Naleśniki korzenne z cynamonowym sosem

Dzisiaj polecam Wam przepis na naleśniki korzenne z cynamonowym sosem. Takie aromatyczne dania idealnie pasują na obecne długie, zimowe wieczory. Naleśniki podałam z jabłkowo – gruszkowym musem i cynamonowym sosem. 

Przepis na naleśniki

Przepis na naleśniki

Składniki na naleśniki :

  • 300 ml piwa
  • 200 ml wody gazowanej
  • 250 g mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 20 g roztopionego masła (najlepiej roztopić je na patelni, na której będziemy smażyć naleśniki)

Dodatkowo:

  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • ew. cukier puder
  • kilka łyżek twarogu sernikowego
  • cynamon

Wszystkie składniki na naleśniki wymieszać dokładnie mikserem, a następnie smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.

Jabłka i gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą i gotować przez około 10 minut do miękkości. Po tym czasie zmiksować na mus blenderem. W razie potrzeby dodać cukier puder do smaku. Tak przygotowany mus przełożyć na naleśniki i zawinąć w dowolne kształty.

Twaróg wymieszać z cynamonem i ozdobić gotowe naleśniki.

Smacznego!

Po więcej inspiracji zajrzyjcie tutaj: przepisy na naleśniki

Zapraszam również na moje strony Facebook i Instagram.

Komentarzy: 21

  1. 21 stycznia 2013 / 8:23

    cudowne!:) idealne na zimowy obiad lub kolację:)

  2. 21 stycznia 2013 / 8:42

    Naleśniki na piwie? Nie miałam okazji takich spróbować, a bardzo ciekawa jestem ich smaku, zwłaszcza tych na słodko podanych 😉

  3. Marta
    Autor
    21 stycznia 2013 / 11:42

    Polecam wypróbować 🙂

  4. 21 stycznia 2013 / 14:49

    Uwielbiam naleśniki w każdej wersji, a te musiały być przepyszne 😀

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2013 / 20:03

      O tak, to prawda 🙂

  5. ania_grze
    22 stycznia 2013 / 14:14

    wow!!!!!!!!!!ale mi slinka cieknie, musza byc mega pyszne!

  6. Marta
    Autor
    22 stycznia 2013 / 15:49

    Dokładnie tak! 🙂

  7. 23 stycznia 2013 / 0:51

    Witam,
    przepraszam, że nie zaglądałam tu tak długo, ale aktualnie jestem ciut zabiegana.
    No ale jestem i nadrabiam..mmm zjadłabym takie na kolację 😉

  8. Marta
    Autor
    23 stycznia 2013 / 0:57

    Nie ma za co! rozumiem, bo sama mam ostatnio mało czasu na odwiedziny 🙁

  9. 23 stycznia 2013 / 10:46

    Naprawdę oryginalny przepis , wyglądają bardzo smakowicie ! Zapraszam do nas

  10. Marta
    Autor
    23 stycznia 2013 / 21:41

    Dziękuję! 🙂

    • Marta
      Autor
      24 stycznia 2013 / 19:25

      Polecam 🙂

  11. 27 stycznia 2013 / 23:00

    Koniecznie do wypróbowania…pycha!

  12. Marta
    Autor
    27 stycznia 2013 / 23:09

    To prawda:)

  13. 1 lutego 2013 / 22:47

    Bardzo intrygujący przepis na naleśniki. Nigdy jeszcze takowych nie robiłem z piwem

    • Marta
      Autor
      1 lutego 2013 / 22:53

      U nas też po raz pierwszy, choć w męża rodzinnych stronach wersja z piwem jest bardzo popularna 🙂

  14. 9 kwietnia 2013 / 20:27

    Takie naleśniki zapowiada się naprawdę uczta dla podniebienia

    • Marta
      Autor
      9 kwietnia 2013 / 20:31

      Bardzo się cieszę, że smakują 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 − 17 =