Rzadko (chyba za rzadko : ) pojawiają się u nas dania kuchni greckiej, ale jak tylko zobaczyłam przepis Pascala na musakę, wiedziałam, że muszę ją przygotować! Przepis bardzo prosty, a danie sycące, czyli to, co lubię najbardziej : )
Składniki:
- 2 bakłażany
- 3 cukinie
- oliwa z oliwek do podsmażenia
- 2 duże cebule
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
- 1 szczypta mielonego cynamonu
- 500 g przecieru pomidorowego
- 100 ml czerwonego wina
- 600 ml mleka
- 120 g masła
- 100 g mąki
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 1 opakowanie sera typu greckiego
- 2 żółtka
- sól, pieprz
Bakłażany i cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok 1 cm. Doprawiamy solą i smażymy z obu stron na rumiany kolor, na rozgrzanej oliwie z oliwek. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia na oliwie z oliwek. Dodajemy mięso mielone i mieszamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidorowy przecier wraz z winem i cynamonem. Dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 min, aż sos się trochę zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Masło rozpuszczamy w niewielkim garnku, dodajemy mąkę i prażymy przez około 2 minuty, cały czas mieszając. Stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy żółtka i mieszamy.
Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy przygotowane plastry bakłażana, następnie plastry cukinii, a w ostatniej kolejności mięso mielone w pomidorowym sosie. Całość zakrywamy sosem beszamelowym i posypujemy pokruszonym serem typu greckiego. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) na 45-60 minut.
Smacznego : )
mniam, mniam:)
Autor
Polecam 🙂
Moje smaki!!! Zapiekanka bedzie jutro u mnie na obiad 🙂
Autor
Bardzo się cieszę i mam nadzieję, że posmakuje tak samo jak nam 🙂
Kuchnia grecka, super, wygląda przepysznie, muszę wypróbować, lubię w Lidlu tygodnie tematyczne, można wypróbować przysmaki z różnych zakątków świata 🙂
Autor
Dokładnie! można poznać regionalne przysmaki i często okazuje się, że ich przygotowanie nie jest wcale trudne i skomplikowane 🙂
Uwielbiam takie dania. Kuchnia Grecka jest rzeczywiście mało popularna, a podobno pyszna!
Autor
Mam nadzieję, że uda mi się poszerzyć moją wiedzę na jej temat 🙂
taaaak, już Ci pisałam na fb, że za mną też chodzi i cza się wreszcie zabrać za nią…nie ma to tamto;)
Autor
Ola choćbyś chciała nie uciekniesz … jak mus to mus i trzeba zrobić 😀
pychota!:) kusisz tymi zdjęciami:D
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Uwielbiam ten rodzaj potrawy, wspaniały smak 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂
Bardzo lubię kuchnię grecką, a Twoja musaka wygląda idealnie ;P
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Wspaniałe danie 😋 Jesteśmy zachwyceni😊
Autor
Super, że posmakowało 😊😊
Wyszła pyszna 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂