Nazwa niebiańskie ciasteczka idealnie oddaje charakter tych uroczych ciasteczek. Przepyszne, ultra kruche, wprost rozpływają się w ustach! Sprawdzą się na każdej dziecięcej imprezie, ale dorośli również mają do nich słabość, więc jedna porcja to zdecydowanie za mało ; ) Przepis Marty. Polecam!!!
Składniki (ok. 15-16 sztuk):
- 200 g miękkiego masła
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 40 g zmielonych płatków migdałów (lub sezamu)
- 2 łyżki rumu lub whisky
- 220 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- cukier puder do obtoczenia
Miękkie masło miksować bez dodatków przez ok. 5 minut. Dodać cukier puder i szczyptę soli, miksować 3 minuty. Dodać rum i zmielone migdały (w przypadku sezamu należy go wcześniej uprażyć na suchej patelni, a następnie rozetrzeć moździerzem). Do maślanej masy stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Uformować kulki, przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut, do czasu aż ciastka zbrązowieją. Jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze pudrze.
Smacznego!