Kiedy moja koleżanka Ania poczęstowała mnie tymi jagodziankami, wiedziałam, że w drodze powrotnej do domu będę musiała kupić składniki, żeby od razu je przygotować! ; ) Uwielbiam drożdżowe wypieki zwłaszcza kiedy są puszyste i długo zachowują świeżość. Tajnym składnikiem, który sprawia, że te bułeczki zasługują na miano najlepszych jest serek mascarpone, który dodaje im lekkości. Muszę Was jedynie ostrzec, że uzależniają… ; ) Polecam!!!
Jak zrobić jagodzianki – film krok po kroku
Idealne jagodzianki przepis
Zaczyn:
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 20 g cukru
- 50 g mąki
Drożdże pokruszyć, dodać do letniego mleka, wraz z mąką i cukrem. Wymieszać. Odstawić na około 20 minut, aby zaczyn wyrósł.
Ciasto (12 sztuk):
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 100 g serka mascarpone
- 2 jajka (wielkość L)
- 1 szczypta soli
Nadzienie:
- 800 g jagód
- 25 g cukru pudru
Jak zrobić najlepsze jagodzianki przepis
Wszystkie składniki na ciasto oraz wyrośnięty zaczyn przełożyć do misy. Zagnieść ciasto (najlepiej przy pomocy robota kuchennego) przez około 7 minut. Ciasto powinno być miękkie i nie zbyt zwarte. To sprawi, że jagodzianki będą puszyste i delikatne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45-60 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków. Uformować płaskie placki i na środek nałożyć jagody wymieszane z cukrem pudrem (około 3 kopiastych łyżek). Jagodzianki mocno zlepić i odłożyć łączeniem do dołu na około 20 minut, aby jeszcze trochę wyrosły. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez około 15 min. (do lekkiego zrumienienia, jeśli przetrzymamy je za długo w piekarniku stracą puszystość), a następnie studzić na kratce.
Lukier:
- 100 g cukru pudru
- 15 ml wody
Cukier puder wymieszać z wodą. Przestudzone jagodzianki polukrować.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.
Pozostałe przepisy na drożdżówki.