Rzadko (chyba za rzadko : ) pojawiają się u nas dania kuchni greckiej, ale jak tylko zobaczyłam przepis Pascala na musakę, wiedziałam, że muszę ją przygotować! Przepis bardzo prosty, a danie sycące, czyli to, co lubię najbardziej : )
Składniki:
- 2 bakłażany
- 3 cukinie
- oliwa z oliwek do podsmażenia
- 2 duże cebule
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
- 1 szczypta mielonego cynamonu
- 500 g przecieru pomidorowego
- 100 ml czerwonego wina
- 600 ml mleka
- 120 g masła
- 100 g mąki
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 1 opakowanie sera typu greckiego
- 2 żółtka
- sól, pieprz
Bakłażany i cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok 1 cm. Doprawiamy solą i smażymy z obu stron na rumiany kolor, na rozgrzanej oliwie z oliwek. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia na oliwie z oliwek. Dodajemy mięso mielone i mieszamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidorowy przecier wraz z winem i cynamonem. Dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 min, aż sos się trochę zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Masło rozpuszczamy w niewielkim garnku, dodajemy mąkę i prażymy przez około 2 minuty, cały czas mieszając. Stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy żółtka i mieszamy.
Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy przygotowane plastry bakłażana, następnie plastry cukinii, a w ostatniej kolejności mięso mielone w pomidorowym sosie. Całość zakrywamy sosem beszamelowym i posypujemy pokruszonym serem typu greckiego. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) na 45-60 minut.
Smacznego : )