Przepis na babeczki quatre-quarts zawiera w sobie taką samą ilość masła, cukru i mąki, więc proporcje można nie tylko łatwo modyfikować, ale równie szybko zapamiętać ; ) Smakują pysznie i są błyskawiczne do przygotowania. Dodatkowo zachowują świeżość nawet kolejnego dnia (dłużej nie przetrwały… ; ) Polecam!!!
Składniki (ok. 16 sztuk):
- 200 g masła
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- skórka z 1/2 cytryny
- 200 g mąki pszennej
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzać do 190 C (termoobieg). Masło rozpuścić. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Wymieszać na wolnych obrotach miksera. Cienkim strumieniem wlewać rozpuszczone masło, cały czas miksując na niskich obrotach miksera. Zwiększyć obroty miksera i cały czas mieszając dodać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Otrzymaną masę przełożyć do foremek na muffinki, wypełniając je do 3/4 wysokości, ponieważ babeczki sporo urosną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min. (Opcjonalnie do 20 minut w zależności od piekarnika, bądź jeśli używacie większych foremek ; )
Smacznego!