Site icon marta-gotuje.pl

Najlepsze jagodzianki przepis

Kiedy moja koleżanka Ania poczęstowała mnie tymi jagodziankami, wiedziałam, że w drodze powrotnej do domu będę musiała kupić składniki, żeby od razu je przygotować! ; ) Uwielbiam drożdżowe wypieki zwłaszcza kiedy są puszyste i długo zachowują świeżość. Tajnym składnikiem, który sprawia, że te bułeczki zasługują na miano najlepszych jest serek mascarpone, który dodaje im lekkości. Muszę Was jedynie ostrzec, że uzależniają… ; ) Polecam!!!


Jak zrobić jagodzianki – film krok po kroku

.

Idealne jagodzianki przepis

Zaczyn:

Drożdże pokruszyć, dodać do letniego mleka, wraz z mąką i cukrem. Wymieszać. Odstawić na około 20 minut, aby zaczyn wyrósł.

Ciasto (12 sztuk):

Nadzienie:

Jak zrobić najlepsze jagodzianki przepis

Wszystkie składniki na ciasto oraz wyrośnięty zaczyn przełożyć do misy. Zagnieść ciasto (najlepiej przy pomocy robota kuchennego) przez około 7 minut. Ciasto powinno być miękkie i nie zbyt zwarte. To sprawi, że jagodzianki będą puszyste i delikatne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45-60 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków. Uformować płaskie placki i na środek nałożyć jagody wymieszane z cukrem pudrem (około 3 kopiastych łyżek). Jagodzianki mocno zlepić i odłożyć łączeniem do dołu na około 20 minut, aby jeszcze trochę wyrosły. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez około 15 min. (do lekkiego zrumienienia, jeśli przetrzymamy je za długo w piekarniku stracą puszystość), a następnie studzić na kratce.

Lukier:

Cukier puder wymieszać z wodą. Przestudzone jagodzianki polukrować.

Smacznego!

Idealne jagodzianki
Jagodzianki najlepszy przepis
Jagodzianki z dużą ilością jagód i mięciutkim ciastem

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.

Pozostałe przepisy na drożdżówki

Exit mobile version