Delikatny kawowy mus w towarzystwie kwaśnych wiśni i słodkiej bezy to połączenie idealne. Deser jest szybki i prosty do przygotowania, świetnie sprawdzi się jako przepis na Walentynki : ) Polecam!!!
Składniki:
- 60 ml śmietanki kremówki
- 65 g białej czekolady
- 1 łyżeczka kawy
- 1 jajko
- garść wiśni
- garść bezików
Kremówkę mocno podgrzać. Dodać posiekaną białą czekoladę, odstawić na chwilę. Dodać kawę i wymieszać na gładką masę. Dodać żółtko, ponownie wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać do czekoladowej masy. Całość schłodzić w lodówce najlepiej kilka godzin. Do kieliszków lub pucharków przełożyć wiśnie (mrożone wcześniej rozmrozić) na to pokruszyć bezy i wyłożyć kawowy mus. Ozdobić pokruszonymi bezami.
Smacznego!