Uwielbiam słodkie śniadania : ) Owsiane naleśniki z bananami (równie świetnie pasują także maliny : ) ) i czekoladowym kremem z daktyli rozkochały w sobie wszystkich naszych domowników. Naleśniki są bardzo syte, więc świetnie sprawdzą się również w roli obiadu : ) Polecam!!!
Składniki na naleśniki (3 sztuki):
- 1 jajko (wielkość L)
- 150 ml wody
- 60 g płatków owsianych górskich
Wszystkie składniki zmiksować blenderem i odstawić na kilka minut. W tym czasie rozgrzać teflonową patelnię. Jeśli macie problem z przywieraniem naleśników, dno patelni można wysmarować minimalną warstwą oleju kokosowego. Nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron do czasu aż masa się zetnie.
Składniki na czekoladowy krem z daktyli
- 50 g suszonych daktyli
- 1 czubata łyżka kakao
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na kilkanaście minut, aż zrobią się miękkie. Przełożyć do małej miski, dodać kakao i zmiksować blenderem. Aby uzyskać pożądaną konsystencję (czekoladowy mus lub sos) dolać wody z moczenia daktyli, zmiksować.
Smacznego!