Nowe oblicze gotowania – konkurs

Ostatnio  zauważyłam spore zainteresowanie tematem zbilansowanej diety. Czasy codziennego smażenia w głębokim tłuszczu dla wielu z nas chyba już minęły i pomimo, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, wystarczy jego niewielka ilość, aby uzyskać pyszne danie.

Niewątpliwie ogromną rolę odgrywają tutaj nasi kuchenni pomocnicy, czyli naczynia, które wykorzystujemy podczas gotowania i smażenia. Moim ostatnim odkryciem jest patelnia Taurus marki AMBITION z powłoką Teflon Platinum Plus, odznaczającą się unikalną gładkością i wyższą wytrzymałością na zużycie – ścieranie i zarysowania. Zostało to potwierdzone testami zarówno przez profesjonalnych kontrolerów jakości, a także w domowych warunkach ; ) Warto dodać, że Teflon Platinum Plus to jedyna powłoka, która pozwala na używanie metalowych łopatek bez ryzyka uszkodzenia powierzchni.

Teflon, produkowany jest wyłącznie przez  firmę Chemours i jest to najbardziej znana powłoka zapobiegająca przywieraniu na świecie. Stanowi ona synonim doskonałej jakości i trwałosci, a także zdrowego gotowania. Technologia Teflon to systemy dwu–lub trzywarstwowe, które zostały przystosowane do intensywnego gotowania. Najpopularniejsza dwuwarstwowa powłoka to Teflon™Classic, która sprawdzi się dla osób gotujących okazjonalnie. Do intensywnego gotowania przeznaczona jest dodatkowo wzmocniona powłoka trójwarstwowa – Teflon™Select. Przy użytkowaniu obu z nich należy używać łopatek drewnianych lub z tworzywa. Z myślą o prawdziwych pasjonatach powstał nowy Teflon™Platinum Plus, który jest 50% bardziej odporny na zarysowania w porównaniu z Teflon™Platinum, co więcej podczas użytkowania możemy nawet wykorzystywać metalowe przybory do gotowania.

Osobiście korzystam z patelni marki Ambition  z linii Taurus z powłoką marki Teflon™ Platinum Plus. Jest ona wykonana z odlewanego aluminium z rączką przystosowaną do używania w piekarniku, co poza smażeniem i gotowaniem pozwala również na zapiekanie dań. Patelnia świetnie przewodzi ciepło, dzięki czemu przygotowanie dania się skraca i staje bardziej ekonomiczne. Odlewane aluminium jest odporne na odkształcenia i nie deformuje się pod wpływem temperatury. Nadaje się do użytkowania na wszystkich typach kuchenek (gazowe, elektryczne, a także indukcyjne).


Patelnia Taurus ambition
Główne, praktyczne zalety Teflon™ Platinum Plus, które zaobserwowałam podczas intensywnych prac w kuchni ; ) to:
– smażenie i gotowanie jest mocno ułatwione, ponieważ powłoka zapobiega przywieraniu potraw,
– przyrządzane potrawy są zdrowsze, ze względu na eliminację sporych ilości używanego tłuszczu,
– komfortowe, bezproblemowe zmywanie (zarówno ręczne jak i w zmywarce).
Dodatkowo mamy gwarancję bezpieczeństwa dla naszego zdrowia, ponieważ Teflon™ jest obojętny chemicznie, czyli nie reaguje z żywnością.


Jak zrobić omlet
Abyście sami mogli się przekonać, że powłoka Teflon™ to łatwiejsze i zdrowsze gotowanie, przygotowałam dla Was mini konkurs ; ) Aby wziąć w nim udział wystarczy odpowiedzieć w komentarzu na blogu na pytanie:

„Napisz, co oznacza dla Ciebie zdrowe smażenie w maksymalnie 100 słowach”.

Konkurs trwa od 21.10.15 r. – 4.11.15 r., do wygrania są 3 patelnie marki Ambition z linii Colour z powłoką Teflon™ Select. Pamiętajcie, że jedna osoba może wysłać tylko jedno zgłoszenie w konkursie. Odsyłam również do: Regulamin konkursu. Wyniki ogłoszone zostaną na blogu 12.11.15r. Powodzenia! ; )


Teflon
 


Ambition colour
Opisany produkt możecie również zakupić w sklepie internetowym tutaj.

Komentarzy: 317

  1. 21 października 2015 / 10:12

    Dla mnie zdrowe smażenie bezapelacyjnie idzie w parze ze smakiem!! Smażone potrawy nie mogą ociekać tłuszczem, być przypalone z zewnątrz i surowe w środku (nie ma nic gorszego niż zwęglone kawałki mięsa)!! Tak jak napisałaś, na szczęście większość odchodzi już od smażenia w głębokim tłuszucz 🙂 Zdrowe to pięknie rumiana skórka, idealnie miękkie kąski i pyszny smak nieprzytłoczony nadmiarem tłuszczu! Zdrowe smażenie to także zastąpienie soli ziołami i przyprawami! To na pewno zapowiedz idealnego posiłku!
    Ściskam!

  2. Asiula
    21 października 2015 / 10:57

    Piękne zdjęcia 🙂 nie jest łatwo o dobrą patelnię, dlatego chętnie zawalczę 🙂 zdrowe smażenie to dla mnie tak jak w każdym znaczeniu słowa zdrowe – rozsądek. Nie wystrzegam się tłuszczu, ale nie leję go też nie wiadomo ile 🙂 Pozdrawiam 🙂

    • 25 października 2015 / 15:12

      Zdrowe smazenie to przede wszystkim oliwa z oliwek, smazone na niej mieso jest zdrowsze, mniej tluste, co nie powoduje zwiekszenia cholesterolu w organizmie a i jest pyszne 🙂

  3. 21 października 2015 / 12:38

    Zdrowe smażenie to smażenie rozsądne. Po pierwsze z zastosowaniem tłuszczu, bo jest niezbędny organizmowi (w tłuszczu rozpuszczają się niektóre witaminy), ale z umiarem by nie przesadzać z jego ilością. Po drugie w odpowiedniej temperaturze – smażenie w zbyt niskiej powoduje, że potrawy nasiąkają tłuszczem, w zbyt wysokiej spalimy potrawy (przypalenia są niezdrowe). Poza tym warto dobrać odpowiednie tłuszcze – najlepiej jak najwięcej nienasyconych, bo są po prostu zdrowe. Warto też dopasować tłuszcz do sposobu smażenia. Nie każdy nada się do smażenia w wysokiej temperaturze. Po przekroczeniu temperatury dymienia powstają niebezpieczne dla zdrowia związki, dlatego dobierzmy taki tłuszcz by smażyć na nim zdrowo.

  4. Tinka
    21 października 2015 / 13:42

    Warto zwrócić uwagę na skład oleju, bowiem olej olejowi nierówny. Zdrowiej będzie, jeżeli będzie on zawierał więcej kwasów jednonienasyconych, niż wielonienasyconych, najlepiej, jeżeli tych pierwszych będzie dwukrotnie więcej, niż drugich. W smaku nie będzie żadnej różnicy, za to wyjdzie nam na zdrowie 🙂

  5. Nina
    21 października 2015 / 14:10

    Zdrowe smażenie to takie, które daje smak i jakość. Możemy smażyć w głębokim tłuszczu i jeść ociekające tłuszczem kotlety, możemy też całkowicie się go wystrzegać i jeść suchą jak wiór „podeszwę” zamiast mięsa 🙂 Warto zachować umiar i rozsądek jak we wszystkim, a dobra jakość patelni na pewno to ułatwia 🙂

  6. Agata
    21 października 2015 / 15:03

    Super
    Możliwości
    Ambition
    Żeby
    Eksplodowały
    Nasze
    Inne
    Eksperymenty

  7. 21 października 2015 / 17:44

    Zdrowe smażenie jest wtedy ,kiedy na kropelce oliwy usmażę 10 naleśników .Pozdrawiam.

  8. Judyta
    21 października 2015 / 20:46

    Mało tłuszczu dużo smaku 🙂

  9. Panna Migotka
    21 października 2015 / 23:02

    Moim zdaniem nie warto popadać w skrajności, na co dzień wystrzegam się nadmiaru tłuszczu, ale dajmy na to w tłusty czwartek bez problemu smażę w głębokim tłuszczu, wolę zjeść jednego tradycyjnego pączka niż 3 fit bez smaku z piekarnika… Wszystko jest dla ludzi 🙂

  10. Milka
    22 października 2015 / 12:55

    Smażę na oleju kokosowym, dzięki temu jest nie tylko zdrowo, ale i pysznie 🙂

  11. Justyna
    22 października 2015 / 22:15

    Używam zdrowego tłuszczu o wysokim punkcie dymienia i niskim poziomie nasyconych kwasów tłuszczowych. Zapomniałam o smalcu! 🙂 Oliwa z oliwek, olej rzepakowy lub olej sojowy to najlepszy wybór.

  12. 22 października 2015 / 22:32

    Moim zdaniem, aby smażyć zdrowo należy przede wszystkim postawić na jakość smażonych rzeczy 🙂 Ulepszyć nasze ciasto, czy panierkę. Pokrywanie nimi produktów daje w efekcie pyszną chrupiącą skórkę, jednak niewłaściwie przygotowane, ciasto lub panierka mogą zwiększać wchłanianie tłuszczu, a co za tym idzie – kaloryczność całej potrawy. Mąka dobrze trzyma się jedzenia, ponieważ zawiera gluten. Warto natomiast zastąpić jej część bezglutenowymi dodatkami takimi jak skrobia kukurydziana czy mąka ryżowa, które w znacznie mniejszym stopniu absorbują tłuszcz. W przypadku ciasta podobny efekt uzyskamy, wykorzystując do jego wyrobu proszek do pieczenia albo gazowany płyn (na przykład piwo), wytwarzające bąbelki 🙂

  13. Wera
    22 października 2015 / 23:05

    Moim zdaniem smażenie w ogóle do zdrowych nie należy 🙂 a na takiej pięknej patelni możemy przecież również dusić i gotować różne pyszności 🙂

  14. Jagoda S.
    23 października 2015 / 0:11

    Zdrowe smażenie to dla mnie odpowiednio rozgrzana patelnia wraz z tłuszczem. Jeśli temperatura jest zbyt wysoka – powierzchnia jedzenia zwęgli się, zanim wnętrze przestanie być surowe. Temperatura zbyt niska spowalnia natomiast proces smażenia, zwiększając wchłanianie tłuszczu do produktów, które w nieprzyjemny sposób nim przesiąkną. Nie zawsze jest to łatwe, ale trening czyni mistrza 🙂

  15. Kasia
    23 października 2015 / 10:51

    Ja zawsze korzystam z porad mojej kochanej Babci 🙂 zawsze uczyła mnie, że zdrowe smażenie to smażenie z umiarem 🙂 tłuszczu nie za mało, ani nie za dużo 🙂 tłuszcz przewodzi smak i dodatkowo rozpuszczają się w nim witaminy, więc nie powinniśmy z niego rezygnować 🙂

  16. Aga
    23 października 2015 / 13:29

    dla mnie zdrowe smażenie jest wtedy kiedy daną potrawę mogę dać mojej prawie półtorarocznej córeczce zamiast robić osobno jej dotowany czy pieczony odpowiednik. Zuzia dopiero rozpoczyna degustowanie smażonych potraw, więc staram się żeby placki i naleśniki były smażone tylko na śladowej ilości tłuszczu a ryba czy mięso były smażone na dobrze rozgrzanym oleju co zapobiegnie jego nadmiernego wchłanianiu podczas smażenia i skróci czas przygotowania. Aby to było możliwe potrzebuje DOBREJ patelni, dlatego bym bardzo chciała ją wygrać i smażyć pyszne i zdrowe potrawy, również z Pani bloga;) pozdrawiam

  17. Małgosia
    23 października 2015 / 13:59

    A ja moze trochę nietypowo 🙂 Dbam o to, żeby na patelni nie gromadziły się resztki, które zwęglą się po kilku kolejnych minutach smażenia.Wtedy łuszcz zmieni kolor, a także nabierze nieprzyjemnego smaku, który przeniknie do jedzenia. Dlatego co jakiś czas podczas smażenia czyszczę ręcznikiem papierowym dno patelni.

  18. Milena
    23 października 2015 / 20:54

    Dbam o to, żeby tłuszczu do smażenia nie było zbyt dużo (tylko minimalna ilość) i zawsze odsączam nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. W ciągu minuty, dwóch papier wchłonie zbędny tłuszcz, który pozostał na powierzchni. Zawsze robię to od razu, zanim tłuszcz przeniknie do wnętrza produktów, niszcząc ich smak i fakturę 🙂 Pozdrawiam Milena 🙂

  19. Kinga
    23 października 2015 / 23:06

    Zdrowe smażenie to smażenie z małą ilością tłuszczu 🙂

  20. Ryba
    23 października 2015 / 23:36

    Zdrowe smażenie to dla mnie zachowanie umiaru. Smażone dania uzupełniam zdrowymi dodatkami z mąki razowej lub brązowym ryżem oraz pełnymi witamin sałatkami.

  21. Ryba
    23 października 2015 / 23:37

    Zapomniałam zapytać, czy można wystartować dwa razy ? 🙂

    • Marta
      Autor
      24 października 2015 / 0:08

      Tak, jedna osoba może wysłać tylko jedno zgłoszenie w konkursie 🙂

  22. Anonim
    24 października 2015 / 0:54

    Zamiast tony tłuszczy wystarczy dobrze doprawić ot cały sekret

  23. Joanna V
    24 października 2015 / 12:50

    Zdrowe smażenie jest wtedy gdy smażymy coś co jest zdrowe w dodatku nie używając dużo oleju.

  24. Karolina
    24 października 2015 / 13:17

    Zdrowe śmażenie to smażenie na małej ilości tłuszczu. Nie bez znaczenia ma tutaj odpowiednia powłoka patelni. Nie moze byc zrobiona z materiału uwalniającego szkodliwe dla zdrowia związki chemiczne. Odpowiedni olej, wysokiej jakości, temperaturze pieczenia oraz stopniu tłoczenia to kolejny krok zdrowej kuchni.Uwielbiam powłoki teflonowe ponieważ dania idealnie sie dopiekają, ja nie spędzam czasu na szorowaniu patelni i wystarczy kropla oleju. Nasze serduszka z pewnością nam podziękują 😍

  25. Iwka
    24 października 2015 / 20:37

    Zdrowe smażenie, czyli smażenie a nie gotowanie w tłuszczu. Potrawa ma ładnie pyrkać, wtedy przymuje mniej tłuszczy 🙂

  26. Damian ;)
    24 października 2015 / 21:02

    zdrowe smażenie to przede wszystkim ograniczenie wchłaniania się tłuszczu w potrawę czyli wolałbym smażyć na suchej patelni z dobrą powłoką teflonową gdzie nie przypali mi się nic tylko ładnie odejdzie i nie zostawi śladu na teflonie. Jeśli już musze smażyc to używam masła klarowanego które jest lepsze ;))

  27. Europa
    24 października 2015 / 22:11

    Zdrowe smażenie jest na nieprzywierającej, nieuszkodzonej powierzchni patelni w oleju rzepakowym, kokosowym lub ryżowym.

  28. Anula
    25 października 2015 / 1:42

    Do smażenia wykorzystuję maksymalnie 1 łyżkę tłuszczu i zawsze jest optymalnie 🙂

  29. Cactus
    25 października 2015 / 10:39

    Zdrowe smażenie to sztuka wiążąca ze sobą wiele aspektów kuchennego rzemiosła. Smażyć zdrowo znaczy smażyć krótko, na odpowiedniej patelni i przy użyciu odpowiedniego oleju. Może się wydawać że są to tylko detale, ale każdy z osobna i wszystkie razem wpływają na smak i jakość przygotowywanej potrawy. Chcąc smażyć w zdrowy sposób nie możemy zapominać o tych zasadach bo późniejsze długotrwałe zaniedbania odbiją się na nas i na naszych bliskich.

  30. Sylwia
    25 października 2015 / 10:47

    Według mnie zdrowe smażenie polega na umiarze i rozwadze. Nie jest trudno usmażyć coś, co wręcz ocieka olejem, sztuką jest przygotować smaczne danie, które zawiera jedynie odpowiednią ilość tłuszczu.
    Tak samo z resztą: odpowiednia ilość przypraw, odpowiedni czas smażenia, to wszystko jest niezbędne, by danie było pyszne, a jednocześnie zdrowe.

  31. Akney
    25 października 2015 / 11:09

    Zdrowe smażenie to dla mnie używanie najlepszych, świeżych, nie przetworzonych produktów na najlepszym sprzęcie. Jeśli patelnia jest wysokiej jakości to nie dodaję tłuszczu lub odrobinę dla smaku a potrawa sama się smaży. Przez to, że nic do niej nie przywiera zmywanie jest tylko przyjemnością.

  32. Eliza
    25 października 2015 / 11:20

    Dla mnie zdrowe smażenie to mnóstwo smaku i aromatu oraz pyszne potrawy nie ociekające tłuszczem. Chrupiące warzywa, pyszne omlety i słodkie naleśniki, które urzekają świeżością, a nie odrzucają kapiącą oliwą.

  33. 25 października 2015 / 11:20

    Zdrowe smażenie brzmi skomplikowanie, ale jest bardzo proste. Wymaga połączenia kilku elementów tj, wysokiej jakości patelni i tłuszczu do smażenia o wysokiej temperaturze topnienia i wszystko to dopełniła doprawienie produktu ziołami, Smażymy i zajadamy ze zdrowiem i smakiem.

  34. 25 października 2015 / 11:25

    Zdrowe smażenie brzmi skomplikowanie, ale jest bardzo proste. Wymaga połączenia kilku elementów wysokiej jakości patelni i dobrego tłuszczu jak najmniej doprawiamy produkt najlepiej ziołami . Smażymy i zajadamy ze smakiem.

  35. 25 października 2015 / 11:29

    Zdrowe smażenie brzmi skomplikowanie ale jest bardzo proste i łatwe do wykonania nawet dla początkującego kucharza. Trochę tłuszczu wysokiej jakości na patelnię najlepiej teflonową i dobrze doprawiony produkt. Smażymy i zajadamy ze smakiem.

  36. 25 października 2015 / 11:32

    Zdrowe smażenie to takie do którego wkładamy serce. Czyli robimy to jak najlepiej jak umiemy i stosujemy produkty najwyższej jakości.

  37. Kaja
    25 października 2015 / 11:38

    Jak wiadomo, w zdrowym ciele- zdrowy duch. Dlatego też zdrowe smażenie oznacza dla mnie nie tylko dietę fit, ale również przygotowywanie pysznych posiłków, które cieszą oko i poprawiają samopoczucie. Wiem, że aby zjeść coś smażonego nie muszę używać olei, oliwek, czy masła. Wystarczą do tego odpowiednia patelnia i chęci:)

  38. Piotr
    25 października 2015 / 11:46

    Zdrowe smażenie to przede wszystkim smażenie z małą ilością tłuszczu. Jeżeli już występuje to musi to być tłuszcz roślinny. Produkty muszą być najwyższej jakości, świeże i pożywne. Często dla osób trzymających dietę ważne jest aby były lekkie i zbilansowane różnorodnością. Przy smażeniu zdecydowanie lepiej używać przypraw niż soli. Ale najważniejszym elementem zdrowego smażenia jest jednak smak przyrządzonych na patelni potraw. To głównie on zachęca nas do konsumowania jedzenia, które doda nam energii i zachowa nas w świetnej kondycji zdrowotnej.

  39. 25 października 2015 / 12:06

    Zdrowe smażenie brzmi skomplikowanie ale jest bardzo proste nawet dla początkującego kucharza. Wymaga kilku rzeczy dobrej jakości patelni i tłuszczu i doprawienie produktu ziołami. Smażymy i zajadamy ze smakiem.

  40. Dominika Górska
    25 października 2015 / 12:23

    Zdrowe smażenie oznacza dla mnie smażenie nie na oleju tylko na oliwie.

  41. Dorota Śląsk
    25 października 2015 / 12:27

    Witam!W mojej kuchni zagościły na stałe torebki do smażenia,które pozwalają na smażenie bez użycia tłuszczu.Przygotowane potrawy w ten sposób są zdrowsze,bardziej aromatyczne i do tego mniej kaloryczne!

  42. Anka
    25 października 2015 / 12:32

    Wszystkie „ceptery”(nie piszę oryginalnej pisowni ) mogą sie pod stół schować , dwadzieścia lat temu może kupił mi te cuda i do dzisiaj nie używam , nie ma jak patelnia z powłoką teflonową sama przyjemność gotowania nic sie nie przylepia, tłuszczyk sam z mięska sie wytapia , a najlepsze racuszki i naleśniki z suchej patelni samo zdrowie – pozdrawiam młośniczka teflonowych garów

  43. magducha
    25 października 2015 / 12:36

    Zdrowe smażenie to dla mnie wybieranie właściwego tłuszczu jakim jest olej rzepakowy lub kokosowy i dozowanie go w niewielkiej ilości. Dzięki temu potrawy są soczyste, nie przypalone i nie trzeba odsączać ich z nadmiaru oleju.

  44. sindbadek
    25 października 2015 / 12:41

    Zdrowe smażenie to nie tylko dobór najzdrowszych składników,
    To także dobra powłoka patelni, która umożliwi wykonanie kilku trików.
    A by smażenie było czystą przyjemnością, niczym jazz i blues,
    sięgam w konkursie po Taurus AMBITION z powłoką Teflon™ Platinum Plus.

  45. Essu
    25 października 2015 / 12:42

    Jestem zakrecona na temat teflonu do tego stopnia ze jak idę na ślub to zamiast kwiatów kupuje teflonową patelnia ozdabiam i taki odatek do prezentu dostają młodzi na nowa drogę życia i jeszcze patelnię na parapetowkę kupuje dla pani domu -pożądana patelnia to podstawa w każdej kuchni

  46. Sylwia
    25 października 2015 / 12:48

    Mysle ze najzdrowsze smazenie to takie, gdzie używamy minimalnej ilosci tluszczu. Mozna tez wykorzystac oleje z kuchni srodziemnomorskiej tj oliwa z oliwek czy moj ulubiony olej kokosowy ktory ma wysoka tem dymienia.

  47. kasia2006222
    25 października 2015 / 13:01

    Zdrowe smażenie to dla mnie od wieków znana metoda przyrządzania posiłków zmodyfikowana jednak tak by czerpać z pożywienia jak najwięcej zdrowotnych korzyści. To odpowiedni dobór oleju o wysokiej temperaturze dymienia z jednoczesną minimalizacją użycia tłuszczu do smażenia! Zdrowe smażenie to takie, które z czystym sumieniem wykorzystuję w swojej kuchni wiedząc że tak przygotowanym posiłkiem karmię swoich najbliższych!

  48. Irena
    25 października 2015 / 13:05

    Dbam o zdrowie mojej rodziny i moje w związku z tym dla mnie zdrowe smażenie, to takie w którym używam tylko dobrej jakości patelni a potrawy, które na niej przyrządzam nie zwierają ani odrobiny oleju.

  49. EwLee
    25 października 2015 / 13:32

    Zdrowe smażenie dla mnie to smażenie bez tłuszczu- ewentualnie przy użyciu zdrowych tłuszczy jakimi są m.in olej kokosowy, olej z pestek dyni, wunogronowy..czy oliwa z oliwek:)

  50. joanna.G
    25 października 2015 / 13:33

    Olej bardzo dobrej jakości,
    a na patelni jego niewielkie ilości,
    by potrawa usmażona i lekkostrawna była,
    aby wątroba i trzustka zdrowa była.
    Bo dobrze wiemy przecież, że umiar jest najlepszy w świecie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 − 15 =