Dzisiaj polecam Wam przepis na naleśniki korzenne z cynamonowym sosem. Takie aromatyczne dania idealnie pasują na obecne długie, zimowe wieczory. Naleśniki podałam z jabłkowo – gruszkowym musem i cynamonowym sosem.
Przepis na naleśniki
Składniki na naleśniki :
- 300 ml piwa
- 200 ml wody gazowanej
- 250 g mąki
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- 20 g roztopionego masła (najlepiej roztopić je na patelni, na której będziemy smażyć naleśniki)
Dodatkowo:
- 2 jabłka
- 2 gruszki
- ew. cukier puder
- kilka łyżek twarogu sernikowego
- cynamon
Wszystkie składniki na naleśniki wymieszać dokładnie mikserem, a następnie smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.
Jabłka i gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą i gotować przez około 10 minut do miękkości. Po tym czasie zmiksować na mus blenderem. W razie potrzeby dodać cukier puder do smaku. Tak przygotowany mus przełożyć na naleśniki i zawinąć w dowolne kształty.
Twaróg wymieszać z cynamonem i ozdobić gotowe naleśniki.
Smacznego!
Po więcej inspiracji zajrzyjcie tutaj: przepisy na naleśniki