Dynia nadal rządzi w naszej kuchni, a ponieważ uwielbiam ją w wypiekach, miałam przeczucie, że dyniowe naleśniki okażą się strzałem w dziesiątkę : ) Danie idealnie sprawdzi się dla najmłodszych, którzy zazwyczaj przepadają za naleśnikami, a dodatek dyni zapewni także dużą ilość błonnika i beta-karotenu, dzięki czemu naleśniki będą miały dodatkowo jeszcze bardziej zachęcający kolor. Polecam!!!
Składniki (ok. 14 naleśników):
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 l mleka
- 3 jajka (wielkość L)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na gładkie ciasto. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Najlepiej smakują z dodatkiem syropu klonowego i orzechów.
Smacznego!
Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu przepisu i zdjęcia potrawy, którą można przygotować na patelni. Konkurs trwa od dziś do 30 listopada, a ogłoszenie wyników nastąpi 6 grudnia. Swoje prace możecie zgłaszać w komentarzu pod postem głównym na Facebookowym profilu Floriny, gdzie znajdziecie również więcej szczegółów.
Nagrodami są bony na zakupy w sklepach NELA o łącznej wartości 6 tys. zł., a dodatkowo w każdym tygodniu konkursu organizatorzy będą przyznawać wyróżnienia – zestawy patelni Florina. Powodzenia! : )
Wooow to jest mega 🙂
Autor
Polecam wypróbować 🙂
Wyglądają obłędnie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
A u Ciebie też przepis zgłosić mogę?
Autor
Nie, odsyłam na stronę https://www.facebook.com/FLORINAagd/?fref=ts 🙂
Nabrałam ochoty na takie naleśniczki 🙂 kocham gotować ale zdolności foto to niestety nie mam 🙁
Autor
Polecam wypróbować 🙂 a co do zdolności to rozumiem choć warto próbować, być może Twój przepis tak oczaruje jury, że zdjęcie zejdzie na dalszy plan 😉
Kocham takie śniadania 🙂 Piękne zdjęcia 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Rewelacja 🙂 Jutro będą na śniadanie 🙂 Jesień ma w sobie te walory, że można czarować w kuchni i ile w tym witamin i kolorów 🙂
Autor
Coś w tym jest 🙂 a trio dynia + syrop klonowy + orzechy jest obłędne 🙂
I wyczarowałaś iście jesienny smakołyk 😋 Pycha 😋Mój brzdąc zjadł aż trzy za jednym pociągnięciem 😉
Autor
Miło patrzeć i czytać, że dzieciom smakuje 🙂 Dynia to niekwestionowana królowa jesieni 🙂
Smakują cudnie 🙂 fanką syropu klonowego nie jestem ale do tego zestawu nic więcej nie trzeba 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂
Super 🙂 kolor mnie zachęcił a smak mnie zatrzyma 🙂 ten sezon zdecydowanie należy do dyni 🙂 przerobiłam już wiele twoich „dyniowych” przepisów i jestem oczarowana 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję!!! 🙂
PS a dyniowa tarta będzie? 🙂
Autor
Dyniowa tarta brzmi dobrze 🙂
Pyszne 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
pyszne naleśniki 🙂
Autor
Super, że przepis przypadł do gustu 🙂
Chetnie bym zjadła rano ale kto mi usmaży? 😀
Autor
Zawsze można usmażyć wieczorem, przykryć folią spożywczą i schować do lodówki, a rano tylko złożyć w trójkąty i podgrzać na suchej patelni 😀 idzie błyskawicznie!
Pycha pycha i jeszcze raz pycha 🙂
Autor
Super, bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂
Pychotka 😋
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Wyszły przepyszne 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂