Musaka

Rzadko (chyba za rzadko : ) pojawiają się u nas dania kuchni greckiej, ale jak tylko zobaczyłam przepis Pascala na musakę, wiedziałam, że muszę ją przygotować! Przepis bardzo prosty, a danie sycące, czyli to, co lubię najbardziej : )


Musaka

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 3 cukinie
  • oliwa z oliwek do podsmażenia
  • 2 duże cebule
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
  • 1 szczypta mielonego cynamonu
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 100 ml czerwonego wina
  • 600 ml mleka
  • 120 g masła
  • 100 g mąki
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 1 opakowanie sera typu greckiego
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz

Bakłażany i cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok 1 cm. Doprawiamy solą i smażymy z obu stron na rumiany kolor, na rozgrzanej oliwie z oliwek. Odsączamy na papierowym ręczniku.

Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia na oliwie z oliwek. Dodajemy mięso mielone i mieszamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidorowy przecier wraz z winem i cynamonem. Dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 min, aż sos się trochę zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Masło rozpuszczamy w niewielkim garnku, dodajemy mąkę i prażymy przez około 2 minuty, cały czas mieszając. Stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy żółtka i mieszamy.

Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy przygotowane plastry bakłażana, następnie plastry cukinii, a w ostatniej kolejności mięso mielone w pomidorowym sosie. Całość zakrywamy sosem beszamelowym i posypujemy pokruszonym serem typu greckiego. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) na 45-60 minut.

Smacznego : )



Komentarzy: 20

    • Marta
      Autor
      7 sierpnia 2013 / 10:03

      Polecam 🙂

  1. Patrycja
    7 sierpnia 2013 / 10:16

    Moje smaki!!! Zapiekanka bedzie jutro u mnie na obiad 🙂

    • Marta
      Autor
      7 sierpnia 2013 / 10:24

      Bardzo się cieszę i mam nadzieję, że posmakuje tak samo jak nam 🙂

  2. Luka
    7 sierpnia 2013 / 17:21

    Kuchnia grecka, super, wygląda przepysznie, muszę wypróbować, lubię w Lidlu tygodnie tematyczne, można wypróbować przysmaki z różnych zakątków świata 🙂

    • Marta
      Autor
      7 sierpnia 2013 / 17:32

      Dokładnie! można poznać regionalne przysmaki i często okazuje się, że ich przygotowanie nie jest wcale trudne i skomplikowane 🙂

  3. 7 sierpnia 2013 / 21:14

    Uwielbiam takie dania. Kuchnia Grecka jest rzeczywiście mało popularna, a podobno pyszna!

    • Marta
      Autor
      7 sierpnia 2013 / 21:20

      Mam nadzieję, że uda mi się poszerzyć moją wiedzę na jej temat 🙂

  4. 7 sierpnia 2013 / 21:20

    taaaak, już Ci pisałam na fb, że za mną też chodzi i cza się wreszcie zabrać za nią…nie ma to tamto;)

    • Marta
      Autor
      7 sierpnia 2013 / 21:30

      Ola choćbyś chciała nie uciekniesz … jak mus to mus i trzeba zrobić 😀

  5. 8 sierpnia 2013 / 18:29

    pychota!:) kusisz tymi zdjęciami:D

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2013 / 19:03

      Dziękuję i polecam 🙂

  6. 12 sierpnia 2013 / 18:05

    Uwielbiam ten rodzaj potrawy, wspaniały smak 🙂

  7. 13 sierpnia 2013 / 18:09

    Bardzo lubię kuchnię grecką, a Twoja musaka wygląda idealnie ;P

    • Marta
      Autor
      13 sierpnia 2013 / 20:45

      Bardzo dziękuję 🙂

  8. Majka
    28 sierpnia 2016 / 21:05

    Wspaniałe danie 😋 Jesteśmy zachwyceni😊

    • Marta
      Autor
      28 sierpnia 2016 / 22:31

      Super, że posmakowało 😊😊

  9. Aga
    1 lutego 2017 / 23:59

    Wyszła pyszna 🙂

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2017 / 0:49

      Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 − 16 =