Site icon marta-gotuje.pl

Niebiańskie ciasteczka

Nazwa niebiańskie ciasteczka idealnie oddaje charakter tych uroczych ciasteczek. Przepyszne, ultra kruche, wprost rozpływają się w ustach! Sprawdzą się na każdej dziecięcej imprezie, ale dorośli również mają do nich słabość, więc jedna porcja to zdecydowanie za mało ; ) Przepis Marty. Polecam!!!

Składniki (ok. 15-16 sztuk):

Miękkie masło miksować bez dodatków przez ok. 5 minut. Dodać cukier puder i szczyptę soli, miksować 3 minuty. Dodać rum i zmielone migdały (w przypadku sezamu należy go wcześniej uprażyć na suchej patelni, a następnie rozetrzeć moździerzem). Do maślanej masy stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Uformować kulki, przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut, do czasu aż ciastka zbrązowieją. Jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze pudrze.

Smacznego!

Exit mobile version