Kiedy zobaczyłam u Marioli naleśniki zapiekane w śmietankowej masie moja ochota na ten przysmak nie ustawała : ) Jest to ciekawa alternatywa dla klasycznych naleśników z serem. Zazwyczaj, gdy smażę naleśniki jemy je na bieżąco (ja prosto z patelni… ; ), a tym razem nie było tego problemu i mogliśmy zasiąść wspólnie do pysznego posiłku ; ) W przepisie wykorzystałam moje niezawodne ciasto naleśnikowe, zmieniłam trochę proporcje dotyczące nadzienia i śmietankowej masy i dodatkowo całość podałam z malinowym sosem. Prosty i bardzo pyszny obiad! Delikatna, rozpływająca się dolna warstwa i chrupiący wierzch – zdecydowanie polecam!!!
Składniki na naleśnikowe ciasto (około 12 -14 sztuk):
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 l mleka
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- 20 g roztopionego masła (najlepiej roztopić je na patelni, na której później usmażymy naleśniki)
Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie zmiksować. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni naleśniki (bez dodatku tłuszczu!).
Składniki na masę serową:
- 250 g twarogu półtłustego
- 400 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek prosto z torebki ; )
Twaróg dokładnie rozetrzeć mikserem, aby był bardziej kremowy i nie porobiły nam się później grudki w masie. (Można również zmielić go maszynką.) Dodać serek homogenizowany, 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę budyniu. Dokładnie wymieszać.
Składniki na śmietanową masę:
- 150 ml śmietanki kremówki 30 %
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
Jajko rozbełtać widelcem, dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie wymieszać.
Na upieczone naleśniki nakładać po 1 łyżce serowej masy i zawijać w ruloniki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego tak, aby ściśle przylegały do siebie. Podana ilość wystarczyła mi na ułożenie 2 warstw w naczyniu : ) Całość zalać śmietankową masą i przełożyć do rozgrzanego do 180 C piekarnika (termoobieg). Piec przez ok. 40 minut, aż śmietana zgęstnieje i ładnie się zapiecze. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Najlepsze na ciepło! ; )
Składniki na malinowy sos:
- 400 g malin (mogą być mrożone)
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1-2 łyżki wody
- opcjonalnie cukier do mrożonych malin (2 łyżki) choć ja preferuję kwaskowy posmak i nie dodaję
Maliny podgrzać, tak aby się delikatnie zaczęły rozpadać, dodać cukier jeśli chcecie aby sos był słodki. Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać z wodą i przelać do gorących malin. Gotować razem przez kilka minut i zdjąć z ognia. Czasem, gdy maliny nie do końca mi się rozpadną całość miksuję jeszcze blenderem.
Super wariacja na temat klasycznych naleśników, z chęcią bym takie zjadła 🙂
Autor
Zdecydowanie polecam są super pyszne 🙂
boskie!:) muszę zrobić 🙂
Autor
Zachęcam 🙂
Wow, to musi być przepyszne!
Autor
Bardzo pyszne, polecam wypróbować 🙂
bosheeeeeeeeeeeee!!!
Autor
:):)
Wyglądają obłędnie! Uwielbiam naleśniki 🙂
Autor
Są pyszne, polecam 🙂
Wyszły nieziemsko 😀
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
Robie same nalesniki z Twojego przepisu i sa pyszne. Czasem daje pol na pol mleko + kefir. Wychodza lepsze. Ale to kwestia smaku. Wczoraj zrobilem ten przepis. Rewelka. Rodzina sie zajadala. Zmienilem tylko sos malinowy. Nie dalem maki ziemniaczanej a po przetarciu przez sito byl wystarczajaco gesty. W kazdym razie dziekuje za przepis. Bede robil kolejne. Pozdrawiam
Autor
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu 🙂 chętnie spróbuję wersji naleśników z kefirem, jestem ciekawa zmian w smaku 🙂
Naleśniki są super, świetna alternatywa dla klasycznych naleśników, bo wreszcie zjedliśmy wspólnie ciepłe i pyszne danie :-). Mój 16 miesięczny synek nie mógł się najeść, tak mu smakowały… :-D. Polecam są baaardzo smaczne. Jak mówi mój synek „Amm Mama” 😀
Autor
Bardzo mi miło, że danie smakowało 🙂 u nas to samo, naleśniki uwielbiamy, a tym bardziej ich wspólne jedzenie przy stole na ciepło 🙂 Bez zapiekania przeważnie wygląda to w naszym przypadku w ten sposób, że osoba smażąca zjada je na stojąco, pomiędzy dokładkami dla pozostałych domowników… 🙂
Genialny przepis, wszyscy się zajadają i w końcu nie muszę sama zjadać w biegu podczas smażenia tylko mozna zjeść całą rodzinką 🙂 Polecam też z sosem czekoladowym 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Wspaniały przepis, stał się moją inspiracją na naleśniki z serem i karmelizowanym rabarbarem. Do farszu użyłam samego twarogu i jedno jajko, ubijając białko. Wyszedł bardzo pulchny. Pierzynka bez zmian – dziękuję za inspirację. Bardzo pyszne 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakowało 🙂 karmelizowany rabarbar brzmi obłędnie! świetny pomysł 🙂
Kocham ten przepis!!! dobrze, że dziś o nich przypomniałaś bo to mój pewnik na bezmięsny piątek :)))) najelpsze danie ever :))))
Autor
Bardzo, bardzo dziękuję 🙂
Naleśniki wyszły pyszne, super pomysł na obiad i pomysł że razem możemy zjesć ciepłe naleśniki jest super 🙂 rano smaże a po pracy tylko hop do pieca i zajadamy się z rodzinką 🙂
Autor
Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂
Wyszły przepyszne!!!!
Autor
Super 🙂
Genialny przepis dziękuję 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Cudownie smakują a dzieci dosłownie oszalały na ich punkcie 🙂
Autor
Super, bardzo miła wiadomość 🙂
Przepyszne!!!
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pycha obiad zniknął calusienki 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂 cieszę się, że posmakowały 🙂
Przepyszne 😍
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Właśnie zajadaliśmy się na obiadek, wyszły super dzieki 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Zrobiłam z myślą o dzieciach ale wiem że teraz to głównie dla mnie i męża będe robić ale to dobre polecam !!!
Autor
🙂 🙂 🙂
Kocham te naleśniki przepis jest rewelacyjny 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Pycha pycha i jeszcze raz pycha 🙂 niby zwykłe naleśniki ale w takiej formie jest efekt wow 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂 pozdrawiam 🙂
Przepyszne pierwszy raz jadłam nalesniki tak podane i naprawde super 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂
Naleśniki są cudowne 🙂 przepis znam już chyba na pamięć bo robiłam wiele razy, nawet pokusiłam się o swoje modyfikacje raz dodałam rodzynki ostatnio świeże maliny po prostu rewelacja 🙂
Autor
Super, bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Przepyszne są bardzo polecam 🙂
Autor
Miło mi, że smakują 🙂
Super przepis wyszły pycha 🙂
Autor
Miło mi bardzo, pozdrawiam 🙂
Przepis super ale po ci ta łyżka budyniu ???
Autor
Aby „związać” masę np. tak jak przy serniku, dodatkowo aromat wzmacnia smak 😉
Naprawdę hit ❤️❤️❤️
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Piec pod przykryciem czy bez?
Autor
Bez 🙂
Pyszne 😀
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Naleśniki są obłędne robiłam już trzy razy i nadal nam za mało 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Rewelacja 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Jak piekę w naczyniu żaroodpornym to przykrywam je czy nie
Autor
Nie, pieczemy bez przykrycia 🙂