dania się skraca i staje bardziej ekonomiczne. Odlewane aluminium jest odporne na odkształcenia i nie deformuje się pod wpływem temperatury. Nadaje się do użytkowania na wszystkich typach kuchenek (gazowe, elektryczne, a także indukcyjne).
– smażenie i gotowanie jest mocno ułatwione, ponieważ powłoka zapobiega przywieraniu potraw,
– przyrządzane potrawy są zdrowsze, ze względu na eliminację sporych ilości używanego tłuszczu,
– komfortowe, bezproblemowe zmywanie (zarówno ręczne jak i w zmywarce).
Dodatkowo mamy gwarancję bezpieczeństwa dla naszego zdrowia, ponieważ Teflon™ jest obojętny chemicznie, czyli nie reaguje z żywnością.
„Napisz, co oznacza dla Ciebie zdrowe smażenie w maksymalnie 100 słowach”.
Konkurs trwa od 21.10.15 r. – 4.11.15 r., do wygrania są 3 patelnie marki Ambition z linii Colour z powłoką Teflon™ Select. Pamiętajcie, że jedna osoba może wysłać tylko jedno zgłoszenie w konkursie. Odsyłam również do: Regulamin konkursu. Wyniki ogłoszone zostaną na blogu 12.11.15r. Powodzenia! ; )
Hej,
Widzę, że najważniejsze słowa w kwestii smażenia już padły, ale dodam swoje 3 grosze 🙂 Przy wyborze oleju warto sprawdzić, czy nie był on oczyszczany chemiczną metodą ekstrakcji. Zdrowy olej do smażenia uzyskuje się przez lekkie rozkruszenie i podgrzanie nasion, wyciśnięcie i oczyszczenie przy użyciu filtrów. Następnie olej jest poddawany rafinacji, by ograniczyć do minimum zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto ja hołduję zasadzie, że dobre smażenie to smażenie krótkie, w czym mistrzami są Japończycy, naród z rekordową długowiecznością swoich mieszkańców.
Ostatnia uwaga: korzystajmy z dobrych łopatek i innych akcesoriów, które nie uszkodzą powłoki zapobiegającej przywieraniu potraw do naszej patelni.
Zdrowe smażenie zaczyna się przede wszystkim od tego, co kładziemy na patelnię! Zdawanie sobie sprawy z tego, jakie produkty są zdrowe, jaki mają indeks glikemiczny i wartości odżywcze sprawia, że człowiek zastanawia się nad tym, co i jak przyrządza. Ważna jest również świadomość tego, jaki olej nadaje się do smażenia, a jakiego należy używać na zimno.
Zdrowe smażenie oznacza dla mnie przede wszystkim świadomość tego, co jem – mówi się przecież, że ciało jest świątynią. Nie powinniśmy więc dostarczać mu produktów, które mogą mu zaszkodzić. Dlatego ograniczam olej, zastępując go również oliwą z oliwek, w wyjątkowych przypadkach również masełkiem. W przyszłości chciałabym zainwestować w lepszą patelnię. Ta, którą obecnie posiadam jest nieprzywierająca, jednak wciąż wymaga większej bądź mniejszej tłuszczu do smażenia… Mimo wszystko staram się smażyć zdrowo i żyć… beztłuszczowo 😉
Oliwa z oliwek, olej rzepakowy albo sojowy, to do smażenia zestaw podstawowy. Tłuszcz rozgrzany do odpowiedniej temperatury zmniejszy wchłanianie go do naszej potrawy. Klarowny tłuszczu i czysta patelnia bez zwęglonych kawałków, smak uchroni naszego dania i rakotwórcze związki nie wytwarza. Nadmiaru tłuszczu się pozbyć należy. Psem poszczuć, wycisnąć, odsączyć, obciec sposób na to każdy jest dobry. A najważniejsze zachować umiar i rozsądek, bez smażonego da się przeżyć. Tylko jak długo?
Zdrowe smażenie znaczy dla mnie to, że mam pełną kontrolę nad przygotowaniem potraw
Zdrowe smażenie, to przygotowywanie potrawy w minimalnej ilości dobrej jakości tłuszczu. Po prostu.
Zdrowe smażenie to dla mnie potrawy z patelni nie ociekające toną tłuszczu, im mniej jest go na naszej patelni tym lepiej, dobrze usmażone, a nie spalone z wierzchu a w środku surowe. Nadmiar tłuszczu osuszam ręcznikiem papierowym. Należy dopasowywać tłuszcz do tego co będziemy smażyć i jak długo będziemy to robić. Warto zastępować sól większą ilością ziół.
Zdrowe smażenie
To dla mnie marzenie.
I trzeba mieć dobry olej
(I co jeszcze – rzepaku pole?)
No i patelnia nowa,
O której w poście tym mowa.
Ważny przy smażeniu jest smak,
Nie przybędzie go od tak.
Tłuszczu niewiele, a smacznie doprawić,
Tak każde danie da się naprawić 🙂
„Napisz, co oznacza dla Ciebie zdrowe smażenie w maksymalnie”
Zdrowe smażenie moim zdaniem powinno odbywać się z jak najmniejszą ilością tłuszczu. Osobiście jako że bardzo dbam o swoje zdrowie i kondycję fizyczną preferuję tego typu obróbkę termiczną przeprowadzać w garnkach i patelniach z powłoką nieprzywierającą. Tłuszcz można lecz nie trzeba w takich przyborach kuchennych dodać wyłącznie do wzbogacenia smaku potrawy.
Witam od lat staram się zdrowo odżywiać swoją rodzinę dlatego temat konkursu jest mi szczególnie bliski .Wiem iż tłuszcz zwierzęcy jest nie zdrowy -używam tylko oleju i oliwy w zależności od zastosowania .Kupuję patelnie z dobrą powłoką aby ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu do minimum .Oczywiście tłuszcze w małych ilościach są potrzebne do zdrowego funkcjonwania dlatego nie unikam ich całkowicie .Ale na dobrej patelni można smażyć bardzo smaczne mięska bez tłuszczu. Pozdrawiam Aga
Zdrowe smażenie znaczy dla mnie tyle, co aromat i smak smażonej potrawy, ale jednocześnie zdrowe jedzenie.
Zdrowe smażenie to nie tylko brak ociekającego tłuszczu ale i nieodlepiająca się warstwa teflonu, to też smażenie z sercem i zdrowym rozsądkiem.
– odrobina soli na patelnię, aby tłuszcz nie pryskał.
– oliwa z oliwek Extra Vergin, aby zachować jak najwięcej witamin podczas smażenia.
– ekonomiczna, szybko nagrzewająca się patelnia, z której potem łatwo usunąć resztki jedzenia.
Zdrowe smażenie , to dla mnie zdrowe jedzenie.Moja rodzina uwielbia jedzenie ,które jest chrupiące na zewnątrz, a w środku delikatne,pieczone bez tłuszczu, lub w razie potrzeby dodac niewielka ilośc.Potrawy pieczone, smażone bez tłuszczu sa lekkostrawne, co nie pozostaje bez znaczenia dla naszego zdrowia.Ociekające tłuszczem mięso ,nie jest ani zdrowe, ani apetyczne.
Zdrowe smażenie jest nieodzownym elementem dobrej (jakościowo) patelni. Aby było zdrowo i smacznie warto mieć taką patelnie, która ułatwia przygotowywanie posiłków bez dodawania nadprogramowej ilości oleju do potraw. Zdrowe smażenie to także tworzenie wyśmienitych potraw, bez drastycznego zmieniania ich konsystencji oraz nadawania ciężkości poprzez środki stosowane w trakcie obróbki.
Zdrowe smażenie oznacza dla mnie brak tłuszczu lub minimalną jego ilość, ale za to dobrą jakość.
Zdrowe smażenie to dla mnie smażenie w małej ilości na nierafinowanej oliwie czy oleju kokosowym.
zdrowe smażenie to takie z mała iloscia tluszczu i na dobrej patelni 🙂
Witam. Zdrowe smażenie to zdrowa rodzina. Smażmy, gotujmy tak, by każdy człoek rodziny z radością czekał na kolejny dzień pełen zdrowych, wartościwych posiłków. Wykorzystując wyżej wymienioną patelnie staje się to prostsze, brak spalenizny przywieranego produktu, minimalna ilość tłuszczów, które powinny być, ale dysponowane z rozsądkiem. Zdrowe smażenie daje życiu promienie 🙂
Zdrowe smażenie jest moim zdaniem tylko wtedy, gdy stosujemy wysokiej jakości, sprawdzone naczynia z wysokogatunkowej stali nierdzewnej, pokryte nieprzywieralnymi powłokami. Po drugie koniecznie musimy używać zdrowych tłuszczy, a więc dobre są: Oliwa z oliwek, olej rzepakowy lub olej sojowy. Poza tym przed położeniem potrawy na tłuszcz trzeba odpowiednio nagrzać patelnię i utrzymywać stałą temperaturę. W czasie smażenia tłuszcz na patelni powinien być czysty, więc należy oczyszczać dno patelni z kawałków potrawy, które mogę się potem zwęglić. Smażenie będzie zdrowsze, jeśli i panierka będzie odpowiednio przyrządzona. Mąkę zastępujemy skrobią kukurydzianą czy mąką ryżową, które w znacznie mniejszym stopniu absorbują tłuszcz.
Zdrowe smażenie to dla mnie zestaw kilku reguł, które regularnie stosuję. Pierwszą z nich jest używanie oleju tłoczonego zamiast rafinowanego. Po drugie: staram się używać maksymalnie mało tłuszczu, natomiast ostatnią zasadą jest smażenie krótkotrwałe. Taki rodzaj smażenia stanowi idealny kompromis między smażeniem a zdrowiem – zachowując tym samym wszystkie walory smakowe bez zbędnej ilości tłuszczu!
Zdrowe smażenie to szybkie smażenie. Jestem wielką fanką chińskiej kuchni, stir fry to wspaniała technika szybkiego smażenia na maksymalnie rozgrzanej niewielkiej ilości tłuszczu. Pysznie, zdrowo i orientalnie!
-> Zachwyca smakiem
-> Doskonałe
-> Racjonalna proporcja tłuszczu
-> Odpowiednio dobrana temperatura smażenia
-> Więcej warzyw, ryb i chudego mięsa
-> Eksplozja smaków
-> Smakowicie
-> Mało soli
-> Awangardowo
-> Życzliwie i z uśmiechem 🙂
-> Efektywnie
-> Nowocześnie
-> Idealnie
-> Egzotycznie
Zdrowe smażenie to smażenie bez uzycia tłuszczu, a jest to możliwe dzięki patelni Taurus. Dodatkowo teflon nie przenika do żywności. Zdrowo, smacznie i bez trudu.
Zdrowe smażenie jest możliwe. Według mnie zdrowe smażenie to smażenie na olejach roślinnych, w niedużych, wystarczających ilościach. Zdrowe smażenie powinno być z umiarem, ponieważ „co za dużo to nie zdrowo”. Pozdrawiam!
Najważniejsze jest zachowanie złotego środka, aurea mediocritas, nawiązując do Horacego. Horacjański złoty środek można przenieść na wszystkie dziedziny życia, począwszy od stylu życia i poglądów, a na smażeniu skończywszy 😉 Od zawsze wiadomo że zdrowe tłuszcze są bardzo ważne w zbilansowanej diecie, nie powinno się z nich rezygnować, a zarazem warto stosować je z umiarem. „We wszystkim zachowaj umiar” (Horacy) i ciesz się z przygotowywania potraw (Emilia) 🙂
Wazne jest aby nie za mocno smarzyc poniewaz wtedy latwo dochodzi do przypalenia potraw i aby nie na malym ogniu bo wtedy potrawy nasiakaja tłuszczem i maja nieodpowiedni smak. Dlatego dla zdrowe smarZenie to dobranie odpowiedniej temperatury do potrawy oraz odpowiedniego oleju.
Zdrowe smażenie? Dla mnie to maximum smaku i maximum zdrowia. Chyba każdy chce takiego połączenia 🙂
Zdrowo czyli dobrze dla naszego serca. Podstawa to dobra patelnia, z której nie schodzi ani teflon, ani resztki wczorajszego obiadu, ani resztki spalenizny! Daję łyżkę tłuszczu do smażenia, raczej rzepakowy olej, bo stawiam na nasze polskie produkty. Nie ma się co zachwycać obcymi olejami kokosowymi czy oliwami. Jeśli trzeba, to odsączam na papierowych ręcznikach nadmiar tłuszczu. Zdrowo to też mało soli, a więcej przypraw – jesienią stawiam na czosnek, cebulę, imbir.
Zdrowe smażenie oznacza dla mnie to że jest one bez przy palenia, bo z tego mogą wyniknąć różne choroby takie jak nawet rak, jest to bardzo ważne!!
🙂
Dla mnie zdrowe smażenie, to dokarmianie bliskich bez wyrzutów sumienia!
Dobra jakościowo patelnia zawsze jest w cenie
Zdrowe smażenie to każdej rodziny marzenie
Bez rakotwórczych związków uwalnianych podczas pieczenia
Bez obróbki w głębokim tłuszczu i przywierania jedzenia
Ważne, by potrawy były ciepłe, smaczne i aromatyczne
Powłoka teflonowa to zapewni, bo gra pierwsze skrzypce
Oszczędność energii, trwałość i zdrowie rodziny
To moja ambicja z patelnią z teflonu i platyny.
To wybieranie oleju pod kątem składu-olej olejowi nie równy!O zdrowie dbam, więc skład zawsze czytam!
Zdrowe smażenie= odrobina zdrowego tłuszczu
Zdrowe smażenie= brak tłuszczu
Zdrowe smażenie= patelnia odporna na zarysowania
Zdrowe smażenie= drewniana łopatka
Zdrowe smażenie= odsączenie w ręczniku papierowym
Zdrowe smażenie? To przede wszystkim ograniczenie smażonych potraw do minimum, a jeśli chodzi o samo smażenie: na najmniejszej potrzebnej ilości oleju, nigdy na margarynie i jeśli tylko można to nie na maśle, a oleje używane tylko te o wysokiej temperaturze dymienia.
W zdrowym ciele zdrowy duch. Do smażenia używam oliwy z oliwek albo masła klarowanego. Porządny tłuszcz zawiera masę zdrowych składników. które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.Warto patrzeć na to co i jak się je. A jak potem smakuje 🙂
Zdrowe zmażenie oznacza dla mnie potrawę, która nie przywarła do powłoki patelni, do jej przyrządzenia wykorzystałam możliwie najmjiejszą ilość tłuszczu a powłoka z której została wykonana patelnia posiada odpowiedni certyfikat jakości!
Smażenie to ja, smak codziennego dnia który zdrowo zaczynam jajecznicą jak prawdziwy mężczyzna. Zdrowe smażenie jest to jaki chce być , czyli zdrowy ja i moi bliscy, zdrowe pyszne jedzenie z chrupiącą skórką.
zdrowe smażenie to dla mnie dobór odpowiednich produktów,przede wszystkim patelni właśnie -teflonowej ,bez dodatku tłuszczu lub z bardzo mała jego ilością,wybieram zdrowe produkty spozywcze
ZASADY ZDROWEGO SMAŻENIA:
A – ni za mało, ani za dużo tłuszczu na patelni;
M – ądrze dobrane produkty. Nie wszystkie nadają się do smażenia;
B – ezpieczna częstotliwość smażenia. Są inne zdrowsze sposoby obróbki termicznej potraw: gotowanie, pieczenie, duszenie, grillowanie;
I – dealny czas smażenia. Im krócej, tym lepiej dla smaku, wartości odżywczej i zdrowotnej potrawy;
T – eflonowa powłoka patelni. Sprawi, że potrawę trudniej będzie przypalić;
I – dealnie dobrane tłuszcze. Nie wszystkie równie dobrze znoszą działanie wysokiej temperatury;
O- dpowiednia temperatura smażenia;
N – ieużywanie tłuszczu więcej niż jeden raz.
to takie smażenie gzie nie trzeba tłuszczu a mi nie przybywa kilogramów w tali.
Zdrowe smażenie to jest wyzwanie,troszeczkę tłuszczu a pyszne danie.Nie przypalone, ambitna sprawa. Patelnia dobra i jest biesiada!
Zdrowe smażenie to wszystko czego potrzebuje moja rodzina.
Jeżeli smażone potrawy wszystkim smakowały i nikt po nich nie miał sensacji żołądkowych to śmiało można powiedzieć, że to było zdrowo przyrządzone. Kryje się tu jedno niebezpieczeństwo. Skoro smażone jest smaczne i zdrowe to niektórzy mogą przeholować z ilością jedzenia. Ale cóż, do obżarciuchów trudno trafiają racjonalne argumenty.
dla mnie zdrowe smażenie, to takie bez tłuszczu, wystarczy odpowiednia patelnia zawierająca powłokę teflonową do której nic się nie przyklei 🙂
Zdrowe smażenie to takie, w którym żywność nie przywiera do patelni mimo użycia małej ilości oliwy a nawet bez jej użycia! Ponadto podczas tego procesu żywność nie traci swoich wartości odżywczych i nabiera delikatnego smaku! Takie właśnie smażenie gwarantuje nam zapewne patelnia marki Ambition z linii Colour z powłoką Tefladaaon Select! Warto więc się o tym przekonać!
Cóż znaczy dla mnie zdrowe smażenie?
To mało tłuszczu, lecz pyszne jedzenie.
Zdrowe smazenie to dla mnie harmonia smaków, którą łączy przygotowanie z produktów najwyzszej jakości i jak najmniejszej ilości tłuszczy, które szkodzą naszemu zdrowiu. Takie smazenie jest przygodą, w której sami jesteśmy dyrygentami i komponujemy coraz to nowsze, zdrowe potrawy, po których nie czujemy się cięzko, lecz lekko, a kazdy posiłek, nawet ten najmniejszy, jest ukoronowaniem naszego dnia.
Zdrowe smażenie to przede wszystkim zdrowa i bezpieczna patelnia. Ważne też jest odpowiedni i sprawdzony produkt oraz olej odpowiedni do smażenia.
Zdrowe smażenie, to najczęściej bez tłuszczu, ale także prawidłowe smażenie, czyli dbanie o to by jedzenie nie „naciągało” dużo tłuszczu.
A z drugiej strony zdrowe smażenie to:
– więcej zdrowia (oczywiste 😉 )
– oszczędność (mała, ale zawsze nie potrzebujemy tak dużo oleju, czy innych tłuszczów)
– nowe smaki ( bo dania bez oleju smakują inaczej, nie diametralnie inaczej, ale czuć różnicę )
O! To dla mnie jest właśnie zdrowe smażenie.